Structureel cultuur/muziekonderwijs voor Zeist en de Bilt

Structureel cultuur/muziekonderwijs voor Zeist en de Bilt

14 jul. 2021

Ondertekening CultuurAkkoord Zeist

Op donderdag 1 juli 2021 is het CultuurAkkoord ondertekend door een vertegenwoordiging van de basisscholen in de gemeente Zeist, de gemeente Zeist, KunstenHuis, het FAP, RegioCultuurCentrum Idea en Kunst Centraal. In het Cultuurakkoord zijn de doelen voor de komende drie jaar vastgesteld met ambities op muziek.

Wethouder Marcel Fluitman die namens de gemeente Zeist het akkoord ondertekent, is tijdens zijn jeugd niet vaak in aanraking gekomen met kunst en cultuur. “Toch heeft de weinige kennis van kunst en cultuur ervoor gezorgd dat ik mij er extra in ben gaan verdiepen. Binnen de gemeente heb ik hier de afgelopen jaren juist extra aandacht aan gegeven.”

Voor wethouder Laura Hoogstraten is het ook een belangrijk moment. "Creativiteit is communiceren met elkaar en een manier om je emoties te uiten. Mijn zoon maakt veel muziek tegenwoordig. Hij is daarmee begonnen door muziek in de klas. Het afgelopen jaar kwam er elke dag muziek uit zijn kamer. Dat is voor hem een manier van deze situatie overleven. En dat is heel belangrijk en mooi."

Cadeau voor de leerlingen

Naast het ondertekenen van het Cultuurakkoord werd ook het ‘Kunst Doe Boek’ uitgereikt. Het ‘Kunst Doe Boek’ is een vakantieboek vol met kunstzinnige opdrachten en spellen, waaronder ook veel muzikale pagina's. Het is een cadeau voor alle twintigduizend basisschoolleerlingen uit de regio die deelnemen aan het CultuurAkkoord.

Na de zomer wordt een stuurgroep/MuziekTafel opgericht om de ambities waar te gaan maken. De MuziekTafel is een breed platform van partijen die samen het veld van muziekonderwijs en basisonderwijs in de gemeente Zeist vertegenwoordigen.

Meer informatie? Stuur een e-mail naar Silke Nijkraken

Ondertekening CultuurAkkoord de Bilt tijdens Cultuur Café

Op vrijdag 2 juli 2021 was namens de gemeente De Bilt wethouder Dolf Smolenaers aanwezig bij het Cultuur Café in de Bilt. Naast het brainstormen met elkaar en het zoeken naar verbinding tussen de diverse verenigingen en culturele organisaties in de Bilt, was er ook ruimte voor de presentatie van het CultuurAkkoord dat nog volop in ontwikkeling is.

Met het 'Cultuurakkoord in wording' gaat Kunstenhuis kunstlessen op scholen borgen. In overleg met de vele verschillende scholen in De Bilt wordt gekeken naar waar er vraag is naar bijvoorbeeld danslessen, muzieklessen, theaterlessen. Uit dit initiatief ontstond ook het idee van het Kunst Doe Boek om iets leuks voor basisschoolkinderen te maken zodat ze spelenderwijs in aanraking komen met taal, muziek, dans en andere bezigheden. Het Kunst Doe Boek werd tijdens het cultureel café met trots gepresenteerd. 20.000 kinderen op de 88 basisscholen uit de gemeenten De Bilt, Bunnik, Soest en Zeist ontvangen een Kunst Doe Boek.

Na de zomer wordt een stuurgroep/MuziekTafel opgericht om de ambities waar te gaan maken. De MuziekTafel is een breed platform van partijen die samen het veld van muziekonderwijs en basisonderwijs in de gemeente de Bilt vertegenwoordigen.

Meer informatie? Stuur een e-mail naar Silke Nijkraken

50 dagen muziek voor Koningin Máxima

Rond de 50e verjaardag van Koningin Máxima, erevoorzitter van stichting Méér Muziek in de Klas, werd een landelijke campagne gevoerd: 50dagen.meermuziekindeklas.nl. Vanuit verschillende regio’s werden nieuwe en bestaande muziekinitiatieven gepresenteerd.

> Bekijk de speech van Ella, de schooldirecteur op de Julianaschool in de Bilt

De dag na de ontvangst van de erevoorzitter is RTV Utrecht aanwezig geweest op de Julianaschool bij een repetitie voor een muzikale voorstelling.

Lees het artikel van RTV Utrecht

Handtekeningen van de kinderburgemeesters

De kinderburgemeesters Sebastian en Carmen zetten de allerbelangrijkste handtekening, de handtekening van de kinderen van de gemeente Zeist en de gemeente de Bilt.

Ruut te Veldhuis, hoofd muziek Kunstenhuis: “Ik vind het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met muziek. Bij rekenen is het altijd één en één is twee en bij muziek mag je jezelf zijn. Bij kunst- en cultuuronderwijs kun je jezelf ontdekken en maak je de mooiste ik van jezelf.”

Bekijk het '50 dagen muziek'-item van Zeist

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024