Gelijke kansen voor elk kind dankzij de Rijke Schooldag op Kindcentrum Sittard

Gelijke kansen voor elk kind dankzij de Rijke Schooldag op Kindcentrum Sittard

17 jun. 2024 — “Kinderen ontdekken hele nieuwe talenten omdat we ze zoveel aanbieden”

Hoe kunnen we er in het onderwijs voor zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen? Op Kindcentrum Sittard werd met vallen en opstaan de Rijke Schooldag opgetuigd. Het resultaat: kinderen leren gedurende hun tijd in het primair onderwijs niet alleen de hoognodige vakken, ze maken ook kennis met andere onderwerpen waarin ze kunnen uitblinken.

Talenten ontwikkelen en ontdekken

Met behulp van freelance experts gaan kinderen aan de slag in de moestuin van de school om vervolgens te koken met de ingrediënten, leren ze schaken, zijn er gelukslessen, buitenspeellessen, ontdekken ze of muziek maken iets voor ze is en maken ze kennis met allerlei sporten. Ook maken ze kennis met theater en is er een nauwe samenwerking met een middelbare school om kinderen voor te bereiden op de brugklas. "Alles staat in het teken van leren, eten en naar buiten gaan”, legt directeur Susanne Kubben Suijkerbuijk, uit. “Een aanbod waarbij kinderen hun talent ontdekken en ontwikkelen, interesses opdoen en kennis vergaren.”

Samen koken en eten

Kindcentrum Sittard is vijf jaar geleden begonnen met het optuigen van de Rijke Schooldag op Kindcentrum Sittard. “We hebben gekeken wat deze buurt nodig heeft”, vertelt Susanne, die al 25 jaar werkzaam is op de school. “De school is de spil van de buurt. Met de Rijke Schooldag kunnen we bijdragen aan een gezonde omgeving.”

Eén van de elementen waar de school trots op is, is de gezamenlijke lunch. Elke dag koken zes tot acht kinderen voor alle andere leerlingen. Ze eten allemaal hetzelfde en leren daardoor ook nieuwe dingen eten. “Het samen eten zorgt ook voor meer gelijkheid: je hebt niet de verschillende broodtrommels met andere inhoud", aldus Susanne. "Daarnaast doen de kinderen ook kennis over het eten op. Wat is eten, hoe bereid ik het, waar komt het vandaan?” Dat laatste leren de kinderen in de moestuin op school. “We hebben een moestuincoach die tuiniert met de kinderen. Soms als les, maar ook gewoon in de pauzes als leerlingen daar behoefte aan hebben.”Aan de slag met de Rijke Schooldag

Lees het hele verhaal van Kindcentrum Sittard in onderstaand artikel. Over de rol van het schoolplein, de inzet van freelancers en het betrekken van ouders bij de aanpak. En tips om zelf aan de slag te gaan. Susanne: "Mijn advies is: maak een begin. Laat alle kinderen de diverse activiteiten ervaren door het tijdens schooltijd aan te bieden. Het verrijkt écht hun leven, dat is zo mooi om te zien. Elk kind verdient het om kennis te maken met dingen waar ze anders niet mee in aanraking zouden komen."

Meer tips van Susanne en de experts die lesgeven op het Kindcentrum?

Lees het hele artikel

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024