Muziek maakt je blij, geeft je energie en is een uitlaatklep

Muziek maakt je blij, geeft je energie en is een uitlaatklep

30 nov. 2016 — Meer Muziek Door - M'Lynn Hochstenbach

De 16-jarige M'Lynn Hochstenbach organiseerde voor haar profielwerkstuk een muzikale workshopdag op haar oude basisschool. Muziek is er bij haar met de paplepel ingegoten, maar veel van haar leeftijdsgenoten kunnen geen noot lezen. Voor haar is dit een goede reden om de stand van zaken rondom muziekonderwijs te onderzoeken en meer kinderen op de basisschool kennis te laten maken met muziek. 

'Een leven zonder muziek kan ik me niet voorstellen. Achter de piano liedjes schrijven, knallen op een podium met mijn band Stagefright of zingen onder de douche, ik ben eigenlijk altijd met muziek bezig,' zegt de 16-jarige M'lynn Hochstenbach. 'Muziek maakt je blij, geeft je energie en kan een uitlaatklep zijn.' Ze vindt het dan ook belangrijk dat kinderen op de basisschool met muziek in aanraking komen. In haar profielwerkstuk, dat ze dit jaar moet inleveren als eindexamenleerlinge op de havo, onderzoekt ze hoe kinderen muziek in de klas ervaren. Hiervoor organiseerde ze een workshopdag op haar oude basisschool.

Nieuwsgierig naar stand van zaken in het muziekonderwijs

Muziek maken is er bij M'Lynn met de paplepel ingegoten. Haar ouders en broers bespelen allemaal een instrument. Muziek was voor haar zelfs zo vanzelfsprekend dat ze in eerste instantie niet kon begrijpen dat veel klasgenoten op de havo geen noten konden lezen. 'Ik weet nu dat dat komt doordat ze geen muziekles hebben gehad en er ook niet op de basisschool mee in aanraking zijn gekomen. Deze ontdekking maakte me echter wel nieuwsgierig naar hoe het er nu eigenlijk voorstaat met muziekonderwijs op de basisschool. Hoe denken kinderen hier zelf over? En veranderen ze van gedachten wanneer ze wél in aanraking komen met muziek?'

Workshopdag met professionele muzikanten

M'Lynn besloot om dit in de praktijk te onderzoeken en organiseerde een workshopdag op haar oude basisschool. De kinderen van groep 5 t/m 8 van De Kingbeek uit Grevenbricht kregen bandles, drumles en een workshop in zang en dans. M'Lynn kreeg bij de organisatie en uitvoering hulp van een groep gemotiveerde muzikanten. Haar broer, haar docent van de popacademie en vier leerlingen van de opleiding docent muziek van het Conservatorium in Maastricht stonden haar bij in de zang, dans en bandworkshops. Voor de drumles trommelde ze niemand minder dan Mick Gravéé op. Hij is Europees kampioen drummen.

Mooi resultaat

M'Lynn is heel erg tevreden over het resultaat van de workshopdag. Ze liet de leerlingen ervoor en erna enquêtes invullen. Ze is nog niet helemaal klaar met het uitwerken van de enquêtes, maar het is nu al duidelijk dat de kinderen een geweldige dag hebben gehad. Ook geven ze aan dat ze graag vaker muziek zouden maken op school. 'Het meest blij werd ik van het enthousiasme van de kinderen tijdens de dag zelf. Ze deden allemaal zo goed mee! Volgens de leerkrachten waren veel kinderen die er normaal gesproken moeite mee hebben om hun aandacht erbij te houden, nu heel geconcentreerd bezig.' Wat de precieze uitkomst van het onderzoek in M'Lynns profielwerkstuk is, blijft nog even een vraag, want ze is nog niet klaar. Momenteel gaat ze wekelijks aan de slag met muziek in groep 1 t/m 4 van De Kingbeek en onderzoekt ze wat muziek voor hen betekent. Voor M'Lynn is het resultaat van haar workshopdag echter al een bewijs dat muzieklessen een vaste plek moeten krijgen in het basisonderwijs.

Nieuwste artikelen

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024

  • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

    18 mrt. 2024