Vervolgstap Art Camp op ROC Midden Nederland

Vervolgstap Art Camp op ROC Midden Nederland

17 jun. 2024

Samen iets moois bouwen

Afgelopen week maakten studenten van ROC Midden Nederland nader kennis met cultuuronderwijs tijdens Art Camp mbo. Door middel van een enerverend workshopprogramma leerden aankomend pedagogisch medewerkers en onderwijsassistenten hoe ze muziek, dans, theater en andere kunstdisciplines kunnen inzetten in de praktijk.

Wat dit Art Camp bijzonder maakte, was dat het werd samengesteld en georganiseerd door studenten zelf. Iemke Verstappen, tweedejaarsstudent Onderwijsassistent aan ROC Midden Nederland, vertelt enthousiast: ‘Samen met dertien studenten en twee docenten hebben we deze editie van Art Camp georganiseerd en ik was samen met een vriendin de host. Anderen gaven de workshops of renden rond om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat was best wel spannend.’

Enthousiasme overbrengen

Art Camp mbo is een initiatief van Méér Muziek in de Klas om mbo-studenten meer in contact te brengen met kunst- en cultuuronderwijs. Het project bestaat uit drie onderdelen. De aftrap vond afgelopen voorjaar plaats in Zwolle in bijzijn van Koningin Máxima. De tweede stap houdt in dat studenten zelf een Art Camp organiseren op hun ROC voor hun medestudenten. De derde stap is dat alle studenten een culturele activiteit gaan organiseren op hun stage.

Het programma op ROC Midden Nederland verleden week was onderdeel de stap twee. Deelnemers aan het Art Camp in Zwolle brachten de inspiratie, kennis en ervaring die ze daar hadden opgedaan over op hun medestudenten. Iemke vertelt: ‘Buiten je comfortzone treden is ook een kunst. Zowel voor ons als organisatie, als voor de studenten die meededen aan de workshops. Aan het einde kregen we heel veel mooie reacties van medestudenten, docenten en andere betrokkenen. Je leert echt ontzettend veel door samen met andere studenten die ook affiniteit hebben met cultuuronderwijs zoiets moois op te bouwen.’

KleinKunstig

Op het programma stonden een muzikaal optreden van De Italianen en acht verschillende workshops waaronder cartoontekenen, fotografie en stagefighting, onder andere verzorgd door KleinKunstig. Een student van ROC Midden Nederland verzorgde zelf een workshop dans en maakte een hand-out voor de studenten vol tips om met dans aan de slag te gaan op school en in de kinderopvang.

Art Camp mbo wordt medegefinancierd door Fonds 21. Met de MBO Card van CJP kon ROC Midden Nederland kunstworkshops inkopen van externen.

Beeld: Tim Vermeire / ROC Midden Nederland

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024