Samenwerken en pionieren pur sang!

Samenwerken en pionieren pur sang!

14 nov. 2016 — Ambassadeurs

Blog door ambassadeur Ger Koopmans

Als ambassadeur van Méér Muziek in de Klas heb ik mij het afgelopen jaar weer mogen inzetten voor tal van bijzondere activiteiten. Zo was ik in mei aanwezig bij de aftrap van de inzamelingsactie ‘Klassiek Geeft’ van NPO radio 4 op basisschool de Kruisboelijn in Den Bosch. Tijdens het schoolconcert dat centraal stond bij de actie heb ik wederom ervaren hoe enthousiast kinderen worden van muziek maken en naar muziek luisteren. Bij het concert en de workshops die werden uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland, het orkest van het zuiden, werden de kinderen echt meegenomen in de wereld van klassieke muziek.

'Inspelen op de vraag die er leeft in het muziekonderwijs en dan direct een goed en passend antwoord geven, is van grote waarde voor de inzet rondom structureel muziekonderwijs.'

Klassieke muziek onder de aandacht brengen bij een jonge doelgroep is belangrijk, het is meestal niet de eerste muziekdiscipline die kinderen van nature beluisteren. Het was prachtig om te zien dat de kinderen vol verwondering waren over zichzelf en het instrument dat ze mochten bespelen. Het plezier en zelfvertrouwen groeide naarmate de workshop vorderde.

Samenwerken en pionieren pur sang!

In Limburg is het Masterplan Muziekonderwijs DOOR! een belangrijke schakel tussen alle muziekdisciplines en de schoolgaande jeugd. Vanuit DOOR! is de inzet om alle muziekstijlen, van dj-ing tot viool spelen, een plek te geven in het onderwijs. Bijzonder hoogtepunt was in Limburg dit jaar de start van het EMPO, het Expertisecentrum Muziekeducatie Primair Onderwijs. In dit samenwerkingsverband van Conservatorium en PABO worden i.s.m. DOOR! op maat gemaakte workshops aangeboden voor vakleerkrachten muziek en docenten van basisscholen. Pionieren pur sang! Inspelen op de vraag die er leeft in het muziekveld en dan direct een goed en passend antwoord geven is van grote waarde voor de inzet rondom structureel muziekonderwijs.

Bij de provincies op bezoek

Vanuit de uitwisseling rondom muziekprogramma’s per provincie ben ik in aanraking gekomen met de organisatie Keunstwurk uit Friesland. Douwe Zeldenrust heeft mij gevraagd om in Friesland tijdens de dag ‘muziek in de Mienskip’ in oktober het verhaal van DOOR! toe te lichten. Mooi om te zien is dat twee provincies die qua afstand zo ver uit elkaar liggen, een grote passie voor muziek delen en ook stevig inzetten op structureel muziekonderwijs voor de jeugd. 

Ik kijk uit naar bezoeken bij andere provincies waar ik ook diezelfde inzet voor muziekonderwijs hoop te zien. De komende tijd zijn natuurlijk alle ogen gericht op de BZT Muziek Show. Door dit jeugdprogramma, dat elke zaterdagavond wordt uitgezonden op Zapp, komt iedereen in Nederland erachter dat er vanuit alle hoeken van Nederland origineel, leuk en ook verbluffend goed muziektalent is. Het Kerst Muziekgala 2016 in Carré wordt vast een mooi feest!

Méér Muziek in de Klas wordt actief gesteund door een grote groep ambassadeurs.

Ze vertegenwoordigen alle partijen die een belangrijke rol spelen bij muziekonderwijs op de basisschool. Maar wie zijn de ambassadeurs precies? Wat beweegt hen om een bijdrage te leveren aan structureel muziekonderwijs? En op welke manieren zetten ze zich hiervoor in? De komende tijd komen ze allemaal aan het woord en schrijven ze een blog. Ger Koopmans, gedeputeerde financiën, sport en cultuur provincie Limburg, bijt het spits af.

Nieuwste artikelen

  • Op zoek naar autonomie tijdens kennisdelingsbijeenkomst speciaal onderwijs

    22 apr. 2024

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024