Muzisch Centrum uit Emmeloord creëert waardevolle herinneringen voor speciaal onderwijs

Muzisch Centrum uit Emmeloord creëert waardevolle herinneringen voor speciaal onderwijs

22 feb. 2024

Uit volle borst zingen leerlingen van De Klimboom voor een zaal vol publiek. Ze worden begeleid door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Er volgt een daverend applaus. Je ziet de jonge zangers glunderen. Vervolgens laat een van de leerlingen een zelfgeschreven rap horen. ‘Ze zeggen dat ik het niet kan, maar ik ga laten zien dat ik het wel kan met mijn eigen rap,’ zegt hij trots.

Dit optreden was een onderdeel van het Poldergala: een avond vol muziek, zang en dans uitgevoerd door mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Deelname van de leerlingen van De Klimboom is een schitterend voorbeeld hoe podiumervaring leerlingen op het speciaal basisonderwijs (sbo) helpt met het ontwikkelen van zelfvertrouwen en nieuwe vaardigheden. Méér Muziek in de Klas stimuleert dit met een bijzonder cadeau.

Laat zien wat je kunt!

‘Ieder mens heeft z’n kwaliteiten en beperkingen. Wij willen ons focussen op de mogelijkheden en kwaliteiten van ieder individu,’ zegt Marlot Hutten, programmateamleider onderwijs bij het Muzisch Centrum. ‘Met dit gala wilden we waardevolle herinneringen creëren voor zowel publiek als artiest.’

Het was de grote wens van het Muzisch Centrum om ook het speciaal onderwijs op te nemen in het programma. Zo ontstond de samenwerking met De Klimboom. Schooldirecteur John Verweij was meteen enthousiast. ‘Het is belangrijk voor deze leerlingen om te laten zien wat ze kunnen.’

Trotse ouders

In de aanloop naar Het Poldergala verzorgden het Muzisch Centrum muzieklessen voor de leerlingen van De Klimboom van vakdocent Lise Roetman. Hierin leerden ze belangrijke basisvaardigheden.

‘Ik vond het fantastisch om te zien hoe veel plezier de kinderen hadden tijdens het optreden en hoe trots hun ouders achteraf waren’, reflecteert Marlot. ‘Dit is een ervaring die zij nooit meer zullen vergeten. De leerkrachten en directeur van de Klimboom hebben van sommige leerlingen een compleet nieuwe kant gezien. Dat geeft aan dat er talenten zijn ontdekt en zaadjes gepland.’

Instrumentenpakket

De deelname aan het Poldergala was zo succesvol, dat De Klimboom verder in gesprek gaat met het Muzisch Centrum over het structureel vormgeven van het cultuuronderwijs. Dit werd bekrachtigd door het instrumentenpakket dat Méér Muziek in de Klas aan de school heeft geschonken.

Dit instrumentenpakket is onderdeel van de stimuleringsactie van het MuziekAkkoord speciaal onderwijs. Op een laagdrempelige manier kunnen de leerlingen en groepsleerkrachten de instrumenten uit het pakket inzetten in de klas. Een van de instrumenten is een houten agogo waarmee een van de leerlingen een zelfverzonnen kikkerlied maakte.

Poldergala organisatie

Het poldergala werd georganiseerd door het Muzisch Centrum en Theater ’t Voorhuys in Emmeloord in samenwerking met Philadelphia Zorg.

Meer weten over muziekonderwijs in het speciaal onderwijs. Kom dan naar de Kennisdelingsbijeenkomst speciaal onderwijs op zaterdag 13 april in Utrecht. Lees meer >

Nieuwste artikelen

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024

  • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

    18 mrt. 2024