Muziek Talent Express

Muziek Talent Express

Activerende muziekmethode voor de vakspecialist met repertoire uit alle windstreken!

Activerende muziekmethode voor de vakspecialist met repertoire uit alle windstreken!

Muziek Talent Express is een doorlopende leerlijn van Aslan Muziekcentrum om op een actieve manier kwalitatief muziekles te geven aan alle groepen van het primair onderwijs. Lied- en dansrepertoire uit diverse culturen staan centraal; of het nou gaat om populaire muziek & dans, traditionele kinderliedjes of zelfs klassieke muziek. Verder bestaat de methode uit werkvormen vanuit alle muzikale domeinen, non-verbale didactiek en vakkenintegratie met dans, theater, rekenen en taal.

Voor elk leerjaar zijn competenties geformuleerd waaraan gedurende het jaar gewerkt kan worden. Per groep zijn 20 liederen uitgewerkt met meerdere lessuggesties, bestaande uit speelstukken, spreekteksten, (grafische) partituren, dansen, bodypercussies en luistervoorbeelden. Daarnaast is er ook lesmateriaal beschikbaar voor een band of koor. De digitale omgeving van de methode, genaamd Muziek Talent Express Digitaal, wordt constant aangevuld met nieuw materiaal zoals dansvideo’s, muziektheateroefeningen, thema’s en is er onlangs een unieke digitale kaartenkist, waarmee je o.a. melodieën en ritmische partijen kan maken en tonen in de les, toegevoegd.

"De muzieklessen zijn activerend, muzikaal, non-verbaal, vol met beweging, instrumenten en improvisatie."

Typisch Muziek Talent Express

  • Bestaat sinds 2015
  • Activerende en ambachtelijke muzieklessen
  • Repertoire uit zoveel mogelijk verschillende culturen
  • Gegeven door een vakleerkracht muziek
  • Digitale ondersteuning om te gebruiken naast de fysieke methode, speciaal voor de groepsleerkracht om de liederen later in de week te kunnen herhalen
  • Non-verbale lessen zodat er veel tijd en ruimte voor muziek overblijft

Doelgroep

De primaire doelgroep van Muziek Talent Express is de vakleerkracht muziek.

In het uitwerken van het lesmateriaal is ervoor gekozen om geen kant-en-klare muzieklessen te ontwerpen. De lessuggesties die bij de liederen staan beschreven zijn bedoeld ter inspiratie en ondersteuning. Op basis van deze voorbeelden kan de vakleerkracht muzieklessen geven die aansluiten op het niveau en de ervaring van de doelgroep, de voorkeuren van de school en de lesstijl van de vakleerkracht muziek zelf.

Speciaal onderwijs

De Muziek Talent Express leent zich goed om te differentiëren en vereenvoudigen, wat extra belangrijk is in het speciaal onderwijs. De inhoud hoeft niet anders te zijn, de manier, het tempo, de didactische werkvormen en de methodiek wel. Het is van groot belang dat de vakleerkracht de juiste deskundigheid en achtergrondinformatie heeft om het materiaal aan te bieden aan de doelgroep. Daarnaast is het belangrijk dat de vakleerkracht extra tijd heeft om de randvoorwaarden hiervoor zo goed mogelijk te scheppen.

De doelen van de Muziek Talent Express bevorderen de muzikaliteit, danskwaliteiten en ontwikkelen een brede vorming bij de leerling. De muzieklessen richten zich daarnaast ook op emotionele en de verstandelijke ontwikkeling, op het ontwikkelen van creativiteit, het verwerven van kennis en van sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden.

Praktische informatie

Trainingen & workshops
Post-HBO Aslan Opleiding Muziekeducatie / trainingen organisaties / trainingen individueel

Differentiatiemogelijkheden
De methode biedt losse opdrachten per domein, soms op verschillende niveaus.

Ingebouwde tools
Een digitale kaartenkist voor componeren, zingen, spelen en noteren.

Nodig om Muziek Talent Express te gebruiken

  • Een selectie van instrumenten zoals darbuka’s, percussie-instrumenten, boomwhackers en regenboogklankstaven. Een speciaal samengesteld pakket is aan te schaffen via de kindermuziekwinkel
  • Aslan Melodiekaarten en Aslan Ritmekaarten, aan te schaffen via www.aslanmuziek.nl/webshop
  • Speakers

Vorm
Muziek Talent Express van Aslan Muziekcentrum is zowel in boekvorm als volledig online te gebruiken. De digitale omgeving wordt regelmatig aangevuld en is daarmee vollediger. Bij het plus-abonnement ontvang je ook een korting op een Aslan Trainingsdag.

Prijs
Jaarabonnement voor basisschool: eenmalige basiskosten: € 109,- (MTE Digitaal) of € 183,- (MTE Digitaal Plus). Prijs per groep: € 10,- per jaar.
Studenten kunnen met hun student e-mailadres een speciaal abonnement aanvragen voor 10 euro per jaar via deze link.

Handige externe links
Website: www.muziektalentexpress.nl
Proeflicentie: mte.aslanmuziek.nl/abonnement/proefabonnement/
Info abonnementen: mte.aslanmuziek.nl/abonnementen/
Webshop Aslan Muziekcentrum: www.aslanmuziek.nl/webshop

Interesse?

Ga naar de website van Muziek Talent Express