Factsheet en andere onderzoeken

Factsheet en andere onderzoeken

Over de positieve effecten van muziekonderwijs

Belangrijke effecten op een rij

Muziek zorgt voor geluk, plezier, een goede sfeer in de klas en haalt het mooiste uit het kind. Maar wist je dat muziekonderwijs voor een basisschoolkind nog veel meer voordelen oplevert? Muziek is een uniek instrument om je kind te helpen in zijn of haar ontwikkeling.

Download de factsheet

Manifest kwalitatief muziekonderwijs

Visie muziekonderwijs

In 2016 formuleerden vertegenwoordigers van muziekeducatieve organisaties op initiatief van Méér Muziek in de Klas een gezamenlijke visie op kwalitatief muziekonderwijs. Na feedback uit het onderwijsveld stelden we het Manifest kwalitatief muziekonderwijs op. Dit Manifest kun je gebruiken voor de visie op muziekonderwijs van jouw school.

Download het manifest

Podcast 'In gesprek met Méér Muziek in de Klas'

Waar Saskia Weerstand in gesprek gaat met professor Erik Scherder, ambassadeur Buddy Vedder, vakleerkracht Andre Accord, directeur Jantien Westerveld en Michiel Dijkman, over inzichten, ideeën en gedachten over muziekonderwijs.

Beluister de podcast

Externe bronnen

> Wij-leren.nl
Is muziekonderwijs effectief om de onderwijsprestaties van kinderen te verbeteren?

> Npokennis.nl
Muziek heeft een enorme impact op onze hersenen, emoties en gedrag. Het activeert ons brein en kan zelfs fysieke pijn verzachten. Hoe kunnen we die effecten toepassen? En worden we slimmer van muziek?

> Lkca.nl/opinie
Staatssecretaris Uslu en de Raad voor Cultuur hameren op het belang van fair pay door rijksgesubsidieerde culturele instellingen. Wat verdient een muziekdocent eigenlijk? 'Hoog tijd voor fair practice'.

Lees verder

  • Karim Amghar over kansenongelijkheid in het onderwijs

  • Fundraising expert Seth Godin on successful fundraising

  • Professor Erik Scherder over de meetbare effecten van muziek