Vier je kerstvakantie met méér creativiteit!

Vier je kerstvakantie met méér creativiteit!

Het is vakantie! En dat betekent... méér tijd voor muziek en creativiteit in huis.

De Grootste Schoolband bewonderen bij het Kerst MuziekGala of stiekem een beetje leren terwijl je kijkt naar Vajèn van den Bosch, Glen Faria en Meester Willem in de explainer video's van Schooltv bijvoorbeeld. Of wil jij al een volgende stap zetten en aan de slag als muziekproducer met de componeertools van 123ZING? Of is koken meer jouw ding?

Het maakt niet uit waar je bent, jouw vakantie wordt nóg leuker met deze tips! Bekijk ze hieronder.

Fotocredit: Set Vexy

Op 19 december om 21.20 uur voor de buis

Daar issie weer! Tijdens het jaarlijkse Kerst Muziekgala brengen kinderen vanuit het hele land sfeervolle kersthits ten gehore.

Gepresenteerd door Buddy Vedder en Edsilia Rombley laten de kinderen van De Grootste Schoolband en artiesten zoals Luna Sabella en rapper Noah (Notulist) zien hoe leuk muziek en maken en dansen is.

Koningin Máxima verwelkomen wij wederom als onze eregast. Kijken, zingen, dansen en spelen jullie mee met de TV op AVROTROS NPO 1 om 21:20?

De uitzending gemist op 19 december? Bekijk dan de herhaling op 24 december om 16:45 op NPO 1 of via NPO Start.

Schooltv explainer video's met Vajèn van den Bosch & Glen Faria

Schooltv en Méér Muziek in de Klas nodigen je wederom uit om muziek en méér te ontdekken met een nieuwe reeks van 8 video's.

Ditmaal is deze nieuwe contentreeks gericht op muziek, (samen)zang én dans. En in een nieuw jasje, namelijk explainer video's! Korte, informatieve video's die je op een toegankelijke manier meenemen op zoek naar het antwoord op vragen als 'Kan iedereen zingen?' en 'Waarom is zangen en dansen tegelijk moeilijk?'. Leuk om te ontdekken in de vakantie.

De presentatie is in handen van Vajèn van den Bosch, Glen Faria en Willem van der Krabben.

Naar de video's

Een nieuw swingend recept van Soenil

Onze spiksplinternieuwe ambassadeur Soenil Bahadoer heeft de kinderen van de Grootste Schoolband bij het Kerst Muziekgala een mooi recept gegeven. Maar die gaan we natuurlijk niet geheim houden! We zijn supertrots dat Soenil onze nieuwe ambassadeur is.

Het voedzame èn lekkere recept met tomaten en kikkererwten is ook ontzettend leuk om in de kerstvakantie te maken.

Naar het recept

Kinderkersttheater

Het kerstfeest gaat ook zeker niet aan de kindertheaters voorbij. Van magieshows tot kerstmachines tot muzikale poppenparades. Heel leuk als het eens een regenachtige dag is: even de kerstsfeer ophalen bij een kindertheatershow.

Geïnspireerd of gewoonweg geen zin om de deur uit te gaan? Je kunt ook zelf een toneelstuk(je) verzinnen met feestdagen of Kerstmis als thema. Eventuele huisdieren kunnen misschien meedoen, mits ze willen natuurlijk.

Naar de kerstvoorstellingen

Adventskalender van 123ZING

Net als vorig jaar kan vanaf 1 december iedereen op 123zing.nl/kerst iedere dag een vakje van 123ZING's muzikale adventskalender open maken. Iedere dag zit er een andere verrassing achter verstopt: liedjes, Kerst-componeertools en meer! Welke verrassing zit er vandaag achter verscholen?

Geïnspireerd? Je kunt zelf ook een adventskalender maken!

Bekijk de adventskalender

Cinekid bij het Scheepvaartmuseum

Deze kerstvakantie ontdek je het Scheepvaartmuseum met Cinekid! Ga op de foto voor het green screen, maak een stop-motion animatie, kleur, knip en plak tijdens de knutselactiviteiten of plof lekker neer en kijk de leukste korte films in de pop-up bioscoop!

Wie weet ontdek je je nieuwe hobby of je innerlijke regisseur.

Naar Cinekid bij het Scheepvaartmuseum

Maak je eigen muziekinstrumenten!

Heb jij vandaag zin om je knutsel-skills te combineren met muziek? Je kunt zelf heel gemakkelijk muziekinstrumenten maken van restmateriaal. Een leeg yoghurtbakje wordt een trommel. Een kapotte ballon wordt het vel over de trommel. Wc-kokers maak je aan een kant dicht en dan kun je ze vullen met bonen. Schooltv laat jou zien hoe het moet!

Bekijk de video en ga aan de slag

Maak een beat met keukengerei en schoolspullen

Zoals je net al zag; je hebt niet per se een piano, gitaar of drumstel nodig om muziek te maken. Overal zit namelijk muziek in! Buddy en Willem laten zien hoe je met keukengerei en schoolspullen je eigen ritme kunt spelen. Doe je mee met deze energizer, vanuit school of vanuit huis?

Maak muziek met Buddy en Willem

Dans een Ierse Stepdance, zing een Portugese Fado of rap over Zweden

Reis deze kerstvakantie naar Ierland, Portugal of Zweden met Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Buddy Vedder en meester Willem! Zij leren je namelijk van alles over wereldmuziek. Heb jij wel eens een stepdance uitgeprobeerd? En ken jij de Portugese Fado? Neem snel een kijkje via de onderstaande knop!

Bekijk de muziekvideo's

Leer meer over opera & ballet

Het Nationale Opera & Ballet heeft een digitale omgeving vol weetjes, interviews, foto’s en filmpjes over de wereld achter Het Nationale Ballet. Ook vind je er lesmateriaal dat bijvoorbeeld over voorstellingen als The Sleeping Beauty gaat, of Anansi. Een leuk inkijkje achter de schermen (bij voorstellingen) voor kinderen en jongeren.

En wie weet dans en zing je erna zelf ook wel door de kamer!

Naar de website van Nationale Opera & Ballet

Zing mee met De Zingende Juffen!

Eerder maakten Juf Maartje en Juf Helène een eigen kerstlied op 'Shallow' van Lady Gaga & Bradley Cooper. De originele tekst kennen jullie al, maar kunnen jullie deze ook meezingen?

Bekijk nog méér 'Muziek in Huis-tips'!

  • Méér Muziek in Huis-tips!

  • Muzikale energizers voor de bovenbouw

  • Muzikale energizers voor de groepen 5 t/m 8