Sander Spaan

Sander Spaan

Specialist in muzikaal onderwijs

"Ik kan mij een leven zonder muziek niet voorstellen, mijn hele leven al is muziek de rode draad in mijn bestaan. Zingen, instrumenten bespelen, dirigeren, arrangeren, coachen en bovenal anderen inspireren en stimuleren zelf ‘iets’ te doen met muziek. Het is mijn missie het mooie van kunst en cultuur door te geven aan anderen en dat doe ik op verschillende manieren.

Als directeur van De Open Academie is het mijn taak lijntjes te verbinden tussen provincie, gemeente en specialisten in kunst en cultuur om deze kunst en cultuur dé plek te geven die het verdient. Door mijn netwerk ben ik in staat deze organisaties bij elkaar te brengen en in beweging te krijgen.

Voor de klas probeer ik vooral de verwondering bij de kinderen op te roepen. Kunst en cultuur is iets om te beleven daar moeten we niet te veel over praten. Het is een ervaring. Ik wil kinderen leren dat je mag laten zien wie je bent. Dat je jezelf mag laten horen. Muziek én theater is voor mij veel meer dan musiceren of acteren alleen. De groei die ik als mens door heb gemaakt was zonder muziek en theater in mijn leven nooit zo groot geweest."

Sander Spaan

"Als Sander maak ik graag zelf lawaai met instrumenten en met mijn stem. Men vindt mij vaak een muzikale 'herrieschopper'. Kortom, voor mij geldt dat er geen dag voorbij gaat zonder muziek."

Bekijk ook de Good Practice-video waarin Sander vertelt over de rol van de vakleerkracht: