Woensdag 25 november tekende Noord Noord-Holland een MuziekAkkoord

Woensdag 25 november tekende Noord Noord-Holland een MuziekAkkoord

20 nov. 2020

“Ik ben Robin, en muziek staat aan tijdens mijn jeugd.
Ik leer liedjes, luister naar verschillende muzieksoorten
en leer muziek schrijven en componeren: alleen en samen;
op school en daarbuiten. Ik ontmoet muzikale mensen die mij leren
waarom muziek belangrijk is en waarom zij er blij van worden.
En dat maakt mij blij. De muziek staat aan. Wij staan aan.“

Woensdag 25 november is het MuziekAkkoord Noord Noord-Holland ondertekend. Dit houdt in dat de bijna 59.000 basisschoolleerlingen in de betrokken vier deelregio´s Alkmaar/Heerhugowaard, Heemskerk, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland structureel muziekonderwijs krijgen. Op afstand tekenden meer dan 25 vertegenwoordigers van scholenkoepels, culturele instellingen en muziekscholen in het noorden van Noord-Holland het MuziekAkkoord. De kinderen wordt een muzikale jeugd beloofd!

Erevoorzitter Koningin Máxima was digitaal aanwezig bij de ondertekening en stak een speciale stekker in het stopcontact zodat de kinderburgemeester van Den Helder, Lotte Mollema, in de Victorie in Alkmaar een klap op de rode knop kon geven. Op deze manier werd symbolisch het MuziekAkkoord ondertekend.

Op afstand werd het Akkoord door kinderen en ondertekenaars meegevierd. Zo voerden acht basisschoolklassen een ritmisch optreden op onder begeleiding van slagwerkdocent Louis Carlebu. Met aanwijzingen van Louis openden de kinderen uit alle vier de regio's zo muzikaal het programma. Daarna gingen ondertekenaars met elkaar in gesprek over hun actieplannen. Het programma werd gepresenteerd door tv-presentatrice en zangeres Giovanca Ostiana.

Vanuit deze centrale belofte aan de kinderen heeft elke deelregio samen met de betrokken organisaties een eigen actieplan ontwikkeld om te komen tot duurzaam kwalitatief en structureel muziekonderwijs. De actieplannen van de deelregio’s passen bij de eigen situatie en ambities.

Wil je de livestream van de ondertekening graag terugkijken? Klik op de onderstaande video!

Drie bokalen en drie vlaggetjes/vaandels werden uitgereikt

Uitreiking drie bokalen

  • Texel
    Mariken Stoverinck (vakleerkracht Texel) nam de bokaal in ontvangst.
    Sinds 1959 verzorgt de Texelse Muziekschool (Artex Kunstenschool) in verschillende vormen muzieklessen op de Texelse basisscholen. Muziek is door de lessen algemene muzikale vorming (structureel sinds 1998) en instrumentale muzikale vorming (structureel sinds 2012) verworden tot een wezenlijk onderdeel van de schoolprogramma's voor alle 950 basisschoolleerlingen. Texel heeft niet voor niets een mooie traditie in actieve muziekbeoefening. Sinds 2018 worden de muziekleerlijnen ook doorgezet naar het voortgezet onderwijs.
  • Schagen
    Joke Kruit (wethouder gemeente Schagen) nam de bokaal in ontvangst.
    In november 2018 heeft de gemeenteraad van Schagen het college verzocht om voor alle 4200 basisschoolleerlingen in de gemeente Schagen muziekonderwijs in de scholen te organiseren. Sinds aanvang van schooljaar 2019/2020 krijgen de leerlingen structureel muziekonderwijs door vakleerkrachten muziek. In 2020 heeft de Schager Drumband ter ondersteuning van deze ontwikkelingen een genereuze donatie gedaan voor extra muziekinstrumenten voor alle 24 scholen.
  • Opmeer
    Stéphanie Burgerhout (projectmanager en aanjager muziekeducatie en -participatie bij Stichting Muziek Opmeer) nam de bokaal in ontvangst.
    In de gemeente Opmeer maken alle 900 leerlingen op de 7 basisscholen via een op maat gemaakt programma gedurende hun schoolloopbaan kennis met alle instrumentgroepen. Na schooltijd kunnen kinderen voor een heel klein bedrag in kleine groepjes of individueel verder spelen op een instrument. In oktober is het Jeugdorkest gestart. Daarnaast wordt er met de directeuren en ICC'ers van de scholen gekeken waaraan zij het budget verder willen besteden. Bijvoorbeeld aan een DJ-workshop, een koor, musicalondersteuning, prentenboeken op muziek, slagwerkworkshops, interactieve voorstellingen en meer. Zo geeft iedere basisschool zijn eigen invulling aan de muziekeducatie.

Uitreiking drie vlaggetjes/vaandels

  • Gooi en Vechtstreek
    Annet Kil (bestuursvoorzitter Gooische Scholen Federatie en ambassadeur Méér Muziek in de Klas Lokaal) nam de vaandel in ontvangst.
    Deze regio heeft na een een aantal bijeenkomsten een stuurgroep/MuziekTafel gevormd en hopen in het voorjaar/mid 2021 het MuziekAkkoord Gooi en Vechtstreek te ondertekenen. Bijzonder aan dit akkoord is dat het Voortgezet Onderwijs ook meetekent.
  • Groot Haarlem
    Vincent Lamers (cultuurcoach Schalkwijk en adviseur cultuuronderwijs HART) en Anneke Heijne (Coördinator MuziekLab HART en Hein Pijnenburg van de WereldMuziekSchool Schalkwijk) namen de vaandel in ontvangst.
    Regio Groot Haarlem staat aan het begin van het Lokaal-proces en willen graag een eerste vliegende start maken in de wijk Schalkwijk.
  • Amstelveen
    Fred van Oijen (gepensioneerd directeur van basisschool de Cirkel in Amstelveen en ambassadeur van Méér Muziek in de Klas Lokaal) nam de vaandel in ontvangst.
    Amstelveen is recent gestart met het Lokaal-traject om in 2021 naar een MuziekAkkoord toe te werken. Fred van Oijen werkt samen met Petra Smit (verkozen tot beste muziekdocent van Nederland) aan het netwerk in Amstelveen. Er zijn al veel organisaties en personen aangehaakt, zo ook de Kinderburgemeester. De volgende stap om te zetten is de lokale politiek erbij te betrekken. Deze gesprekken staan gepland.

Nieuwste artikelen

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024

  • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

    18 mrt. 2024