‘Als ik zie wat sommige kinderen thuis allemaal te eten krijgen, dan denk ik, daar kan veel meer worden uitgehaald’, zegt Soenil Bahadoer. ‘Toen ik een jaar of acht was, nam ik als ik thuiskwam van school een kookboek en begon daaruit zelf recepten te creëren. Dat was hartstikke leuk. Ik geloof dat als je kinderen eenvoudige recepten voor gezond eten geeft, dat het aanslaat, en ze worden geraakt op dezelfde manier dat het koken mij heeft geraakt.’
Soenil is nu eigenaar van het twee-sterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen en sinds 2023 is hij ambassadeur bij Méér Muziek in de Klas. Hij wil zijn eigen kennis en ervaring inzetten voor Méér Koken in de Klas. Het doel is om betaalbaar, gezond en smakelijk eten mogelijk te maken voor kinderen en jongeren van alle achtergronden.
‘Als ambassadeur draag ik graag bij aan het belang van een brede ontwikkeling van kinderen. Muziek en koken zijn beide kunstvormen die creativiteit, expressie en samenwerking stimuleren. Door mijn rol als ambassadeur wil ik het belang van culinaire educatie in het curriculum benadrukken en deuren openen naar nieuwe mogelijkheden voor leerlingen.’
Koken in het curriculum
‘Kinderen moeten gezond naar school komen. Als we niet zorgen voor goede voeding, dan kunnen onze kinderen ook niet goed leren’, legt Soenil uit. ‘Ik had laatst een gesprek met een alleenstaande moeder van vier kinderen. Voor haar is het heel moeilijk om haar gezin elke dag vers eten te geven. Wij moeten daar meer oog voor hebben en ervoor zorgen dat zij de weg naar hulp weten te vinden.’
Hij vindt dat scholen hierin een actieve rol kunnen spelen door bijvoorbeeld het integreren van kooklessen en voedingseducatie in het curriculum. ‘Dit kan worden bereikt door samenwerking met lokale chefs, boeren en voedingsdeskundigen.’
Het mooiste uit producten halen
Soenil hoopt hierbij zijn ervaring als topkok te kunnen inzetten. ‘Als chef ben je er elke dag bezig met wat je kunt doen met eten. We proberen het mooiste uit producten te halen, ook met een beetje verantwoordelijkheid naar de toekomst toe. Als een dier is gestorven, dan moet je zorgen dat je er alles uit haalt. En we mogen ook wel af en toe een keer vegetarisch eten. Ik denk dat zoiets ook aanslaat bij de kinderen.’
Een tip? ‘Smaak is het belangrijkste, maar het oog eet ook mee. Als iets er saai uit ziet, dan heb je er ook geen zin in. Als iets er goed uit ziet, dan krijg je de drang om er meteen in te happen. Dat is bij de kinderen ook zo. En het hoeft niet altijd de kleurige snoepzak te zijn. Het kan ook iets hartigs zijn, iets creatief met groenten of met brood.’
Een grote droom
Ook gelooft Soenil dat hij door zijn eigen Surinaams-Hindoestaanse achtergrond een bredere doelgroep kan bereiken. ‘Als ik bij andere meer-sterrenzaken ga eten, dan ben ik de vaak enige donkere persoon. In mijn restaurant komen mensen van allerlei achtergronden eten. Ik leid hier ook jongeren op die ook komen uit heel diverse milieus. Waarom? Ik denk omdat ik ze begrijp en zij begrijpen mij. Zo zie ik ook mijn rol als ambassadeur. Mijn grote droom is om een positieve verandering teweeg te brengen in het onderwijssysteem, waarbij culinaire educatie een integraal onderdeel wordt van het lesprogramma op scholen door heel Nederland.’