Good Practice: Juf Jitske en haar klas maken muziek met energizers

Good Practice: Juf Jitske en haar klas maken muziek met energizers

19 jan. 2021

Jitske de Lange, leerkracht groep 7 van basisschool Opmaat in Nieuw-Vennep, heeft de energizer 'Rappen met Ilse DeLange' als inspiratie gebruikt voor haar eigen muziekles. We vroegen haar hoe ze te werk is gegaan.

"De muziekles komt over het algemeen minder terug in de klas. Leerkrachten zijn op zoek naar lessen/activiteiten die onder andere goed aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

In de energizer 'Rappen met Ilse DeLange' ga je stap voor stap rappen met de klas. Ik kwam dit filmpje tegen en heb hem gebruikt als les. We hebben eerst samen het filmpje bekeken en gekeken hoe de rap was opgebouwd. Daarna zijn we het rappen gaan oefenen, zoals in het filmpje gedaan wordt. De leerlingen vonden het ontzettend leuk en wat ging het snel aan het einde. Een leuke uitdaging.

Hierna zijn de leerlingen in groepjes aan de slag gegaan met het schrijven van een eigen rap. Enkele leerlingen vonden het zo leuk, dat ze er thuis mee aan de slag zijn gegaan. De les erna hebben ze geoefend op een beat. En natuurlijk hebben we de rap ook gefilmd. De rap kon hierdoor mooi in hun digitale portfolio waardoor ook thuis de rap bekeken kon worden. Voor veel leerlingen is het nog steeds een filmpje waar ze het meest trots op zijn. Ook ouders vonden het ontzettend leuk om terug te zien.

Ik heb de les gedeeld met mijn parallelcollega´s van groep 7. Ook zij vonden het een leuk les en de leerlingen gingen enthousiast aan de slag met de rap."

Bekijk de website van basisschool Opmaat

Ook vroegen we de leerlingen hoe zij de les hebben ervaren.

"We kregen muziekles toen we een opdracht kregen. Maak een korte RAP van minimaal 5 regels. Dus we gingen aan de slag we kregen er 3 middagen voor." - Dauphine, groep 7

"Het was leuk dat je zelf een soort van liedje kon maken met je groepje, Omdat je allemaal een ander gedachten had was het ook wel moeilijk maar wel leuk. Iedereen vond het wel spannend om het voor de klas te doen want, je wist niet of ze het goed vonden maar, Iedereen had wel een leuk stukje gemaakt." - Megan, groep 7

Ben je benieuwd naar de energizer 'Rappen met Ilse DeLange'? Bekijk de video hieronder. Óf klik op de button voor meer muzikale energizers.

Bekijk de energizers

Nieuwste artikelen

  • Kinderen zijn de sterren tijdens Sing & Dance UP!

    14 jun. 2024

  • Dag van het MuziekopleidersAkkoord staat in het teken van innovatie

    11 jun. 2024

  • Het Axia College biedt cultuuronderwijs dat aansluit bij het vso

    10 jun. 2024