Nieuws 06 okt 2021

Erevoorzitter Koningin Máxima aanwezig bij 'Een jaar MuziekopleidersAkkoord'!

Inhoudelijk programma op 6 oktober

Op 6 oktober stonden we vanuit het HKU Utrechts Conservatorium stil bij één jaar MuziekopleidersAkkoord. Met het MuziekopleidersAkkoord werken we samen met alle pabo’s en conservatoria, het onderwijs en de partners die het Akkoord ondersteunen toe naar structureel muziekonderwijs voor alle kinderen op de basisschool in Nederland en het Caribische deel. Op deze dag organiseerden we verschillende online activiteiten voor pabo- en conservatoriumstudenten, professionals binnen de opleidingsinstituten, het onderwijs en partners. Op deze pagina lees je over het programma. Binnenkort kun je alle programmaonderdelen terugkijken.

Fotocredit: Set Vexy
Lees meer over het MuziekopleidersAkkoord

Studentenblok

In het online studentenblok gingen we kort in op wat het MuziekopleidersAkkoord inhoudt, wat er vanuit het MuziekopleidersAkkoord allemaal op poten wordt gezet en wat het voor studenten betekent. We gingen vooral lekker aan de slag zodat een hoop inspiratie kon worden opgedaan voor in de (stage)klas! Zo was er onder andere een workshop over rappen met je klas. Als klapstuk trapt de band De Staat een nieuwe studentenchallenge af. Deze challenge draait om popmuziek en stimuleert pabo- en conservatoriumstudenten om kennis te maken met elkaar en gebruik te maken van elkaarsexpertise.

Lees meer over de inhoud van het studentenprogramma

Studentenchallenge 'Bouw een beat met je stageklas'

Met deze challenge dagen we studenten gedurende zes weken uit om in duo’s van pabo- en conservatoriumstudenten toe te werken naar, de naam zegt het al – het maken van een beat met de kinderen van je stageklas. De challenge is geschikt voor de groepen 4 tot en met 8. Speciaal voor deze challenge biedt Ableton een aantal mooie prijzen aan, waaronder een Ableton Live 11 Suite licentie t.w.v. €599,-!

Lees meer over #bouweenbeat

Workshop over beats en samples van De Staat

Drummer Tim van Delft en gitarist Vedran Mircetic van De Nijmeegse rockband De Staat gaven een workshop over beats en samples. Of je jezelf nu muzikaal vindt of niet, De Staat zorgt er voor dat je samen met je klas een vette beat kunt maken.

Fotocredit: Nick Helderman

Kijk de workshop terug

Interactieve muziekworkshop met Jeroen Schipper

Muziekdocent, liedjesschrijver én muzikant Jeroen Schipper verzorgde een online muziekworkshop waarin deelnemers kennis maakten met zijn muziek. Zijn liedjes zijn gericht op interactie en de muzikale ontwikkeling van kinderen en zitten tegelijkertijd vol humor en uitdagingen. Studenten konden meedoen met deze bliksemsessie door mee te zingen, te bewegen en zich te laten inspireren voor muziek in hun (stage)klas in de onder- en middenbouw. De workshop is binnenkort terug te zien op ons YouTube-kanaal.

Meer over Jeroen Schipper

Hiphop- en rapworkshop met Ravenna Moscoso

Singer-songwriter en muziekdocent Ravenna Moscoso nam studenten mee in de wereld van hiphop en rap door te laten zien dat het niet alleen een muziekstijl is, maar ook een cultuur en een levensstijl. Hoe zien kinderen de genres op dit moment? En hoe snel zijn zij met teksten? Dit waren vragen die Ravenna beantwoordde in haar online workshop door interactief aan de slag te gaan met zang, rap, variatie, timing en tekst.

Kijk de workshop terug

Verdiepingsblok

De input die is opgehaald uit het rondetafelgesprek werden in dit blok verder uitgediept. Doel was om de acties zoals benoemd in het rondetafelgesprek gezamenlijk te concretiseren. Na een plenair resumé van het rondetafelgesprek, werden de kernthema’s Stage, Vakintegratie, en Muziek- en onderwijstechnologie verder toegelicht. Ook gingen we nog wat dieper in op de het werk van de Curriculumwerkgroep. Vervolgens spraken we in break-outs verder door over de kernthema’s, de curriculumwerkgroep en de goede voorbeelden die tijdens het rondetafelgesprek aan bod zijn gekomen. Welke elementen uit de goede voorbeelden zouden collega-instituten kunnen meenemen en wat zou daar voor nodig zijn? Hoe kunnen we van elkaar leren? Na afloop van de break-outs kwamen we weer even plenair bij elkaar om acties voor de korte termijn concreet te maken. Het verdiepingsblok is binnenkort terug te zien op ons YouTube-kanaal.

Bekijk de onderstaande video voor een beknopte uitleg van het MuziekopleidersAkkoord!