Schooldirecteur Maarten Tromp over muziek op zijn basisschool in de thuiswerktijd

Schooldirecteur Maarten Tromp over muziek op zijn basisschool in de thuiswerktijd

20 mei 2020

Schooldirecteur Maarten Tromp van basisschool Ridderspoor in Houten maakte toen alle leerlingen thuis moesten werken een prachtig nummer. Méér Muziek in de Klas belde hem om te vragen hoe het nu met hem is, nu hij de kinderen weer op school kan ontvangen.

Hoe gaat het nu? Is er op school al weer plaats voor muziek?


Het gaat goed! We hebben wel moeten concluderen dat tijdens de lock-down fase zaken als muziek nauwelijks aan de orde zijn gekomen. Vandaar ook dat ik mijn liedje heb gemaakt. Nu iedereen weer op school komt, hebben we ook de vakdocenten muziek zo snel mogelijk laten komen. Juf Esther, met haar keyboard, is er weer. Ik hoor weer muziek op gang. En dan gaat het goed!

Hoe reageerden de kinderen op je muzikale ondersteuning in thuiswerktijd?


Ze waren heel enthousiast, ouders lieten dat al weten via sociale media. Als de kinderen even geen zin hadden om thuis aan de slag te gaan, zongen eerst even mijn liedje en deden ze het dansje! Het bleek een goeie motivator. En toen ze weer op school kwamen, kreeg ik regelmatig te horen: ‘Tof lied, meester Maarten!’

Je bent directeur en muziekcoördinator – waarom vind je muziek belangrijk?

Voor mij persoonlijk is muziek als zuurstof. Het is een belangrijk communicatiemiddel, een andere taal. Als je kinderen die taal leert, dan geef je ze veel meer mogelijkheden. Je verrijkt hun leven. Kinderen krijg je in beweging door muziek. En waar muziek wordt gemaakt, is geen ruzie! Dus daar maken we graag gebruik van.

Wat is je mooiste ‘muziek-op-school’ - les?


Hier op school zingen we veel. Met de hele klas; de koorzang. Dat verbindt. Leuke teksten zijn daarbij belangrijk. Want net als voor alle lessen geldt, als je de kinderen bij de muziek weet te betrekken, hoe beter het werkt. Hoe meer ze zelf ontdekken.

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024