MuziekAkkoord Groningen-Oost getekend

MuziekAkkoord Groningen-Oost getekend

10 mei 2021 — Structureel muziekonderwijs voor ruim 8000 Groningse kinderen

Koningin Máxima aanwezig bij ondertekening MuziekAkkoord Groningen-Oost

Koningin Máxima bezocht vandaag als erevoorzitter van stichting Méér Muziek in de Klas de vesting Bourtange, waar het MuziekAkkoord Groningen-Oost werd getekend. In een MuziekAkkoord staat welke organisaties zich inzetten voor structureel muziekonderwijs op alle basisscholen en hoe ze dat doen. Daarnaast werd, op gepaste wijze binnen de huidige corona-maatregelen, gevierd dat het goed gaat met het muziekonderwijs in de provincies Friesland en Drenthe waar in respectievelijk september 2018 en juni 2019 al een Akkoord werd getekend.

Fotocredits: Bart van Heemskerk

'50 Dagen Muziek’ voor Koningin Máxima

Het bezoek aan Bourtange was onderdeel van de campagne ‘50 Dagen Muziek’ van Méér Muziek in de Klas, ter ere van de 50e verjaardag van de erevoorzitter. De campagne draagt bij aan het doel van de stichting én de wens van Koningin Máxima: structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caraïbisch gebied. De campagne resulteert in veel nieuwe afspraken in het hele land om muziekonderwijs structureel in het lesprogramma op de basisschool op te nemen. Zo ook in Groningen.

Doe ook mee met #50dagenmuziek

Vele partijen tekenden mee

Het MuziekAkkoord Groningen-Oost werd vandaag ondertekend door afgevaardigden van twintig verschillende partijen waaronder Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG), Stichting Kunst en Cultuur en Cultuurhuis De Klinker. Na Wethouder Giny Luth (cultuur) van gemeente Westerwolde, zette de elfjarig Isa Plenter haar laatste handtekening onder het Akkoord in bijzijn van Koningin Máxima en directeur Méér Muziek in de Klas, Jantien Westerveld. Het is het tweede Groningse Akkoord. Op 14 november 2017 tekende men, ook in bijzijn van de Koningin, het allereerste MuziekAkkoord van Nederland, voor de stad Groningen. Daardoor gingen scholen al aan de slag met muziek.

Feestelijk muzikaal regiobezoek

Méér Muziek in de Klas ambassadeurs Oeds Westerhof (Friesland), Mirjam Pauwels (Drenthe) en Paul de Rook (Groningen) waren aanwezig bij het bezoek, dat werd opgeluisterd door optredens van verschillende artiesten. Die traden allen buiten op, voor het kleine aantal aanwezigen. Zo lieten de Friese Elske deWall en Hannah Mae uit Drenthe van zich horen en trad de Groningse muziekleraar Michael Hiariej op met zijn schoolband. Ook de drie Drentse jonge zangeressen Jillis, Lianne en Norah gaven een optreden weg.

Een kort verslag van het bezoek is te zien in het programma Koningin Máxima; een leven vol muziek van AVROTROS, zondag 16 mei, 20:55 uur op NPO 1.

De campagne ’50 dagen muziek’ werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij.

Nieuwste artikelen

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024

  • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

    18 mrt. 2024

  • ‘Kunstonderwijs moet een dagelijks iets zijn op het mbo’

    18 mrt. 2024