Starterskit: Aan de slag met muziekmethodes

Starterskit: Aan de slag met muziekmethodes

Ga aan de slag met jouw starterskit in het speciaal onderwijs!

Gefeliciteerd met het ontvangen van de starterskit vanuit de stimuleringsactie speciaal onderwijs! Je staat vast te popelen om muziekonderwijs binnen jouw school een boost te geven. Graag inspireren we je met deze lesvoorbeelden om de kit te integreren in jouw lesprogramma, gericht op speciaal onderwijs.

Muziek Talent Express

Muziek Talent Express is een doorlopende leerlijn van Aslan Muziekcentrum, en geeft op een actieve manier kwalitatief muziekles aan alle groepen van het primair onderwijs. Lied- en dansrepertoire uit diverse culturen staan centraal; of het nu gaat om populaire muziek & dans, traditionele kinderliedjes of zelfs klassieke muziek.

Voor het speciaal onderwijs raadt Muziek Talent Express de volgende liedjes aan, die je, na in te loggen, kunt bemachtigen.

> Kye kye kule (djembe’s, handrums, klein percussie)
> Kringlied (alle instrumenten – specifiek: djembe’s, handrums, klein percussie)
> Missie Las (schudeitjes/schudinstrumenten)
> Koorts (boomwhackers, klankstaven)
> Haida (klein percussie, ritmestokken, beatrings – zie de dansoefening)

123ZING

Met de digitale muziekmethode van 123ZING kan iedere leerkracht structureel én met plezier muziekles geven in groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs en S(B)O. Met de energieke videolessen, meespeelvideo’s voor ritme-instrumenten en boomwhackers, liedjes, energizers, verwerkingsopdrachten én de 123ZING-Componeertools zorg je ervoor dat iedereen binnen jouw school met plezier muziek maakt en beleeft. Samen met de leerlingen ontdek je de magie van muziek door te doen!

123ZING heeft een speciaal onderwijspagina met allerlei tips en trucs!

> Probeer de probeerliedjes uitBOOM BOOM CLAP

BOOM BOOM CLAP biedt een doorlopende leerlijn muziek voor groep 1 t/m 8. In deze methode wordt gewerkt in 5 domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren en creëren. Ook koppelt de methode de lessen aan wereldoriëntatie en zijn ze bezig met notatie.

> Muziekstuk “De allereerste kleur”

> Bekijk de opname van het lied

Lesidee:

De allereerste kleur is een lied over de Boomwhacker kleuren rood, geel, groen, paars, licht groen, oranje en roze. De plek om de Boomwhackers te laten horen staat tussenhaakjes genoteerd in de bladmuziek. Na het zingen van de kleur, mag de Boomwhacker in de desbetreffende kleur één keer geluid maken. De Boomwhackers paars en licht groen mogen beide drie keer geluid maken.  Je kunt daarnaast ook een melodische begeleiding maken door de akkoorden C, G en F te laten spelen op Boomwhackers, klankstaven of andere muziekinstrumenten.