Interview Meester Piet

Interview Meester Piet

15 jun. 2017

Elke schooldag begint met muziek voor groep 5 van Nutsschool Zorgvliet in Den Haag. Meester Piet begeleidt zijn klas op gitaar en zingt samen met de leerlingen eerst een aantal liederen, voordat hij met de lessen begint. ‘Samen zingen geeft energie en zorgt ervoor dat de kinderen allemaal op dezelfde golflengte zitten,’ zegt Piet Aalders, die al 27 jaar lesgeeft op de Haagse basisschool.

Positief begin van de dag

Toen Piet merkte wat het effect was van samen zingen met de klas, besloot hij om elke lesdag zo te beginnen. ‘De kinderen beginnen de dag zo heel positief. Na het zingen nemen we altijd de dag door en mogen de kinderen hun problemen met de groep delen. Door het zingen zijn ze deze problemen vaak al vergeten, of zijn ze toch minder erg dan ze dachten!’

Het repertoire is divers: van klassiekers van The Beatles tot moderne top 40-nummers. Daarnaast vertelt Piet zijn klas bijvoorbeeld over de tijd waarin de nummers werden geschreven of gebruikt hij de nummers en teksten als aanleiding om te praten over sociale thema’s. ‘De kinderen missen het zingen als ze eenmaal in een andere klas zitten,’ zegt Piet. 


Ook een vakleerkracht

Een ‘echte’ muziekles verzorgt meester Piet niet. Daarvoor is er elke donderdagochtend een gedreven vakleerkracht op Nutsschool Zorgvliet. Zij laat alle aspecten van muziek aan bod komen. De ene week geeft ze les in de bovenbouw, de andere week in de onderbouw. 

Tijdgebrek moet het muziekonderwijs op de basisscholen volgens Piet niet in de weg staan. ‘Je kunt muziek ook integreren in de expressieve vakken. Laat bijvoorbeeld Vivaldi’s vier jaargetijden horen, geef de kinderen kleurpotloden en laat ze werken met de kleuren die ze ‘horen’. Of zet een pianosonate op van Schonberg, waarbij ze de grove lijnen tekenen op die muziek en laat ze het inkleuren met de 5e van Mahler op de achtergrond en voilà; een Kandinsky is het resultaat! 

Muziek verbroedert

Piets liefde voor muziek werd thuis aangewakkerd door zijn vader. Hij begon met gitaar spelen en op de pabo deed hij de opleiding vakspecialist muziek. Piet pleit ervoor dat muziek weer een hoofdvak wordt op de pabo. ‘Laat studenten hierbij zelf een instrument kiezen, daar worden ze enthousiast van.’

Muziek is volgens Piet niet alleen goed voor lichaam en geest, maar het verbroedert ook. ‘Als alle wereldleiders de ochtend zouden beginnen met samen zingen en daarna pas aan het werk gaan, dan zou de wereld er een stuk beter uitzien,’ aldus meester Piet. Met zijn klas geeft hij alvast het goede voorbeeld! 

Nieuwste artikelen

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024

  • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

    18 mrt. 2024