Tips & trucs voor muziek in jouw klas!

Tips & trucs voor muziek in jouw klas!

Wil je graag muziekles geven, maar weet je niet zo goed hoe? Wij helpen je graag op weg met deze praktische tips & trucs!

Muzikale energizers

Geef je klas of kids een muzikale energieboost met de muzikale energizers op Schooltv. Rap over Zweden met Buddy Vedder, leer een Ierse stepdance met Chantal Janzen of maak muziek met keukengerei.

Bekijk alle energizers en praktische tips

Wetenschappelijke bevindingen

Waarom is muziekonderwijs belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen? Lees het in de wetenschappelijke bevindingen van Mark Mieras en Erik Scherder.

Lees de bevindingen

Online keuzehulp

Op zoek naar een (nieuwe) muziekmethode voor jouw basisschool? De online keuzehulp helpt je bij het oriënteren! Bekijk verschillende muziekmethodes, zie welke doelgroepen ze aanspreken, wat hun uitgangspunten en muziekstjilen zijn en vergelijk vooral op een makkelijke manier. Filter jouw behoeftes! Zo vind je hopelijk een muziekmethode die bij je past. Is dat bijvoorbeeld 123ZING, BOOM BOOM CLAP of Muziek Talent Express? Ga op ontdekkingstocht langs de methodes!

Ga naar de Keuzehulp Muziekmethodes

Muzikale verhalen

Combineer muziek met lezen en taal in de klas met de muzikale verhalen op Schooltv. Deze negen luisterverhalen duren vijf tot tien minuten en zijn allemaal voorzien van een eigen lesbrief. Ook geschikt voor het speciaal onderwijs!

Bekijk de muzikale verhalen (ook op Spotify)

Samenwerking

Samenwerken met een muziekschool, cultuurcentrum of muziekprofessionals kan een cruciale stap zijn naar structureel muziekonderwijs op de basisschool. Ben je op de hoogte van wat er in jouw regio gaande is, of wil je onderzoeken of er iets kan worden opgezet? Zoek elkaar op of leg jouw vragen lokaal neer! Zij geven vaak al te graag advies en ondersteuning bij jullie muziekonderwijs.

Werk lokaal samen

Intermediair Jeugdfonds Sport & Cultuur

Wil een kind in jouw klas/omgeving graag op voetbal, muziekles, dansles, kickboksen, turnen of judo, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is er voor ouders die langdurig weinig inkomen hebben maar ook voor zzp’ers met te weinig opdrachten of gezinnen die als gevolg van de coronacrisis geldzorgen hebben. Jij weet als geen ander dat het enorm belangrijk is voor kinderen om mee te kunnen doen. Ze maken nieuwe vrienden, doen vaardigheden op, hebben plezier en meer zelfvertrouwen.

Ben jij leerkracht, jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener, vrijwilliger bij de Stichting Leergeld, maatschappelijk werker of op een andere manier professioneel betrokken bij de opvoeding of verzorging van een kind? Meld je aan als intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur! Als intermediair ben je de verbindende schakel die ervoor zorgt dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen door simpel en snel online een aanvraag in te dienen.

Laat kinderen meedoen

Leerkrachtenpanel

Wil je graag meedenken over muziekonderwijs en de behoeften vanuit het primair onderwijs? Meld je aan voor ons leerkrachtenpanel! We horen graag van jou als leerkracht wat er nodig is om structureel meer muziek in de klas te kunnen realiseren.

Meld je aan voor ons leerkrachtenpanel