Vijfde editie Kindermuziekweek: iedereen verstaat muziek!

Vijfde editie Kindermuziekweek: iedereen verstaat muziek!

14 mrt. 2023

Van 24 maart t/m 2 april is de vijfde landelijke editie van de Kindermuziekweek! Meer dan 350 activiteiten worden georganiseerd door ruim 100 organisaties, en tienduizenden basisschoolleerlingen zingen het openingslied Iedereen verstaat muziek. Een week waarin culturen worden gevierd en het belang van muziek(onderwijs) meer dan benadrukt wordt. Méér Muziek in de Klas doet daar natuurlijk aan mee! Het thema van deze editie is De wereld rond.

De Kindermuziekweek is een initiatief van veertien grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector - waaronder Méér Muziek in de Klas - die jaarlijks de handen ineen slaan om alle kinderen in Nederland, inclusief Curaçao, te laten genieten van het maken van én het luisteren naar muziek.

Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas in actie

Rapper en pabo docent Pjotr, ambassadeur van Méér Muziek in de Klas Lokaal Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst, is bij de officiële opening van de Kindermuziekweek aanwezig. Hij treedt op met de Doe Maar Mee Band – bestaande uit 300 kinderen – en sluit de live-uitzending af met het Kindermuziekweeklied, dat tegelijkertijd op honderden scholen wordt meegezongen.

In Rotterdam is Jeangu Macrooy, bestuurslid en ambassadeur van Méér Muziek in de Klas, special guest in de Grote zaal van De Doelen. Een pop-up koor, bestaande uit 100 kinderen zingt samen met Jeangu zijn songfestivallied, Birth of a new age. Het kinderkoor wordt begeleid door musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en stadsbeiaardier Richard de Waardt.

Zing jij ook mee met je klas?

123ZING heeft een gratis lespakket ontwikkeld met het Kindermuziekweeklied 'Iedereen verstaat muziek!'

Studeer jij het lied ook in met je klas? Zing het 24 maart tijdens de aftrap van de kindermuziekweek samen met honderden scholen!

Ga naar het gratis lespakket

Activiteiten door heel Nederland

Een greep uit de activiteiten die plaatsvinden tijdens de kindermuziekweek:

 • In Amsterdam plaatsen het Concertgebouw, het Muziekgebouw en de Nationale Opera & Ballet een gouden brievenbus in de hoofdentree. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen hun muziekwensen erin gooien. Bijvoorbeeld: ik wil graag op muziekles maar ook: ik wil een keer samen spelen met Janine Jansen. Op donderdag 6 april wordt bekend gemaakt welke drie wensen in vervulling gaan.
 • Kinderen maken tijdens de workshop De prins en de sinaasappels bij de Nationale Opera & Ballet hun eigen opera.
 • In Enschede wordt een concert gehouden waaraan kinderen samen met hun sokpop kunnen meedoen.
 • Trijntje Oosterhuis verzorgt samen met ZangExpress een workshop in de Stadsgehoorzaal in Leiden.
 • In Oisterwijk brengt Monique Smit haar nieuwe KidsPop-theatershow op de planken.
 • In orthopedagogisch kindercentrum De Elzengaard in Vught worden huiskamerconcerten gegeven.
 • Het tv-programma Zin in Zappelin (AVROTROS, NPO 3) op maandag 27 maart in het teken van de Kindermuziekweek.
 • Als afsluiter van de Kindermuziekweek wordt maandag 3 april in Muziekcentrum Enschede de Willem Wilminkprijs 2023, voor beste kinderlied, uitgereikt.

De Kindermuziekweek wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting STAP, BUMA Cultuur, het VSB Fonds, Stichting Janivo, Stichting de Weille Ogier, Stichting Elise Mathilde Fonds, de Freek en Hella de Jonge Stichting, het Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en alle deelnemers. 123ZING is educatiepartner.

Nieuwste artikelen

 • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

  18 apr. 2024

 • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

  5 apr. 2024

 • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

  18 mrt. 2024