Nieuws

Kom naar de Music University Days!

15 februari 2017

Ook dit jaar organiseren we Music University Days voor groepsleerkrachten die graag meer muziek in hun klas willen, en op zoek zijn naar concrete tips, trucs en handvatten. Deze gratis workshops worden in maart, april en mei door conservatoria en pabo’s in het hele land aangeboden en zorgen ervoor dat jij praktisch aan de slag kunt met muziek. Kijk hieronder wanneer er een workshop bij jou in de buurt is of download het overzicht in pdf en meld je per e-mail aan bij de bijbehorende coördinator. Wees er snel bij, want vol = vol!


VLISSINGEN - HZ University of Applied Sciences
Wanneer?
Woensdag 29 maart van 14.00 tot 17.00 uur
Waar?
Edisonweg 4, 4382NW Vlissingen
Naam workshop:
Sing a song and play!
Wat leer je? 
Hoe zorg ik dat de klas een lied goed kent? Hoe kunnen kinderen op schoolinstrumenten met een lied meespelen? Hoe kun je boomwhackers inzetten tijdens je muzieklessen? En natuurlijk is er tijd om samen te zingen. Heb je een specifieke vraag over zingen of muziek maken in de klas? Laat dit dan weten in de mail als je je opgeeft.
Wie? Iedereen met weinig of iets meer ervaring in muziekonderwijs
Aanmelden en meer informatie via coördinator
Marjo N.F. Schillings (pabo@hz.nl) met on­derwerp ‘Music University Days’. Geef daarbij aan: je naam, je e-mailadres, de naam van de school en in welke groep(en) je werkzaam bent en je specifieke vraag over zingen of muziek maken in de klas.


GRONINGEN - Hanzehogeschool Groningen
Wanneer? Woensdag 29 maart van 14.00 tot 17.00 uur 
Waar? Brugsmaborg, Zernikeplein 9 in Groningen
Naam workshop: Meer greep op muziekles.
Wat leer je? Voor veel leerkrachten is het geven van muziekles een lastige klus. Hoe leer je nu toch een lied aan, hoe zet je schoolinstrumenten in, hoe beluister je actief een muziekstuk. Vele vragen die leven bij basisschoolleerkrachten. In deze workshop krijg je antwoorden op deze vragen, waarbij we vooral actief bezig zijn. Tijdens de workshop krijg je een reader uitgereikt, zodat je al het materiaal meteen kunt gebruiken in je muziekles. Na afloop zal er een certificaat van deelname worden uitgereikt. Ook de mensen die vorig jaar de workshop (Geef 'm van Jetje) hebben gevolgd kunnen deelnemen omdat er ander materiaal wordt gebruikt.
Aanmelden en meer informatie via coördinator Claar Wachter (pedagogischeacademie@org.hanze.nl)


UTRECHT - Marnix Academie
Wanneer?
Woensdag 29 maart van 15.00 tot 17.00 uur
Waar? Vogelsanglaan 1 in Utrecht
Naam workshop: 'Wat kan er nu niet met een lied' of 'Creative Music Making'
Wat leer je? Na een warming up-workshop kun je kiezen uit twee workshops: 1. Wat kan er nu niet met een lied? Vaak blijft de muziekles beperkt tot het zingen van een lied. Maar er valt rondom een lied zoveel muzikaal te beleven. In deze workshop staat het vanuit veel invalshoeken ‘spelen met een lied’ centraal. 2. Creative Music Making. Spelen met instrumenten en materialen om zo, vanuit het muzikale niveau van de groep te komen tot een compositie met en zonder instrumenten. Beide workshops zijn gericht op de bovenbouw van de basisschool.
Aanmelden en informatie via coördinator Marjanka van Maurik (m.vanmaurik@hsmarnix.nl)


ENSCHEDE - ArtEZ conservatorium
Wanneer? Zaterdag 1 april 2017 van 10.00 tot 12.30
Waar? Van Essengaarde 10 in Enschede 
Naam workshop: Jouw muziekonderwijs een lachertje? Na 1 april niet meer!
Wat leer je? Wil je meer muziek in jouw klas, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Mag jouw muziekonderwijs wat meer eigentijds? Tijdens de Music University Day op het conservatorium in Enschede ervaar je hoe eenvoudig goed muziekonderwijs kan zijn. Doe mee aan workshops over coöperatief muziekonderwijs en samen muziek maken met apps, websites en digitale technologie. Uiteraard is er volop ruimte voor vragen en ga je naar huis met concrete handvatten voor goed muziekonderwijs in jouw klas. Let op! Deelname is beperkt en kan direct leiden tot meer muziek in jouw klas!
Aantal deelnemers: maximaal 40
Aanmelden: M.Cakir@artez.nl  meer informatie via Miriam Kroeze (M.kroeze@artez.nl)


EDE –Pabo Christelijke Hogeschool Ede
Wanneer: Woensdag 5 april van 14.00- tot 15.30 en van 16.00 -17.30
Je kunt je inschrijven voor 2 workshops, alle drie de workshops worden 2 keer aangeboden.
Waar: Oude Kerkweg 100, 6717 JS Ede
Naam workshop: Bodypercussie, slagwerk en compositie voor het basisonderwijs
30 Leerlingen met een instrument? Hoe dan?
Wat leer je: Meestal zitten leerlingen op hun stoel te werken in een boek, maar wat te doen als ze ineens geluiden mogen maken, of een instrument in handen hebben?
Tijdens deze workshop geeft Marinus Grootheest handvatten op het gebied van percussie en instrumenten. Welke instrumenten worden gebruikt en wat zijn andere mogelijkheden mochten er geen instrumenten aanwezig zijn. Daarnaast gaan wij ook aan het werk met grafische notatie. Van tekeningen, symbolen en andere figuren maken wij een eigen compositie. Kortom een workshop waarbij de eigen creativiteit wordt aangewakkerd.
Aanmelden en meer informatie via coördinator Harm van den Berg (Hvdberg@che.nl)
Geef hierbij aan welke twee workshops je wilt volgen. Wil je maar één workshop volgen geef dan aan welke tijd je voorkeur heeft.


EDE –Pabo Christelijke Hogeschool Ede
Wanneer: Woensdag 5 april van 14.00- tot 15.30 en van 16.00 -17.30
Je kunt je inschrijven voor 2 workshops, alle drie de workshops worden 2 keer aangeboden.
Waar: Oude Kerkweg 100, 6717 JS Ede
Naam workshop: Zeker zingen
Wat leer je: Vind je het als leerkracht op de basisschool lastig om te zingen met je klas? Voel je je onzeker over je eigen stem? Dan komen de workshop "Zeker Zingen" wellicht van pas.
Iedereen kan zingen en elke leerkracht kan muziekles geven. In deze workshop leren leerkrachten onder andere hoe ze liedjes op een verantwoorde en effectieve manier aanleren en hoe ze hun stem bewust gebruiken en aanpassen. Naast zingen wordt er ook aandacht besteed aan ritme door middel van bodypercussion en dirigeren. Na de workshop kunnen de leerkrachten direct met hun klas aan de slag. De docent die deze workshop geeft is Marleen van der Kolk. 
Aanmelden en meer informatie via coördinator Harm van den Berg (Hvdberg@che.nl)
Geef hierbij aan welke twee workshops je wilt volgen. Wil je maar één workshop volgen geef dan aan welke tijd je voorkeur heeft.


EDE –Pabo Christelijke Hogeschool Ede
Wanneer: Woensdag 5 april van 14.00- tot 15.30 en van 16.00 -17.30
Je kunt je inschrijven voor 2 workshops, alle drie de workshops worden 2 keer aangeboden.
Waar: Oude Kerkweg 100, 6717 JS Ede
Naam workshop: pedagogisch spelmateriaal bij het zingen met (jonge) kinderen
Wat leer je: Zingen met kinderen gebeurt vrijwel altijd zittend en dat terwijl kinderen juist veel behoefte hebben aan beweging en concreet materiaal waarmee ze handelend kunnen bezig zijn. Hoe kun je het zingen met kinderen ondersteunen met didactisch materiaal? In deze workshop krijg je informatie over allerlei manieren waarop liedjes leuker en leerzamer gemaakt kunnen worden met verschillende werkvormen en simpele materialen. Denk aan hoepels, legoblokjes, tekeningen, een parachute, knuffels, handpoppen, stokjes, ritmelinten, balletjes etc. Daarmee wordt het zingen voor de kinderen aantrekkelijker en ook kun je de extra materialen inzetten om spelenderwijs muzikale vaardigheden aan te leren.
Tijdens de workshop rijkt Wouter Verhage handvaten en ideeën aan over de mogelijkheden met bekend en onbekend liedrepertoire. Ontdek in deze workshop hoe je zelf creatief materiaal kunt bedenken en ontwikkelen en daarmee het zingen integreert in de belevingswereld van de kinderen. Vooral geschikt voor groepsleerkrachten van de onderbouw, maar zeker ook bruikbaar in de bovenbouw.
Aanmelden en meer informatie via coördinator Harm van den Berg (Hvdberg@che.nl)
Geef hierbij aan welke twee workshops je wilt volgen. Wil je maar één workshop volgen geef dan aan welke tijd je voorkeur heeft.

HELMOND - Hogeschool de Kempel
Wanneer? Woensdag 5 april van 14.00 tot 17.00 uur
Waar? Deurneseweg 11 in Helmond
Wat leer je? Deze Music University Day bestaat uit een muziekinspiratiemiddag met meerdere workshops waaruit deelnemers kunnen kiezen, én een inspirerende lezing van dr. Michel Hogenes over de impact van muziek en muziekeducatie op het functioneren en de ontwikkeling van basisschoolleerlingen. Hierbij legt hij de nadruk op de invloed van het componeren van muziek als activiteit op de basisschool. Diverse muziekdocenten verzorgen een aantal workshops binnen de verschillende muziekdomeinen, waarbij je handvatten krijgt voor het geven van leuke en inspirerende muzieklessen!
Aanmelden en meer informatie via coördinator Yolanda Konincks (y.konincks@kempel.nl). Meld je aan voor 22 maart.


UTRECHT - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht - Muziek en Technologie

Wanneer? Woensdag 5 April van 16.00 tot 18.00 uur
Waar? Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Ina Boudier-Bakkerlaan 50, 3582 VA Utrecht, Lokaal 1.35
Naam workshop: ‘Connect met muziek’
Wat leer je? Net als in het dagelijks leven van kinderen speelt technologie bij het luisteren en maken van muziek een belangrijke rol. Het leuke is dat muziektechnologie steeds gebruiksvriendelijker wordt en ook een heel handig hulpmiddel is voor een aansprekende muziekles. Tijdens de workshop reiken we twee praktische ideeën aan die direct te gebruiken zijn in de bovenbouw van het PO. 
We gaan aan de slag met een gratis muziek-app (iOS) en een online componeertool. Deze componeertool werkt op alle platforms (pc, Android en iOS). Aan het eind van de workshop presenteren we kort enkele nieuwe ontwikkelingen uit de muziektechnologie die in de toekomst interessant kunnen zijn voor uw lespraktijk. 
Heeft u zelf een iPad of iPhone dan is het handig om die mee te nemen zodat u na de workshop direct in de klas aan de slag kunt gaan.
Aantal deelnemers: Max 20
Aanmelden en informatie via coördinator Jeroen Bouman, gastdocent muziektechnologie en onderwijs (jeroen.bouman@hku.nl) 


DOETINCHEM - Iselinge Hogeschool Doetinchem
Wanneer?
Woensdag 12 april van 15.00 tot 18.00 uur
Waar?
Bachlaan 11, Doetinchem
Naam workshop:
Muziek onderwijs je zo!
Wat leer je?
 Uit verschillende korte workshops kies je jouw programma. Kies onder andere uit muziekonderwijs met boomwhackers, muziekonderwijs met apps, muziekonderwijs met een digitale methode, musical met het jonge kind, muziekhoek in de klas. Daarna meteen in je klas toepassen. Succes verzekerd, want muziek onderwijs je zo!
Aanmelden en meer informatie 
via coördinator Benno Spieker, Opleidingsdocent muziek  (benno.spieker@iselinge.nl)


DORDRECHT - Inholland Pabo Dordrecht
Wanneer? Woensdag 12 april van 15.00 tot 17.00 uur
Waar? Achterom 103 in Dordrecht
Naam workshop: Muziek en ICT
Wat leer je?
In deze workshop gericht op de bovenbouw van de basisschool komen apps, sites en computerprogramma’s voorbij die je meteen in kan zetten in jouw klas. Er is aandacht voor actief musiceren, creativiteit en coöperatief werken.
Aantal deelnemers: maximaal 20
Aanmelden en meer informatie via coördinator Thijs van Gurp (thijs.vangurp@inholland.nl)


GOUDA - Driestar Hogeschool
Wanneer: woensdag 12 april van 14.00-16.30 uur
Waar: Burgemeester Jamessingel 2 te Gouda
Naam workshop: Een goede muziekles
Wat leer je? Wat is een goede muziekles? Hoe ga je om met brommers? Wat als je zelf niet makkelijk zingt voor de klas? Hoe zet je luisterstukken in tijdens muziekles? Hoe kan je de christelijke identiteit vormgeven tijdens muziek? Al dit soort vragen kunnen we beantwoorden. Ook de mensen die vorig jaar zijn geweest, zijn van harte welkom. We zullen weer nieuwe dingen behandelen… Kom naar de Music University Days in Gouda!
Aanmelden en informatie: Opgeven via m.heidekamp@driestar-educatief.nl  - Mariëlle Heidekamp


TILBURG - Fontys HKE Pabo Tilburg
Wanneer? Woensdag 12 april maart van 15.00 tot 18.00 uur
Waar? Prof. Goossenslaan 1-01 in Tilburg
Wat leer je?
Al zingend, muziek makend, luisterend en noterend gaan we aan de slag met muziek. Als deelnemer ga je naar huis met concrete ideeën om te
zingen met kinderen, muziek te maken o.a. met boomwhackers, maar ook met kranten. Je krijgt handvatten om actief muziek te beluisteren met kinderen en ook mee te spelen middels een meespeelpartituur.
Aanmelden en informatie via coördinator Suzanne Kratsborn (s.kratsborn@fontys.nl)


GRONINGEN - Hanzehogeschool Groningen
Wanneer? Woensdag 12 april van 14.00 tot 17.00 uur
Waar? Brugsmaborg, Zernikeplein 9 in Groningen
Naam workshop: Meer greep op muziekles.
Wat leer je? Voor veel leerkrachten is het geven van muziekles een lastige klus. Hoe leer je nu toch een lied aan, hoe zet je schoolinstrumenten in, hoe beluister je actief een muziekstuk. Vele vragen die leven bij basisschoolleerkrachten. In deze workshop krijg je antwoorden op deze vragen, waarbij we vooral actief bezig zijn. Tijdens de workshop krijg je een reader uitgereikt, zodat je al het materiaal meteen kunt gebruiken in je muziekles. Na afloop zal er een certificaat van deelname worden uitgereikt. Ook de mensen die vorig jaar de workshop (Geef 'm van Jetje) hebben gevolgd kunnen deelnemen omdat er ander materiaal wordt gebruikt.
Aanmelden en meer informatie via coördinator Claar Wachter (pedagogischeacademie@org.hanze.nl), of kijk op de websitevan de opleiding.


ROTTERDAM - Pabo Hogeschool Rotterdam
Wanneer: Woensdag 19 april van 13.30 uur tot 16.30 uur
Waar: Museumpark 40, 3015 CX Rotterdam, in lokaal L-1.433
Naam workshop: Je eigen muziekstuk maken
Wat leer je? Hoe kun je leerlingen aan het componeren krijgen, op hun eigen niveau én een treedje hoger. Aan de hand van ritmische speelstukken ga je eerst zelf aan de slag. Vervolgens gebruik je die bouwstenen om zelf te leren componeren! Tot slot maken we een vertaalslag naar jouw eigen onderwijspraktijk.
Aantal deelnemers: Max 20
Aanmelden en meer informatie: Amber Damen a.m.j.c.damen@hr.nl


ALKMAAR - Pabo Inholland Alkmaar
Wanneer?
 Woensdag 3 mei van 15.00 tot 17.00 uur
Waar?
Bergerweg 200, 1817MN te Alkmaar. In lokaal B0-34.
Naam workshop:
 E-muziek (Muziek en ICT)
Wat leer je?
 In deze workshop, gericht op alle leeftijdsgroepen van de basisschool, komen apps, sites en computerprogramma’s voorbij die meteen ingezet
kunnen worden in de klas. Er is aandacht voor actief musiceren, creativiteit en coöperatief werken. Er wordt gewerkt met computers, i-pads en smartphone. Deelnemers wordt gevraagd om oortjes of een koptelefoon mee te nemen en je mooiste jeugdboek/kinderboek.
Aantal deelnemers:
 minimaal 10 - maximaal 24
Aanmelden en meer informatie via coördinator
 Hans van Eerden (hans.vaneerden@inholland.nl)


AMSTERDAM - Conservatorium en Universitaire Pabo 
Wanneer? Maandag 8 mei 16:00-17:30 
Waar? Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151
Naam Workshop: De verbindende kracht van muziek
Wat leer je? In deze workshop ervaart u wat "de verbindende kracht van muziek" kan betekenen in uw klas. We doen een aantal eenvoudige activiteiten die u morgen al kunt toepassen. Bij iedere activiteit kijken we naar het hoe en waarom ervan. Muziek kan de rust in de klas vergroten, het krijgt neuzen dezelfde kant op. Muziek kan de stemming veranderen en de energie verhogen. Muziek, niet alleen tijdens een wekelijks les, maar ook organisch door de dag heen. Last but not least....het geeft veel plezier aan de leerlingen en uzelf. Docent: Otto de Jong
Aantal deelnemers: max. 15
Aanmelden en meer informatie via coördinator: Lili Schutte (lili.schutte@ahk.nl)

EINDHOVEN - Fontys HKE Pabo Eindhoven
Wanneer? Woensdag 17 mei  van 15.00 tot 18.00 uur
Waar? Lismortel 25 in Eindhoven
Wat leer je? Al zingend, muziek makend, luisterend en noterend gaan we aan de slag met muziek. Als deelnemer ga je naar huis met concrete ideeën om te zingen met kinderen, muziek te maken o.a. met boomwhackers, maar ook met kranten. Je krijgt handvatten om actief muziek te beluisteren met kinderen en ook mee te spelen middels een meespeelpartituur.
Aanmelden en informatie via coördinator Ton van Erp (t.vanerp@fontys.nl)


DEN HAAG - Inholland Pabo Den Haag
Wanneer: Datum volgt
Waar: Theresiastraat 8, 2593 AN, Den Haag, lokaal 1.176
Naam workshop: EHBZ (Eerste Hulp Bij Zingen)
Wat leer je? Hoe kun je muzieklessen geven als je zelf een zangdrempel ervaart? In deze actieve workshop werken we aan het verlagen van die drempel. Er wordt ingegaan op het gebruik van de stem en mogelijke ondersteuning van het digibord. Ook is er de mogelijkheid kennis te maken met liedjes begeleiden op de ukelele.
Aantal deelnemers: 20 
Aanmelden en meer informatie via coördinator Annesta van Egmond (annesta.vanegmondhartkamp@inholland.nl)


In Rotterdam en Sittard hebben 22 maart de eerste workshops plaatsgevonden. De leerkrachten waren super enthousiast en gaan direct aan de slag met muzieklessen in hun klas.