Allereerste MuziekSpeeltuin voor basisschoolleerlingen in Rotterdam

Allereerste MuziekSpeeltuin voor basisschoolleerlingen in Rotterdam

MuziekSpeeltuin als muzikale herinnering

Op donderdag 20 mei 2021 onthulde Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, in de speeltuin van de Rotterdamse wijk Crooswijk een digitaal speeltoestel. Daarmee is de allereerste MuziekSpeeltuin in Rotterdam geopend.

Méér Muziek in de Klas was in 2021 maatschappelijk partner van het Eurovisie Songfestival en heeft dit unieke evenement in Rotterdam aangegrepen om een blijvende, muzikale herinnering te schenken aan de kinderen in de stad. Een duurzaam element waar kinderen nog vele jaren na het festival plezier van hebben, veel van kunnen leren én wat bijdraagt aan onze doelstelling: muziekonderwijs voor álle kinderen, dus ook in achterstandswijken.

De MuziekSpeeltuin is geplaatst in een kansarmere wijk, dichtbij scholen die gecertificeerd zijn door het Jeugdeducatiefonds. Op deze manier geven we kinderen, die van huis uit minder met muziekonderwijs in aanraking komen, de mogelijkheid om het plezier van muziek maken toch te kunnen ontdekken.

Geef muziekles in de buitenlucht!

Het toestel dat in de MuziekSpeeltuin staat is de digitale Memo van Yalp. Dit is een interactieve spelzone bestaande uit 7 spelpilaren op een ronde speelvloer. Gesproken opdrachten en visuele prikkels stimuleren de kinderen om mee te spelen op de touchpads. Met de door Yalp ontwikkelde muzikale spellen wordt zowel muzikale ontwikkeling als beweging gestimuleerd.

Leerkrachten kunnen de muzikale spellen in het toestel gebruiken in hun muziekles, aangevuld met extra lesmateriaal. Dit eerste lesmateriaal is ontwikkeld door studenten van de vier Rotterdamse hogescholen: Thomas More Hogeschool, Hogeschool InHolland, Hogeschool Rotterdam en Codarts Rotterdam, onder begeleiding van docenten.

Opening MuziekSpeeltuin door Koningin Maxima

Lesmateriaal

In twee groepen schreven de studenten meespeelpartituren en begeleidende werkvormen die de leerkracht kan gebruiken bij de muziekles in de MuziekSpeeltuin. In de meespeelpartituren wordt gebruikgemaakt van een kleurnotatie die correspondeert met de kleuren van onder andere boomwhackers. Zo kunnen leerlingen tegelijkertijd op het toestel en met instrumenten spelen, waardoor de hele klas meedoet.

> Download hier de lesbrief voor de onderbouw
> Download hier de lesbrief voor de bovenbouw

Studentenchallenge

De ontwikkeling van lesmateriaal voor de MuziekSpeeltuin is de eerste studentenchallenge die voortkomt uit het MuziekopleidersAkkoord. Het doel van deze challenges is om pabo- en conservatoriumstudenten samen te laten werken aan een opdracht op het gebied van muziekonderwijs en zodoende van elkaar te leren. In de toekomst worden er meer challenges opgezet.

De studenten die meerwerkten aan deze challenge waren: Thijs de Feijter, Laura van Duffelen, Lisanne Martijn, Floor van Dijk, Valisha Jutte, Naomi van Vliet en Merel Timmerman.

De studenten werden begeleid door Bert van Uffelen (muziekdocent Hogeschool Rotterdam en voorzitter van het kernteam Muziek- en onderwijstechnologie) en Jelle Ruijssenaars (muziekdocent Fontys).

Muzikaal materiaal

In de Memo staan momenteel de volgende muziekfragmenten:

 • Welles / Nietes van Jeroen Schipper, opname door Eigenwijs-Digitaal
 • The Lion Sleeps Tonight van Solomon Linda, opname door Lisanne van der Heijden, Lieke Schut, Jelle Ruijssenaars
 • Opnames Rotterdams Philharmonisch Orkest uit de Orkest Ontdekker:
  • In the Hall of the Mountain King van Edvard Grieg
  • Adagio uit Symfonie nr. 9 van Antonín Dvořák
 • Meespeelpartituren en opnames van ZangExpress:
  • Flow ft. Shary-An
  • Maria ta den Cushina

Op dit moment wordt er gewerkt aan nieuwe nummers en spellen om het aanbod verder uit te breiden.

Ambitie

Naast muzikaal speelplezier in de vrije tijd vervult de MuziekSpeeltuin ook een rol in het verbreden van het muziekonderwijs in Rotterdam. Leerkrachten kunnen met hun klas naar buiten om bij en mét de Memo muziekles te geven.

De ambitie van Méér Muziek in de Klas is om in meer kansarme wijken in Nederland MuziekSpeeltuinen te bouwen. Een eerste stap die we zetten is het verspreiden van het muziekspelpakket met bijpassend lesmateriaal op alle bestaande Memo's in het land. Aangezien de Yalp Memo een waardevolle, maar kostbare investering zoeken we continu naar partners en mogelijkheden om het concept van de MuziekSpeeltuin verder te ontwikkelen en voor iedereen toegankelijk te maken.

Heb je interesse in of ideeën voor de MuziekSpeeltuin? Neem dan contact op met onze projectleider Lotte Bosma, via lbosma@meermuziekindeklas.nl.

Partners

De eerste MuziekSpeeltuin in Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door vele partners. Er wordt zowel financieel als in natura bijgedragen door:

 • VandenEnde Foundation
 • Gemeente Rotterdam
 • Yalp
 • Jantje Beton
 • Jeugdfonds Sport & Cultuur
 • Jeugdeducatiefonds
 • ZangExpress
MuziekSpeeltuin Rotterdam Crooswijk

Locatie

U vindt de eerste MuziekSpeeltuin in Speeltuin Crooswijk in Rotterdam.

Fotocredit: Set Vexy