Art Camp brengt kunst- en cultuuronderwijs naar het mbo

Art Camp brengt kunst- en cultuuronderwijs naar het mbo

16 feb. 2024

Op woensdag 13 maart worden studenten van mbo-opleidingen tot Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker in poppodium Hedon in Zwolle ondergedompeld in kunst- en cultuuronderwijs tijdens Art Camp mbo.

Deze enerverende dag vol creativiteit en nieuwe ervaringen heeft twee doelen. Art Camp mbo laat aankomende Onderwijsassistenten en Pedagogisch Medewerkers hun eigen kunstzinnige interesses verder ontdekken, én geeft hen vaardigheden mee om cultuur- en kunstonderwijs zelf in te zetten in hun werkpraktijk. Zo maken we kunst- en cultuuronderwijs uiteindelijk ook meer toegankelijker voor de kinderen.

Enorme potentie

Art Camp mbo is een initiatief van stichting Méér Muziek in de Klas in samenwerking met ROC Midden Nederland, Noorderpoort en het Alfa College. Het project wordt medegefinancierd door Fonds21.

'Pedagogisch medewerkers en onderwijsassistenten spelen een belangrijke rol in de begeleiding van kinderen op en rondom scholen. Daar zit een enorme potentie voor kunst- en cultuuronderwijs,’ licht Jantien Westerveld, directeur van stichting Méér Muziek in de Klas, toe. ‘Maar hoe kunnen de pedagogisch medewerkers en onderwijsassistenten van de toekomst met enthousiasme bijvoorbeeld theater, muziek en beeldende vorming inzetten, als zij tijdens hun opleiding een beperkt palet aan kunstzinnige ervaringen en vaardigheden meekrijgen?’

Inspiratie en kennis

Op woensdag 13 maart volgen zestig studenten verschillende kunstworkshops. Met de inspiratie en kennis die zij daarmee opdoen, organiseren ze in het voorjaar een Art Camp voor een grote groep medestudenten op hun eigen opleiding. Het uiteindelijke doel is dat alle deelnemers een culturele activiteit organiseren voor kinderen op hun praktijkstage.

Tijdens de Art Camp mbo van 13 maart vindt ook een parallel programma plaats voor professionals uit het onderwijs, kinderopvang, culturele veld, lokale overheid en andere betrokkenen. Zij gaan onder andere in gesprek over hoe kunst- en cultuuronderwijs het primair onderwijs en de kinderopvang kan verrijken.

Art Camp mbo is een pilot. De ambitie is om het concept verder uit te rollen over het land.

Lees meer

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024