Erevoorzitter Koningin Máxima aanwezig bij 'Een jaar MuziekopleidersAkkoord'!

Erevoorzitter Koningin Máxima aanwezig bij 'Een jaar MuziekopleidersAkkoord'!

22 sep. 2021

Inhoudelijk programma op 6 oktober

Op 6 oktober staan we vanuit het HKU Utrechts Conservatorium stil bij één jaar MuziekopleidersAkkoord. Met het MuziekopleidersAkkoord werken we samen met alle pabo’s en conservatoria, het onderwijs en de partners die het Akkoord ondersteunen toe naar structureel muziekonderwijs voor alle kinderen op de basisschool in Nederland en het Caribische deel. Op deze dag organiseren we verschillende online activiteiten voor pabo- en conservatoriumstudenten, professionals binnen de opleidingsinstituten, het onderwijs en partners. Op deze pagina lees je over het programma en kun je je inschrijven.

Fotocredit: Set Vexy
Lees meer over het MuziekopleidersAkkoord

Studentenblok

9.00 tot 11.00 uur - live gestreamd, plenair en break-outs
Doelgroep: studenten pabo, studenten Docent Muziek conservatorium, studenten BA Muziek conservatorium met interesse in educatie en pas afgestudeerde leerkrachten en vakleerkrachten.


In het online studentenblok gaan we kort in op wat het MuziekopleidersAkkoord inhoudt, wat er vanuit het MuziekopleidersAkkoord allemaal op poten wordt gezet en wat het voor studenten betekent. En we gaan vooral lekker aan de slag zodat een hoop inspiratie kan worden opgedaan voor in de (stage)klas! Zo is er onder andere een workshop over rappen met je klas. Ook komt er een nieuwe studentenchallenge voor duo’s van pabo- en conservatoriumstudenten.

 • 9:00 uur - Plenaire opening met info over wat het MuziekopleidersAkkoor voor jou betekent. We gaan hierbij op een interactieve manier in op de thema’s muziek- en onderwijstechnologie, stage en vakintegratie. En er valt wat te kiezen, dus hou je telefoon bij de hand!
 • 9:40 uur - Wrap-up en start flitsworkshops
 • 9:45 uur - Workshopronde 1 (zie hieronder voor de workshops waaruit je kan kiezen)
 • 10:15 uur - Workshopronde 2 (hier kun je uit dezelfde workshops kiezen)
 • 10:40 uur - Wrap-up
 • 10:45 uur - Aftrap studentenchallenge
 • 11:00 uur - Einde programma
Schrijf je nu in

Workshops Studentenblok

 • Interactieve muziekworkshop met Jeroen Schipper
  Muziekdocent, liedjesschrijver én muzikant Jeroen Schipper verzorgt een online muziekworkshop waarin deelnemers kennis maken met zijn muziek. Zijn liedjes zijn gericht op interactie en de muzikale ontwikkeling van kinderen en zitten tegelijkertijd vol humor en uitdagingen. Studenten kunnen meedoen met deze bliksemsessie door mee te zingen, te bewegen en zich te laten inspireren voor muziek in hun (stage)klas in de onder- en middenbouw.
 • Hiphop- en rapworkshop met Ravenna Moscoso
  Singer-songwriter en muziekdocent Ravenna Moscoso neemt studenten mee in de wereld van hiphop en rap door te laten zien dat het niet alleen een muziekstijl is, maar ook een cultuur en een levensstijl. Hoe zien kinderen de genres op dit moment? En hoe snel zijn zij met teksten? Dit zijn vragen die Ravenna beantwoordt in haar online workshop door interactief aan de slag te gaan met zang, rap, variatie, timing en tekst.
 • Muziekworkshop van De Staat
  De Nijmeegse rockband De Staat verzorgt een workshop over popmuziek. Of je jezelf nu muzikaal vindt of niet, De Staat zorgt er voor dat je in je klas tóch iets met popmuziek kunt doen.

Rondetafelgesprek

12.00 tot 14.00 uur - live gestreamd, plenair
Doelgroep: docenten, coördinatoren, management en bestuur pabo’s en conservatoria, (vak)leerkrachten, schoolleiders en bestuurders PO, partners MuziekopleidersAkkoord


Met de regeling Professionalisering muziekonderwijs pabo’s en het MuziekopleidersAkkoord zijn mooie samenwerkingsprojecten tussen pabo’s en conservatoria ontstaan. Tijdens dit gesprek, geleid door Cor Ottens, gaan we kort in op wat die samenwerking tot nu toe heeft opgeleverd. Erevoorzitter Koningin Máxima neemt deel aan het gesprek. We bespreken goede voorbeelden van Hogeschool De Kempel en Fontys Academie voor Muziekeducatie, Conservatorium van Amsterdam en omringende pabo’s, ArtEZ Conservatorium Zwolle en de pabo van Stenden Hogeschool, en de samenwerking die is ontstaan in regio Hoeksche Waard met de opleidingen, het onderwijs en de muziekschool. Wat leveren deze samenwerkingen op voor de opleidingen, studenten, het onderwijs en de leerlingen? En hoe klinkt dat dan? Er staat met andere woorden ook muziek op het programma. We gaan vervolgens in op de eerste resultaten die in het kader van kennisontwikkeling zijn geboekt binnen de thema’s Vakintegratie, Muziek- en onderwijstechnologie en Stagebegeleiding, en de kennisdeling met onze collega’s in het Caribische deel van het Koninkrijk. Ook gaat de curriculumwerkgroep van start. Wat beoogt deze werkgroep het komende jaar?

Aan de hand van het rondetafelgesprek bepalen we wat succesfactoren zijn om de komende jaren gezamenlijk op voort te bouwen. In het verdiepingsblok (zie volgende programmaonderdeel) steken we de handen uit de mouwen en werken we dit verder uit.

Schrijf je nu in

Verdiepingsblok

15.00 tot 17.00 uur - live gestreamd, plenair en break-outs
Doelgroep: docenten, coördinatoren, management en bestuur pabo’s en conservatoria, (vak)leerkrachten, schoolleiders en bestuurders PO, partners MuziekopleidersAkkoord


De input die is opgehaald uit het rondetafelgesprek diepen we in dit blok verder uit. Doel is om de acties zoals benoemd in het rondetafelgesprek gezamenlijk te concretiseren. Na een plenair resumé van het rondetafelgesprek, lichten we de kernthema’s Stage, Vakintegratie, en Muziek- en onderwijstechnologie verder toe. Ook gaan we nog wat dieper in op de het werk van de Curriculumwerkgroep. Vervolgens praten we in break-outs verder door over de kernthema’s, de curriculumwerkgroep en de goede voorbeelden die tijdens het rondetafelgesprek aan bod zijn gekomen. Welke elementen uit de goede voorbeelden zouden collega-instituten kunnen meenemen en wat zou daar voor nodig zijn? Hoe kunnen we van elkaar leren? Na afloop van de break-outs komen we weer even plenair bij elkaar en maken we acties voor de korte termijn concreet.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 15:00 uur - Introductie en terugblik op rondetafelgesprek
 • 15:05 uur - toelichting op goede voorbeelden, kernthema’s en curriculumwerkgroep
 • 15:30 uur - break-outsessie 1
  • Goed voorbeeld Hogeschool De Kempel, Fontys en onderwijs
  • Goed voorbeeld ‘Docentenpoule Hoeksche Waard’
  • Goed voor Conservatorium van Amsterdam en omringende pabo’s
  • Goed voorbeeld ArtEZ Zwolle en omringende pabo’s
  • Kernthema vakintegratie
  • Kernthema stagebegeleiding
  • Kernthema Muziek- en leertechnologie
  • De curriculumwerkgroep
 • 16:00 uur - break-outsessie 2Tijdens deze ronde wisselen deelnemers van onderwerp
 • 16:30 uur - plenaire wrap-up en het net ophalen voor concrete acties
Schrijf je nu in

Nieuwste artikelen

 • Erevoorzitter Koningin Máxima aanwezig bij 'Een jaar MuziekopleidersAkkoord'!

  22 sep. 2021

 • Piano’s Maene steunt Méér Muziek In De Klas

  17 sep. 2021

 • Gratis scholing Méér Muziek in de Klas in Curaçao, Aruba en Bonaire op 26 oktober t/m 5 november

  16 sep. 2021