Inspiratiesessie muziekverenigingen en basisscholen

Inspiratiesessie muziekverenigingen en basisscholen

Op woensdag 9 december om 19:00 uur werd het MuziekAkkoord Noord Veluwe ingeluid! Dat vierden we met een feestelijke ondertekening met een muzikale videopremière én interactieve inspiratiesessie over het opzetten van samenwerkingen tussen muziekverenigingen en basisscholen.

Lees meer informatie over het MuziekAkkoord Noord Veluwe

Inspiratiesessie

Hoe zet je een succesvolle samenwerking op met een school? Wat zoekt een school eigenlijk? En waarom zou je als vereniging actief zijn binnen het onderwijs? Wat levert het op?

Veel verenigingen op de Noord Veluwe en de rest van Nederland stellen dit soort vragen. Op 9 december werden ze beantwoord in de inspiratiesessie die we in samenwerking met het LKCA en Cultuur Oost organiseerden. Tijdens deze sessie bogen we ons met verschillende partijen uit het land over het opzetten van samenwerkingen tussen het onderwijs en muziekverenigingen. Deze manier van samenwerken is typerend voor het de totstandkoming van Noord Veluwse Akkoord, waarin verenigingen en het onderwijs beide een actieve rol hebben.

Aan de inspiratiesessie namen afgevaardigden van Cultuur Oost, KNMO, CBS De Rank, muziekvereniging De Eendracht Wezep en Tact-Muziek deel. Onderaan deze pagina lees je wie dit zijn. Zij lieten inspirerende voorbeelden zien en gaven tips and tricks voor het opzetten van een succesvolle samenwerking, zodat iedereen goed geïnformeerd en met enthousiasme aan de slag kan voor het muziekonderwijs op de basisscholen in de eigen regio. De inspiratiesessie was voor iedereen toegankelijk en het was mogelijk om vooraf je vragen in te sturen.

Ben je geïnteresseerd in een inspiratiesessie voor jouw regio?

Neem contact op met een van onze accountmanagers

Programma

 • 19:00 - Welkomswoord en opening door sessieleider Chantal de Bonth, specialist cultuureducatie LKCA
  We begonnen het programma met de première van de ondertekeningsfilm van MuziekAkkoord Noord Veluwe. Rinette van der Vliet, directeur/bestuurder CultuurPlein Noord Veluwe en kartrekker van MuziekAkkoord Noord Veluwe, vertelde vervolgens hoe ze naar een Akkoord hebben toegewerkt. Daarna deelden Sander en Bastiaan van den Tillaard, ambassadeurs van Méér Muziek in de Klas Lokaal, de toekomstplannen.
 • 19:35 - Panelgesprek
  In het panelgesprek stond centraal wat jij nodig hebt als vereniging om een succesvolle samenwerking met een school aan te gaan. Ook keken we naar wat de kansen zijn en waar de uitdagingen liggen. Deelnemers leverden een actieve bijdrage aan dit gesprek door live hun mening te geven over verschillende stellingen.
 • 20:00 - Vraagmoment
  Van tevoren konden deelnemers via het aanmeldformulier vragen insturen. De meest belangrijke en uitdagende vragen legden wij voor aan het panel en aan de rest van de aanwezigen.
 • 20:20 - Afronding en conclusies
  We bespraken wat verenigingen nu verder kunnen doen om een volgende stap te maken. We sloten het programma af met een toast op MuziekAkkoord Noord Veluwe.
 • 20:30 - Einde van het programma

Panel

De sprekers van de inspiratiesessie:

Arno Groeneveld

Directeur Tact-Muziek
Arno Groeneveld is een bekende voor velen in de verenigingswereld. Hij daagt ons uit te kijken naar een nieuwe visie voor verenigingen. Een nieuw DNA. Ledenwerving is nog steeds belangrijk, maar is er geen andere route? Hoe formuleer je een visie zodat deze op de lange termijn geborgd is en wie betrek je bij het maken hiervan? Tijdens de inspiratiesessie liet hij weten hoe hij hierover denkt.

Arno Groeneveld - Directeur Tact-Muziek

Anita van Gelder

Voorzitter muziekvereniging De Eendracht Wezep
Anita van Gelder vertelde over de samenwerking tussen basisschool De Bron en muziekvereniging De Eendracht Wezep. Daarnaast gaf ze antwoord op wat de partijen beiden zochten in de samenwerking en wat zij gezamenlijk bereikt hebben.

Dorrie Besouw

Voorzitter Jeugd en Educatie KNMO
Dorrie Besouw deelde tijdens de inspiratiesessie haar visie op de brede taak van de muziekverenigingen. Ze heeft onlangs de master Muziekpedagogiek aan de universiteit van Keulen afgerond en is momenteel vakleekracht muziek. Tijdens de inspiratiesessie deelde ze haar ervaringen en beantwoordde ze o.a. de volgende vragen: Welke kansen liggen er voor verenigingen? Wat levert het op om te verkennen buiten de instrumentale vaardigheden? En welke rol hebben vakdocenten in de samenwerking tussen vereniging en school?

Dorrie Besouw - Voorzitter Jeugd en Educatie KNMO

Arend Nijhuis

Adviseur participatie
Arend Nijhuis werkt als adviseur voor Cultuur Oost al 20 jaar aan de infrastructuur voor muziek in Gelderland. Muziekverenigingen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Tijdens het gesprek deelde Arend welke tendensen hij ziet op gebied deskundigheidsbevordering, innovatie en de verbinding tussen binnen- en buitenschools muziekonderwijs in Gelderland.

Muzikale première

Om de ondertekening van het MuziekAkkoord Noord Veluwe te beklinken ging op 9 december de film 'Meer muziek in de klas op de Noord Veluwe' in première. Voor deze film hebben kinderen van verschillende scholen een lied ingestudeerd op de wijze van het Kinderen voor Kinderen-lied Hupsakee. Daarnaast leverden diverse ondertekenaars, waaronder wethouders, leden van muziekverenigingen, een speciale bijdrage.

Bekijk de film