Speciaal onderwijsschool Kentalis bij de opnames van het Kerst Muziekgala in Amsterdam

Speciaal onderwijsschool Kentalis bij de opnames van het Kerst Muziekgala in Amsterdam

20 dec. 2022

Door Marjoke Korff de Gidts

'Afgelopen donderdag mocht ik samen met de twee klassen van Kentalis en 1200 andere kinderen genieten van muziek tijdens de opnames van het KerstMuziekgala in Amsterdam.

Elk jaar nodigt stichting Méér Muziek in de Klas schoolklassen uit om aanwezig te zijn bij de opnames. Vorig jaar mocht het Kroonpad en de Zonnehoek uit Apeldoorn aanwezig zijn in het publiek. Dit jaar hadden we een school voor speciaal onderwijs uit Amsterdam, Kentalis Signis uitgenodigd. Een klas met kinderen met TOS een Taalontwikkelingsstoornis en Communicatief Meervoudig Beperkte kinderen.

De kinderen kwamen met de Cultuurbus uit Amsterdam naar de RAI. Helaas met vertraging maar wel op tijd omdat de busmaatschappij vanwege ziekte een nieuwe chauffeur moest vinden. Met ondersteunende gebaren heb ik de kinderen, de leerkrachten en de papa’s en de mama’s bij binnenkomst welkom geheten bij het Kerstfeest en in gebaren verteld wat mijn naam is. Bij het ophangen van de jassen gaf een meisje aan dat ze het geluid van de vele kinderen wel erg druk vond en daar niet tegen kan. We zijn snel de jassen op gaan hangen en weer naar een rustiger gedeelte gegaan. Met het naar binnen gaan in de theaterzaal stonden de gastvrouwen klaar met een bord “Kentalis Signis”. We mochten bijna vooraan op de derde tot de vijfde rij plaatsnemen. De kinderen van Kentalis overhandigden mij een tekening en chocolaatjes als dank dat ze aanwezig mochten zijn bij het gala.

De muziektolken Mirjam Stolk en Maus Dek stonden klaar om ons tijdens de opnames te voorzien van ondersteunende gebaren. Ik heb de muziek nog intenser beleefd door naar de energieke muziektolken Mirjam en Maus te kijken.

Bij een TV-opname kun je niet zomaar weglopen. Een jongetje zei na 10 minuten dat hij naar de WC moest. Ik gaf aan dat we even moesten wachten totdat een video begint. Bij de volgende video hoefde hij al niet meer naar de WC. Zijn moeder zei dat hij er niet meer naar kraaide, het was vast van de spanning. Maud van de thuiszorg was ook aanwezig om met een van de kinderen naar de WC te gaan. Tijdens de start van een filmpje zijn we snel opgestaan en uit de zaal geslopen. Bij terugkomst in de zaal mochten we even wachten totdat we naar de stoel terug mochten. Achterin de zaal zijn we even samen gaan dansen op “Adrenaline” van Kris Kross Amsterdam.

De twee vriendinnen Femm en Joshika uit de Kentalis klas waren tijdens de muzikale optredens samen aan het dansen. Irma van Selm, lerarenondersteuner, gaf aan dat Joshika nooit naar het theater gaat met haar ouders. Ze was zo aan het genieten, deze ervaring gun je haar vaker. Onze erevoorzitter, Koningin Máxima, vertrok uit de zaal en zwaaide even naar de kinderen. De kinderen zwaaiden vol overgave terug en reageerden met gebaren aan hun papa’s en mama’s dat de koningin naar hun gezwaaid had.

De organisatie bouwt een ruime marge in om de opnames opnieuw te kunnen doen. Het ging voorspoedig dus het gala was ruim 45 minuten eerder dan gepland afgelopen. Wij bleven als laatsten in de zaal om rustig naar buiten te kunnen lopen. De kinderen konden nog even spelen met de gouden confetti die op de grond lag. Aan het einde overhandigden de kinderen van Kentalis ook een tekening aan de muziektolken om ze te bedanken. De kinderen hebben vanwege de vele indrukken de muziektolken minder goed kunnen zien. We hebben mooie reacties ontvangen over de inzet van de muziektolken: Marjo Schillings: “Wat waren die muziektolken goed! Zo expressief. Prachtige vertolking van de muziek. Ik heb er gedurende muziek bewonderend naar gekeken. Was kunst!”

In de foyer mocht de klas nog even wachten totdat de bus kwam. De roze Méér Muziek in de Klas goodie bag werd snel open gemaakt en de kinderen konden even genieten van wat drinken.

Irma van Selm, lerarenondersteuner Kentalis: “De leerlingen van Kentalis Signis CMB hebben vanmiddag ontzettend genoten van het Kerst Muziekgala. Het was een prachtige middag! Door de aanwezigheid van de muziektolken, waaronder Mirjam Stolk, hebben de leerlingen de voorstelling in NmG kunnen volgen. Geweldig hoe zij de muziek kunnen vertalen en visueel maken, prachtig om te zien. Méér Muziek in de Klas ontzettend bedankt voor de uitnodiging, samenwerking en begeleiding van vandaag. Het was een groot succes!

Wil je meer weten over muziek binnen het speciaal onderwijs? Neem contact met mij op via mkorffdegidts@meermuziekindeklas.nl.

Nieuwste artikelen

  • Wetenschapsjournalist Mark Mieras over belang kunstonderwijs voor creëren gelijke kansen

    16 mei 2024

  • Teamtraining voor vakintegratie

    14 mei 2024

  • Train-de-trainer cursus richt zich op muziektechnologie

    25 apr. 2024