Pabo's en conservatoria: aan de slag als leerkracht in opleiding

Pabo's en conservatoria: aan de slag als leerkracht in opleiding

Ben jij pabo- of conservatoriumstudent en wil je aan de slag met muziekonderwijs? Meer weten over de mogelijkheden voor jouw opleiding of stageschool? Of in gesprek met anderen om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren? Dan ben je op het juiste webadres!

Word lid van onze studentenredactie of denktank

Redactieleden Melissa, Emma, Noémi, Richard, Hilde, Celina & Renee, bestaande uit pabo- en conservatoriumstudenten, delen wekelijks leuke tips en trucs om aan de slag te gaan met muziek in de klas. Dit doen ze via de Facebookcommunity en onze Instagram-pagina.

Lijkt dit jou ook een leuke bijbaan? Check dan de vacature!
Niet op zoek naar een bijbaan, maar denk je toch graag mee? Lees dan meer over onze studenten-denktank.

Onderzoek door Suzan Overmeer

Op veel plaatsen in het land werken studenten van Docent Muziekopleidingen en pabo’s samen. Soms gaat het om een eenmalige ontmoeting en is het doel om kennis te maken en inspiratie op te doen. Er zijn er ook die verder gaan; studenten coachen elkaar en geven feedback op elkaars lesvoorbereiding en lessen. Wat vinden pabo- en conservatoriumstudenten van hun onderlinge samenwerking?

Lees het artikel door Suzan Overmeer van Kunstzone

Waar staan we met de pabo’s en conservatoria in Nederland?

Goed muziekonderwijs op basisscholen begint bij afgestudeerde pabostudenten die muziekles durven en kunnen geven. In 2019 maakten we, samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie en het ministerie van OC&W, bekend dat álle 42 pabo’s in Nederland hun studenten weer structureel muziekonderwijs gaan geven. Iedere pabo kan gebruik maken van de subsidieregeling 'Professionalisering Muziekonderwijs'.

In 2020 ondertekenden alle pabo’s en conservatoria van Nederland het MuziekopleidersAkkoord waarmee zij een langetermijnsamenwerking van twaalf jaar sloten. Doel van het Akkoord is om ervoor te zorgen dat toekomstige groeps- én vakleerkrachten gemotiveerd en met goede kennis en vaardigheden muziekonderwijs kunnen geven op de basisschool. Een belangrijke stap op weg naar muziekonderwijs voor alle kinderen in Nederland en het Caribisch gebied!