Op woensdag 27 september organiseerde gemeente De Wolden de Inspiratiedag Cultuuronderwijs in Theater De Tamboer in Hoogeveen. Leerkrachten, schoolleiders en cultuurcoördinatoren van alle 14 basisscholen uit De Wolden waren vertegenwoordigd en dompelden zich onder in een dag vol creatieve inspiratie.
In 2017 wordt Kunst & Cultuur in De Wolden overal in de schijnwerpers gezet. Het gehele jaar door worden er culturele activiteiten georganiseerd, waarvan deze inspiratiedag er speciaal een voor leerkrachten in het basisonderwijs is. Na deze Inspiratiedag krijgen ook alle leerlingen van de basisscholen komende weken een heuse cultuurkaravaan om op een bijzondere manier kennis te maken met cultuur.
Opening Mirjam Pauwels gevolgd door lezing Mark Mieras
De dag wordt geopend door wethouder Mirjam Pauwels, tevens ambassadeur van Méér Muziek in de Klas. Ze benadrukt hoe leuk en leerzaam kunstonderwijs is en hoe belangrijk zij cultuur vindt in Gemeende De Wolden.
Haar openingswoord wordt gevolgd door een lezing van Mark Mieras. Met als titel ‘Wat schieten we op met kunst?’ vertelt deze wetenschapsjournalist in heldere taal hoe hersenen werken, hoe belangrijk de ontelbare functie's van je hersenen zijn en over de invloed van kunstonderwijs op kinderen. In de interactieve lezing doet het publiek korte testjes waarbij de logica van de hersenen duidelijk wordt. Creativiteit wordt gevoed door dingen weg te laten, muziekgeschoolde kinderen kunnen beter luisteren en je leert het beste door een leuke succeservaring. De vier kernwaarden leren, durven, nieuwsgierigheid en creativiteit blijken belangrijk in de ontwikkeling van de mens en menig leerkracht beaamt de concrete voorbeelden die Mark Mieras geeft over kinderen in de klas.
Na deze lezing zijn de leerkrachten volop geïnspireerd om de dag te starten. In de wandelgangen horen we dan ook: 'Ik denk dat we drama, muziek en tekenen als hoofdvakken moeten instellen en daar omheen een beetje rekenen en taal.'
Workshoprondes
Hierna volgen 3 rondes van workshops, afgewisseld met een goed verzorgde lunch en culturele markt. Tijdens de workshops worden de leerkrachten ondergedompeld in beeldende kunst, muziek, dans en theater. Voor alle workshops geldt een rode draad: vakoverstijgend werken. Hoe kun je de creatieve disciplines inzetten bij of koppelen aan exacte of andere vakken op school?
Zo leer je bij de muziekworkshop van Holland Opera een leuke manier om de rekentafels op muziek te zingen. Muziekschool Scala geeft een workshop liedjes maken met bodypercussie en benadrukt maar weer dat je niet altijd muziekinstrumenten nodig hebt om meer muziek in de klas te brengen.
In totaal zijn er acht verschillende workshops waar de deelnemers er drie van volgen. Zo kan een compleet lerarenteam in korte tijd en op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende disciplines binnen het kunstonderwijs.
Voorstelling op maat
Tot slot verzorgt cabaretier Marcel Harmsen een cabaretvoorstelling in de plenaire zaal, maar niet voordat onze directeur Jantien Westerveld nog een compact maar raak verhaal over Méér Muziek in de Klas heeft verteld. Ze begint met de actualiteit, waar een videoclip van de Lang Leve De Muziek Show wordt getoond. Er klinkt herkenning vanuit de zaal want ook één van de scholen uit de Gemeente De Wolden doet mee aan het programma. Zowel het doel van de stichting als 'De Loftrompet' voor leerkrachten en natuurlijk de lokale verankering van Méér Muziek in de Klas in de regio komen aan bod.
Na een uitbundig applaus maakt Jantien het podium vrij voor de cabaretvoorstelling van Marcel Harmsen. Hij is de hele dag aanwezig geweest en maakt zo een voorstelling op maat. Als cabaretier, tekstdichter en liedcomponist weet Harmsen de zaal te pakken met treffende liedjes en herkenbare anekdotes om de leuke, inspirerende dag passend af te sluiten. Al hossend verlaat het publiek de zaal om de dag te eindigen met een gezellige borrel.