Scholen & Opleidingen

Scholen & Opleidingen

Samen muziek maken zorgt niet alleen voor een leuke activiteit tussen de lessen door; het brengt ook een gezellige sfeer in de klas, is goed voor de ontwikkeling van kinderen en zoveel meer! We helpen je graag bij het vormgeven van structureel muziekonderwijs. Op deze pagina vind je tips en trucs voor méér muziek in jouw klas. Lees hoe je...

Behoefte aan meer leesmateriaal? Doe verdere inspiratie op via het leerkrachtenpanel, verhalen van schooldirecteuren, blogs van muziekmethodes en onze podcast 'In gesprek met Méér Muziek in de Klas'.

Online keuzehulp

Op zoek naar een (nieuwe) muziekmethode voor jouw basisschool? De online keuzehulp helpt je bij het oriënteren! Bekijk verschillende muziekmethodes, zie welke doelgroepen ze aanspreken, wat hun uitgangspunten en muziekstjilen zijn en vergelijk vooral op een makkelijke manier. Filter jouw behoeftes! Zo vind je hopelijk een muziekmethode die bij je past. Is dat bijvoorbeeld 123ZING, BOOM BOOM CLAP of Muziek Talent Express? Ga op ontdekkingstocht langs de methodes!

Ga naar de Keuzehulp Muziekmethodes

Muzikale energizers

Geef je klas of kids een muzikale energieboost met de muzikale energizers op Schooltv. Rap over Zweden met Buddy Vedder, leer een Ierse stepdance met Chantal Janzen of maak muziek met keukengerei.

Bekijk alle energizers en praktische tips
Méér Muziek in de Klas Energizers met Duncan Laurence en Buddy Vedder

Pabo's & conservatoria

In 2019 maakten we, samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie en het ministerie van OC&W, bekend dat álle 42 pabo’s in Nederland hun studenten weer structureel muziekonderwijs gaan geven. Iedere pabo kan gebruik maken van de subsidieregeling 'Professionalisering Muziekonderwijs'. In 2020 ondertekenden alle pabo’s en conservatoria van Nederland het MuziekopleidersAkkoord waarmee zij een langetermijnsamenwerking van twaalf jaar sloten. Een belangrijke stap op weg naar muziekonderwijs voor alle kinderen in Nederland en het Caribisch gebied.

Lees meer over het MuziekopleidersAkkoord!

Wetenschappelijke bevindingen

Waarom is muziekonderwijs belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen? Lees het in de wetenschappelijke bevindingen van Mark Mieras en Erik Scherder.

Lees de bevindingen

Muzikale verhalen

Combineer muziek met lezen en taal in de klas met de muzikale verhalen op Schooltv. Deze negen luisterverhalen duren vijf tot tien minuten en zijn allemaal voorzien van een eigen lesbrief. Ook geschikt voor het speciaal onderwijs!

Bekijk de muzikale verhalen (ook op Spotify)

Méér muziek in speciaal onderwijs

Lees over verschillende praktijkvoorbeelden, initiatieven, interviews, liedjes met gebaren en meer over muziek in het speciaal onderwijs. Ga je liever met ons in gesprek? Neem contact op met Marjoke Korff de Gidts, specialist in speciaal onderwijs.

Bezoek de verzamelpagina

Hulp van een Vliegende Brigadier (vakleerkracht muziek)

De vakleerkrachten muziek die verbonden zijn aan Méér Muziek in de Klas noemen we de ‘Vliegende Brigadiers’. Zij begeleiden leerkrachten tijdens de voorbereidingen voor het Kerst Muziekgala, maar worden ook ingezet voor andere projecten waar muziekonderwijs meer dan gewenst is. Naast het coachen, enthousiasmeren en geven van muziekonderwijs, hebben de Vliegende Brigadiers een aanvullende signaalfunctie gekregen, waarbij ze Méér Muziek in de Klas op de hoogte stellen als een school bijvoorbeeld oren heeft naar een regionale samenwerking.

Heb je interesse in hulp van een Vliegende Brigadier? Of wil je jezelf als vakleerkracht muziek inzetten voor structureel muziekonderwijs?

Klik hier voor meer informatie
Audities Lang Leve de Muziek Wedstrijd

Het Leerkrachtenpanel

Wil je graag meedenken over muziekonderwijs en de behoeften vanuit het primair onderwijs? Meld je aan voor ons leerkrachtenpanel! We horen graag van jou als leerkracht wat er nodig is om structureel meer muziek in de klas te kunnen realiseren.

Meld je aan voor ons leerkrachtenpanel
Het leerkrachtenpanel

Samenwerking

Samenwerken met een muziekschool, cultuurcentrum of muziekprofessionals kan een cruciale stap zijn naar structureel muziekonderwijs op de basisschool. Ben je op de hoogte van wat er in jouw regio gaande is, of wil je onderzoeken of er iets kan worden opgezet? Zoek elkaar op of leg jouw vragen lokaal neer! Zij geven vaak al te graag advies en ondersteuning bij jullie muziekonderwijs.

Werk lokaal samen

Intermediair Jeugdfonds Sport & Cultuur

Wil een kind in jouw klas/omgeving graag op voetbal, muziekles, dansles, kickboksen, turnen of judo, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is er voor ouders die langdurig weinig inkomen hebben maar ook voor zzp’ers met te weinig opdrachten of gezinnen die als gevolg van de coronacrisis geldzorgen hebben. Jij weet als geen ander dat het enorm belangrijk is voor kinderen om mee te kunnen doen. Ze maken nieuwe vrienden, doen vaardigheden op, hebben plezier en meer zelfvertrouwen.

Ben jij leerkracht, jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener, vrijwilliger bij de Stichting Leergeld, maatschappelijk werker of op een andere manier professioneel betrokken bij de opvoeding of verzorging van een kind? Meld je aan als intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur! Als intermediair ben je de verbindende schakel die ervoor zorgt dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen door simpel en snel online een aanvraag in te dienen.

Laat kinderen meedoen