Twee jaar MuziekopleidersAkkoord!

Twee jaar MuziekopleidersAkkoord!

26 aug. 2022

Woensdag 5 oktober: Dag van het MuziekopleidersAkkoord

Met het MuziekopleidersAkkoord werken we samen met alle pabo’s en conservatoria, het onderwijs en de partners die het akkoord ondersteunen toe naar structureel muziekonderwijs voor alle kinderen op de basisschool in Nederland en het Caribische deel.

Op woensdagmiddag 5 oktober 2022 wordt het tweejarig bestaan van het MuziekopleidersAkkoord gevierd in Amare, huis van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Op deze dag blikken we terug op wat pabo’s en conservatoria het afgelopen jaar gezamenlijk hebben bereikt en hoe opleidingen opgedane kennis kunnen benutten. We kijken vooral ook vooruit: welke uitdagingen zijn er? Welke thema’s verdienen de komende jaren extra aandacht? Het programma bestaat uit plenaire delen en break-outs, muziek en gelegenheid om te netwerken met collega’s en studenten van andere instituten.

Fotocredit: Set Vexy

Programma

We vieren de dag met een uitgebreid programma boordevol inspiratiesessies, workshops en momenten om met elkaar te spreken, van elkaar te leren en kennis uit te wisselen. Het programma is exclusief voor studenten, docenten, opleidingsmanagers, coördinatoren, directeuren en bestuurders van pabo’s, conservatoria en mbo’s; voor groeps- en vakleerkrachten, schoolleiders en schoolbestuurders; partners van het MuziekopleidersAkkoord en genodigden.

Bekijk het programma

Kijk live mee via YouTube

De plenaire afsluiting van 16:15 tot 17:30 uur is voor iedereen toegankelijk en online te volgen via een livestream op ons YouTube-kanaal. Markeer het tijdstip alvast in je agenda en nodig je collega's uit om live mee te kijken via de onderstaande link!

Kijk live mee op 5 oktober

Over de eenjarige viering in 2021

Op 6 oktober 2021 stonden we vanuit het HKU Utrechts Conservatorium stil bij één jaar MuziekopleidersAkkoord. Op deze dag organiseerden we verschillende online activiteiten voor pabo- en conservatoriumstudenten, professionals binnen de opleidingsinstituten, het onderwijs en partners. Zo was er een studentenblok vol online muziekworkshops, zoals een workshop over beats en samples van De Staat en een muziekworkshop van Jeroen Schipper. Ook voerden we een rondetafelgesprek over de uitkomsten van de samenwerkingsprojecten tussen pabo’s en conservatoria. Erevoorzitter Koningin Máxima was aanwezig bij het gesprek.

Lees meer over de viering in 2021 en kijk het programma terug

Meer weten over de opleidingen 'Docent Muziek' door heel Nederland?

Er zijn in Nederland 10 plekken waar je opgeleid wordt tot Docent Muziek. Deze opleidingen zijn allemaal 'Topopleiding' (HBO keuzegids 2022) en elke locatie heeft zijn eigen manier van werken. Leer de opleidingen kennen via deze pagina en neem een kijkje op de verschillende websites. Je kunt een afspraak maken om een dag mee te lopen, ook als je op zoek bent naar een verkort/op maat traject. Veel plezier met oriënteren!

Good Practice: Marnix Academie Pabo Utrecht

“Voor mij als pabostudent is het vanzelfsprekend dat ik muziek meeneem in mijn vak”

De Marnix Academy in Utrecht heeft misschien wel de grootste vakgroep muziekdocenten van alle pabo’s in Nederland. Met zijn zevenen zetten zij zich met ziel en zaligheid in om pabostudenten muzikaal te empoweren door middel van ukuleleles, koorrepetities en nog veel meer.

Lees verder over deze 'Good Practice' met thema's zoals, het belang van muziek-minded management, financiering vanuit Fonds voor Cultuurparticipatie en versteviging van het muzikaal curriculum binnen het primair onderwijs.

Lees méér

 • Programma 'Dag van het MuziekopleidersAkkoord' op 5 oktober in Den Haag

 • Pabo's en conservatoria: aan de slag als leerkracht in opleiding

 • Workshops ‘Méér Muziek in Mijn Klas’ op Paleis Noordeinde

Nieuwste artikelen

 • Wetenschapsjournalist Mark Mieras over belang kunstonderwijs voor creëren gelijke kansen

  16 mei 2024

 • Teamtraining voor vakintegratie

  14 mei 2024

 • Train-de-trainer cursus richt zich op muziektechnologie

  25 apr. 2024