Regio Gelderland Midden gaat voor méér muziek op de basisscholen

Regio Gelderland Midden gaat voor méér muziek op de basisscholen

17 jun. 2021

Feestelijke ondertekening MuziekAkkoord Gelderland Midden

Vandaag ondertekenen de gemeenten Arnhem, Rheden, Renkum, Lingewaard en Overbetuwe samen met het onderwijs, muziekverenigingen en (cultuur)organisaties uit de regio het MuziekAkkoord Gelderland Midden. Om het MuziekAkkoord te vieren krijgen alle basisscholen uit de vijf gemeenten een digitale les bodypercussie aangeboden, waarin ze aan de slag gaan met ‘Trepak’ uit de Notenkrakersuite van Tsjaikovski.

"Wij ondertekenen dit MuziekAkkoord om ieder kind in regio Gelderland-Midden een kans te bieden om zich optimaal te ontwikkelen. Muziek zorgt voor betere schoolprestaties en is onmisbaar in de vorming en ontwikkeling van creativiteit, talent en sociale vaardigheden. Muziek draagt bij aan de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid, versterkt de sociale binding met de omgeving en het vergroot de kwaliteit van leven. En zo helpen we kinderen zich voor te bereiden op de maatschappij van de toekomt. Zo'n toekomst gunnen we elk kind."

Fotocredit: Set Vexy en Jikke Göbel-van Tongeren

Inspirerend voorbeeld uit de regio:

Muziekonderwijs op Burgemeester de Monchyschool in Arnhem

De eerste handtekeningen

Op 10 mei 2021 bezocht erevoorzitter Koningin Máxima Radio Kootwijk. Hier werden verschillende afspraken bekrachtigd voor structureel muziekonderwijs in Gelderland en Overijssel. Hier werd de allereerste handtekening al onder het Muziekakkoord Gelderland- Midden gezet door de kinderburgemeesters van Overbetuwe en Lingewaard.

Bekijk de aftermovie van het bezoek van Koningin Máxima aan Radio Kootwijk

Ambassadeurs voor het MuziekAkkoord

De vijf gemeenten gemeenten hebben ieder een eigen Méér Muziek in de Klas Lokaal-ambassadeur. Elke ambassadeur heeft een eigen achtergrond en netwerk, waardoor ze elkaar versterken en kunnen helpen om de plannen van het MuziekAkkoord te bewerkstelligen.

Over het MuziekAkkoord

Méér Muziek in de Klas Lokaal Gelderland- Midden gaat aan de slag met onder andere deskundigheidsbevordering voor (vak)leerkrachten en podia voor talent binnen de regio.

"We willen het onderwijs inspireren en enthousiast maken. Hen ondersteunen in het muzikale aanbod om kinderen te laten exploreren en hun creativiteit te laten ontwikkelen. Vakintegratie is hierbij een belangrijk thema, maar ook de inzet van onze vakdocenten zien we als een belangrijke meerwaarde voor het verankeren van muziekonderwijs in het onderwijsprogramma.

Dit MuziekAkkoord willen we tevens benutten als vliegwiel voor de andere kunsten. Samen werken we met één doel voor ogen; betekenisvol en duurzaam muziekonderwijs voor onze kinderen in Overbetuwe, Lingewaard, Arnhem, Rheden en Renkum."

Lees het MuziekAkkoord

Welke partijen tekenen mee

Gemeente Arnhem, Gemeente Overbetuwe, Gemeente Lingewaard, Gemeente Rheden, Gemeente Renkum, Rozet, Forte Welzijn, Open Academie, Cultuurbedrijf RIQQ, Cultuur Oost, HAN Pabo, ArtEZ-Conservatorium Arnhem, Stichting CLC Arnhem PO, Stichting PAS, Musis & Stadstheater Arnhem, Phion, Musidesk Rijnbrink, De Onderwijsspecialisten, Flores Onderwijs, Delta Scholengroep, betrokken basisscholen Rheden van de scholengroepen PCBO en Veluwezoom, betrokken scholen gemeente Overbetuwe, Stichting Wonderwijs, Stichting ATOS, Stichting De Linge, Muziekverenigingen Rheden, Muziekverenigingen Renkum, Muziekverenigingen Overbetuwe en Muziekverenigingen Lingewaard, Powerplug NL, Kiwanis Rheden 'de Veluwezoom', Lions International Renkum en diverse andere partners.

Meer weten over het MuziekAkkoord Gelderland Midden?

Neem contact op met Danielle van Deutekom:
danielle.van.deutekom@fortewelzijn.nl

Nieuwste artikelen

  • Wetenschapsjournalist Mark Mieras over belang kunstonderwijs voor creëren gelijke kansen

    16 mei 2024

  • Teamtraining voor vakintegratie

    14 mei 2024

  • Train-de-trainer cursus richt zich op muziektechnologie

    25 apr. 2024