Scholen & Opleidingen

Scholen & Opleidingen

Door samen muziek te maken zorg je voor een leuke activiteit tussen de lessen door, een gezellige sfeer in de klas en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen! Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden om muziekonderwijs op jouw basisschool te realiseren. Lees hoe je...

Makkelijk muziekles geven met muziekmethodes

Met (digitale) muziekmethodes kan elke leerkracht gemakkelijk en met plezier muziekles geven in de klas. Meerdere aanbieders van muziekmethodes stellen gratis muzieklessen beschikbaar. Ze bieden energieke videolessen, liedjes en interactieve opdrachten waar leerlingen zelf muziek mee kunnen maken.

Ben je op zoek naar een muziekmethode voor jouw school? De gloednieuwe keuzehulp helpt je bij het oriënteren! Door middel van filters kun je ontdekken waar verschillende methodes zich in het bijzonder op richten. Probeer verschillende methodes uit en vind er een die bij jouw school past!

Naar de keuzehulp

Energize je klas!

Een andere manier om makkelijk en gratis aan de slag te gaan met muziek zijn onze muzikale energizers. In samenwerking met Schooltv, Ilse DeLange, Roel van Velzen, Buddy Vedder, Sterre Koning en andere muzikanten maakten we korte muziekvideo's voor de onder- en bovenbouw, mét bijbehorende instructiebrief en gratis muzieklessen van digitale muziekmethodes.

Bekijk het materiaal
Méér Muziek in de Klas Energizers met Duncan Laurence en Buddy Vedder

Pabo's & conservatoria

In 2019 maakten we, samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie en het ministerie van OC&W, bekend dat álle 42 pabo’s in Nederland hun studenten weer structureel muziekonderwijs gaan geven. Iedere pabo kan gebruik maken van de subsidieregeling 'Professionalisering Muziekonderwijs'. In 2020 ondertekenden alle pabo’s en conservatoria van Nederland het MuziekopleidersAkkoord waarmee zij een langetermijnsamenwerking van twaalf jaar sloten. Een belangrijke stap op weg naar muziekonderwijs voor alle kinderen in Nederland en het Caribisch gebied.

Lees meer over het MuziekopleidersAkkoord en de subsidieregeling

De studentenredactie van Méér Muziek in de Klas

"Hoi! Wij zijn Melissa, Emma, Noémi, Richard, Hilde, Celina & Renee: de kersverse Studentenredactie van Méér Muziek in de Klas! Dit schooljaar zijn wij er om tips, trucs en inspiratie aan te bieden voor jouw muziekles. Dus stay tuned!"

Heb jij alvast een tip of suggestie voor ons? Deel ze in de Facebookgroep 'Studenten voor Méér Muziek in de Klas'! De Studentenredactie is voortgekomen uit het MuziekopleidersAkkoord, om bij te dragen aan de kruisbestuiving tussen pabo- en conservatoriumstudenten.

Ontmoet de studentenredactie

Opleidingen 'Docent Muziek' op een rijtje

Er zijn in Nederland 10 plekken waar je opgeleid wordt tot Docent Muziek. Elke locatie heeft zijn eigen manier van werken. Leer de verschillende opleidingen kennen via de onderstaande knop en neem een kijkje op de websites.

Meer info

'Muzikaal ‘Kabaal’?!' - Een praktische video over muzikaal spel bij kleuters

Denk je aan kleuters en muziek, dan stel je je misschien wel kabaal en onsamenhangende klanken voor. Maar juist door muzikaal te experimenteren, ontdekken kleuters van alles over ritme, toonhoogte en hoe ze samen muziek kunnen maken. Hoe herken je dit ‘kabaal’ als muzikale ontwikkeling? En wat kan jij als leerkracht doen om hun muzikale spel te stimuleren? Christiane Nieuwmeijer (promovendus aan de Vrije Universteit van Amsterdam) laat het je zien in de korte documentaire 'Muzikaal ‘Kabaal’?!'

Heb je de video gezien en wil je zelf graag aan de slag met muzikaal spel? Bekijk dan de bijbehorende inspiratieplaat. Hierin vind je tips om zelf een muziekhoek in te richten en muzikaal spel te herkennen en te stimuleren. Of bekijk de tien tips van Eigen-wijs Digitaal en Jeroen Schipper om muziek te stimuleren het klaslokaal.

Bekijk de praktische video 'Muzikaal ‘Kabaal’?!'

Liedjes met gebaren voor het speciaal onderwijs

Op zoek naar initiatieven en praktische lestips voor muziek in het speciaal onderwijs? Voor dove en slechthorende leerlingen maken verschillende leerkrachten en organisaties video's van liedjes met gebaren. Spelenderwijs leren de leerlingen gebaren met muziek! Bekijk de liedjes hier of bezoek onze verzamelpagina met meer initiatieven in het speciaal onderwijs.

Bezoek de verzamelpagina

Hulp van een Vliegende Brigadier (vakleerkracht muziek)

De vakleerkrachten muziek die verbonden zijn aan Méér Muziek in de Klas noemen we de ‘Vliegende Brigadiers’. Zij begeleiden leerkrachten tijdens de voorbereidingen voor het Kerst Muziekgala, maar worden ook ingezet voor andere projecten waar muziekonderwijs meer dan gewenst is. Naast het coachen, enthousiasmeren en geven van muziekonderwijs, hebben de Vliegende Brigadiers een aanvullende signaalfunctie gekregen, waarbij ze Méér Muziek in de Klas op de hoogte stellen als een school bijvoorbeeld oren heeft naar een regionale samenwerking.

Heb je interesse in hulp van een Vliegende Brigadier? Of wil je jezelf als vakleerkracht muziek inzetten voor structureel muziekonderwijs?

Klik hier voor meer informatie
Audities Lang Leve de Muziek Wedstrijd

Gratis workshops muziekonderwijs

Wil jij aan de slag met muziek in de klas, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Vanaf half maart bieden we door het hele land weer gratis workshops aan die georganiseerd worden in samenwerking met de pabo’s en conservatoria.

Er worden praktische en concrete voorbeelden behandeld: van het leren spelen op een ukelele tot een muziekles in combinatie met taal of een thema.

Meer informatie & inschrijven

Het Leerkrachtenpanel

Wil je graag meedenken over muziekonderwijs en de behoeften vanuit het primair onderwijs? Meld je dan aan voor ons leerkrachtenpanel!

Omdat Méér Muziek in de Klas haar werkzaamheden graag baseert op de behoeften vanuit het onderwijs, zijn we een leerkrachtenpanel gestart. Op deze manier kun jij als leerkracht laten weten wat je nodig hebt op het gebied van muziekonderwijs om (structureel) meer muziek in de klas te kunnen realiseren.

Zo werkt het
Het leerkrachtenpanel

Verhalen van schooldirecteuren

Als schoolleider kun je veel betekenen voor het verduurzamen van muziekonderwijs. In Woerden is tussen verschillende scholen een mooie samenwerking tot stand gekomen waarin ze, samen met partijen uit de regio, structureel muziekonderwijs realiseren. De directeuren vertellen verhalen over hun ervaringen.

Bekijk de verhalen

Blogs door muziekmethodes

Verschillende muziekmethodes hebben blogs geschreven over muziekonderwijs, waarom dit van belang is en hoe je het realiseert.

Lees de blogs in het nieuwsoverzicht

Podcast: In gesprek met Méér Muziek in de Klas

Wil je meer weten over muziekonderwijs en de inzichten, ideeën en gedachten van betrokkenen? Ga naar onze podcast 'In gesprek met Méér Muziek in de Klas' en luister naar hoe programmamaker, presentatrice en vlogger Saskia Weerstand in gesprek gaat met Michiel Dijkman (Hoofd Corporate Affairs & Communications bij Samsung), directeur Jantien Westerveld, ambassadeur Buddy Vedder, hoogleraar en neuropsycholoog Erik Scherder en vakleerkracht muziek Andre Accord.

Beluister de podcast