Projecten voor structureel muziekonderwijs

Projecten voor structureel muziekonderwijs

Het MuziekopleidersAkkoord: een samenwerking voor de lange termijn

Op 7 oktober is in Tivoli Vredenburg het MuziekopleidersAkkoord ondertekend. In dit akkoord sloten de pabo’s en conservatoria een samenwerking voor de lange termijn. Dit is een enorme stap op weg naar muziekonderwijs voor álle kinderen op álle basisscholen in Nederland! We organiseerden verschillende activiteiten rondom en op de dag om het akkoord te vieren, zoals een jeugdfotocampagne, online lezingen, een studentenvragenuur en een wedstrijd Lesontwerp Vakintegratie. Bekijk de verschillende onderdelen via ons YouTube-kanaal. De dag werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Op woensdag 6 oktober 2021 vieren we de eerste verjaardag van het MuziekopleidersAkkoord!

Lees meer over de verjaardag en het MuziekopleidersAkkoord

Meer muziek in speciaal onderwijs

Structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland betekent er voor elk kind zijn. Méér Muziek in de Klas staat voor diversiteit in de breedste zin van het woord. We hebben bijzondere voorbeelden en initiatieven verzameld van muziekonderwijs in het speciaal onderwijs om ouders, leerkrachten en kinderen te inspireren.

Bekijk de voorbeelden en initiatieven

Campagne '50 dagen muziek' voor Koningin Máxima

Ons verjaardagscadeau voor onze erevoorzitter Koningin Máxima? Voor ieder kind muziekonderwijs. Dat is waar we voor gaan. 50 dagen stonden in het teken van muziek en door het hele land zijn muziekmomenten verzameld. De momenten zijn gepresenteerd via 50 kaarsjes op de muzikale verjaardagstaart voor de koningin.

De campagne werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij.

Naar de verjaardagstaart

Koningin Máxima bij viering successen muziekonderwijs door heel Nederland

Koningin Máxima bezocht op 10 en 11 mei als erevoorzitter van stichting Méér Muziek in de Klas verschillende locaties door heel Nederland, waaronder de vesting Bourtange, Radio Kootwijk, ECI Roermond, Cabrio Soest en Keukenhof Lisse. Hier werden verschillende afspraken bekrachtigd voor structureel muziekonderwijs. De bezoeken werden opgeluisterd door verschillende artiesten uit de regio's. Die traden in kleine setting op voor de aanwezigen.

Een kort verslag van het bezoek is te zien in het programma Koningin Máxima; een leven vol muziek van AVROTROS. Bekijk de herhaling op NPO Start.

Bekijk de aftermovies

Bezoek aan het Eurovisie Songfestival

Koningin Máxima heeft met 46 kinderen van de A.S. Talmaschool Ahoy bezocht om daar de generale repetitie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival bij te wonen. Daar ging de erevoorzitter samen met twee kinderen van de A.S. Talmaschool in gesprek over muziek met presentator Nikkie de Jager. Voordat de generale begon verzorgde Buddy Vedder, ambassadeur van Méér Muziek in de Klas, een kort muzikaal en informatief voorprogramma waarin muziek op school centraal stond.

Energizers met Buddy Vedder en de presentatoren van het Eurovisie Songfestival

De presentatoren van het Eurovisie Songfestival: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager, maar ook Duncan Laurence en Jeangu Macrooy maken samen met Buddy Vedder verschillende energizers! Deze interactieve muziekvideo's zijn gemaakt in samenwerking met Schooltv en zijn bedoeld om leerkrachten te inspireren om aan de slag te gaan met muziek in de klas. De afleveringen staan geheel in het teken van het Eurovisie Songfestival en zijn gemaakt voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Bekijk de energizers

Muziekeducatie in de MuziekSpeeltuin

Op 20 mei 2021 heeft Koningin Máxima in de speeltuin van de Rotterdamse wijk Crooswijk een digitaal speeltoestel onthuld en was de allereerste MuziekSpeeltuin in Rotterdam geboren.

We waren maatschappelijk partner van het Eurovisie Songfestival 2021 en grepen het unieke evenement in Rotterdam aan om iets blijvends te geven aan de kinderen in de stad. Een duurzaam element waar kinderen nog vele jaren na het festival plezier van hebben, veel van kunnen leren én wat bijdraagt aan onze doelstelling: muziekonderwijs voor álle kinderen, dus ook in achterstandswijken. De MuziekSpeeltuin wordt geplaatst in een kansarme wijk, dichtbij scholen die gecertificeerd zijn door het Jeugdeducatiefonds. Op deze manier geven we kinderen, die van huis uit minder met muziek in aanraking komen, de mogelijkheid om het plezier van muziek maken toch te kunnen ontdekken.

Lees meer over de MuziekSpeeltuin, het lesmateriaal en de studentenchallenge

De Méér Muziek in de Klas Inspiratietour met Erik Scherder en Mark Mieras

De Inspiratietour is speciaal ontwikkeld voor schooldirecteuren en leerkrachten uit het basisonderwijs en bestaat uit een inspiratiesessie en werksessie of muzikale workshop. Tijdens de inspiratiesessie laten professor Erik Scherder en wetenschapsjournalist Mark Mieras op een fascinerende manier zien wat muziek doet met de ontwikkeling van het kinderbrein. Na de inspiratiesessie nemen schooldirecteuren deel aan een interactieve werksessie en volgen leerkrachten een muzikale workshop. Het programma was geheel kosteloos en online te volgen via Zoom.

Meer informatie

Méér Muziek in de Klas Webinar 'Why Tell Me Why' en verdiepende workshop

Een goed verhaal trekt de aandacht en houdt deze vast. Maar hoe overtuig je anderen van het belang van muziekonderwijs door middel van storytelling? Dit leerde je in de gratis webinar 'Why Tell Me Why' van Méér Muziek in de Klas op 3 maart 2021.

In het verlengde van de webinar organiseerden we een praktische workshop onder leiding van storytelling-expert Sem Stemerding. Tijdens de workshop gingen deelnemers aan de slag om hun verhaal goed en persoonlijk te maken.

Lees verder of kijk de webinar terug via YouTube

De landelijke MuziekTafeldag

Op 9 september 2020 organiseerden we de landelijke MuziekTafeldag. Op deze dag stonden regionale samenwerkingen voor muziekonderwijs centraal. De MuziekTafels deelden hun successen en bespraken de knelpunten waar ze tegenaan lopen. Aan het einde van de dag konden de deelnemers met een tas vol concrete handvatten terug naar de regio's om het muziekonderwijs weer een stap verder te brengen. Erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, Koningin Máxima, was een deel van de dag aanwezig.

Lees of luister terug wat er tijdens de MuziekTafeldag allemaal besproken is

Meer projecten bekijken?

Lees meer over onze verschillende projecten in het nieuwsoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht