Het MuziekAkkoord Zwolle en Noord-West Veluwe zijn ondertekend

Het MuziekAkkoord Zwolle en Noord-West Veluwe zijn ondertekend

10 mei 2021

Koningin Máxima bij viering successen muziekonderwijs in Gelderland en Overijssel

Koningin Máxima bezocht vandaag als erevoorzitter van stichting Méér Muziek in de Klas Radio Kootwijk, waar verschillende afspraken werden bekrachtigd voor structureel muziekonderwijs in Gelderland en Overijssel, waaronder het MuziekAkkoord Zwolle en Noord-West Veluwe. In een Akkoord is vastgelegd dat en hoe verschillende partijen zich zullen inzetten voor structureel muziekonderwijs op de scholen.

Fotocredits: Set Vexy

‘50 Dagen Muziek’ voor Koningin Máxima

Daarnaast werd, op gepaste wijze binnen de huidige coronamaatregelen, gevierd hoe goed het gaat met het muziekonderwijs in Gelderland en Overijssel. Het bezoek was onderdeel van de campagne ‘50 Dagen Muziek’ van Méér Muziek in de Klas, ter ere van de 50e verjaardag van de erevoorzitter. De campagne draagt bij aan onze doelstelling én de wens van Koningin Máxima: structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied.

Doe ook mee met #50dagenmuziek
Caraïbisch gebied

Structureel muziekonderwijs voor Gelderland en Zwolle

De campagne resulteert in veel nieuwe afspraken in het hele land om muziekonderwijs structureel in het lesprogramma op de basisschool op te nemen. Zo ook in Gelderland, waar binnenkort 80% van de scholen aan het werk is met muziekonderwijs. Onder het MuziekAkkoord Zwolle zette de elfjarige Esmee, in opdracht van alle betrokken partijen, vandaag in bijzijn van Koningin Máxima en Janneke van der Wijk, bestuurslid van Méér Muziek in de Klas, de laatste handtekening. Dit betekent dat er binnenkort 13.000 Zwolse kinderen kunnen rekenen op muziekles op school en dat in Overijssel 25% van de scholen bezig is met structureel muziekonderwijs.

Eerder op de dag werd in Harderwijk al het Akkoord voor 76 scholen in Noord-West Veluwe getekend. Ter ere daarvan hees de Harderwijkse kinderburgemeester in Radio Kootwijk de vlag, onder toeziend ook van de Koningin. De Akkoorden voor Gelderland-Midden en Twente zullen binnenkort getekend worden. In Radio Kootwijk onderstreepte men ook hoe goed het muziekonderwijs al verankerd is in de steden Ede, Barneveld, Hof van Twente, Raalte, Olst-Wijhe en Druten-West Maas en Waal en dat in de steden Scherpenzeel, Apeldoorn en Deventer de eerste stappen op weg naar structureel muziekonderwijs zijn gezet.

Feestelijk muzikaal regiobezoek

De ondertekening werd opgeluisterd door verschillende artiesten. Die traden in kleine setting op voor de aanwezigen. Zo begeleidde het Phion strijkorkest 25 kinderen van de Doe Maar Mee band bij hun bodyperscussie-act, trad singer-songwriter Rob Dekay op en lieten acht kinderen uit het speciaal onderwijs onder begeleiding van hun muziekleraar een nummer horen.

Een kort verslag van het bezoek is te zien in het programma Koningin Máxima; een leven vol muziek van AVROTROS, dat wordt uitgezonden op zondag 16 mei, 20.55 uur, NPO 1.

De campagne ’50 dagen muziek’ werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij.

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024