Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

5 jul. 2024

Wat hebben chipmakers te maken met muziekles? Alles, als je het vraagt aan chipfabrikant ASML en muziekschool Art4U. De twee organisaties hebben afspraken gemaakt om de komende jaren het muziekonderwijs voor kinderen in de Brainportregio te verbeteren. Dankzij de samenwerking krijgen 10.000 kinderen structureel meer en betere muzieklessen. Op alle 47 scholen in Veldhoven, Bergeijk, Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden.

De samenwerking tussen Art4U en ASML volgt op het eerdere MuziekAkkoord, dat Art4U met hulp van Méér Muziek in de Klas in 2021 heeft opgezet. Samen met partijen uit de regio zijn toen al afspraken gemaakt over het verbeteren van het muziekonderwijs.

Beter lesmateriaal

Het lijkt misschien ongewoon, deze samenkomst van techniek en muziek. Maar voor Carl Leen, programmamanager maatschappelijke betrokkenheid bij ASML, is het simpel: ‘In deze tijd zie je dat helaas niet alle kinderen de kans krijgen om te ontdekken waar ze goed in zijn. Samen met onze partners kijken we hoe kinderen die kansen wel krijgen en hun talenten verder kunnen ontwikkelen.’

Docenten krijgen door deze samenwerking onder andere toegang tot beter lesmateriaal en een gevarieerder lessenpakket. En om het muziektalent in de regio een nog beter podium te geven, draagt ASML bij aan de renovatie van de concertzaal van Art4U. Ook geeft het Art4U de mogelijkheid om nieuwe cursusvormen aan te bieden. Lessen die aansluiten bij de vraag naar nieuwe en verschillende soorten muzieklessen.

Nog meer kinderen bereiken

‘Dankzij onze aanpak groeien kinderen op in een stimulerende omgeving met een rijk cultuuraanbod en kunnen ze naast muziek ook andere sociale vaardigheden leren. Dat maken wij graag mede mogelijk,’ aldus Leen.

Méér Muziek in de Klas is heel blij met de samenwerking. Dankzij deze stap kan de muziekschool, met hulp van de chipmaker, namelijk nog veel meer kinderen in de Brainport bereiken. Het is positief dat een groot bedrijf als ASML de meerwaarde ziet van het investeren in muziekonderwijs. We hopen dan ook van harte dat zulke initiatieven ook op andere plaatsen in het land gaan ontstaan.

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024