Groningen tekent voor structureel muziekonderwijs in 2020

Groningen tekent voor structureel muziekonderwijs in 2020

26 okt. 2017 — Koningin Máxima getuige ondertekening convenant

Op 14 november wordt in Groningen het eerste lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs ondertekend. Alle negen betrokken partijen garanderen in dit convenant dat in 2020 ieder kind in de stad Groningen structureel muziekonderwijs krijgt. Het convenant geeft de afspraken weer hoe het muziekonderwijs de komende jaren een plaats krijgt op alle basisscholen in de stad. Daarbij is dit het startpunt van een jarenlange intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen. Hare Majesteit Koningin Máxima is, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, getuige van de ondertekening van dit convenant.

Cultuurwethouder, tevens ambassadeur, Paul de Rook: “Als gemeentebestuur willen wij in samenwerking met alle partijen muziekonderwijs op al onze basisscholen realiseren, want muziek maken is belangrijk. Het maakt kinderen slimmer, creatiever, zorgt voor een betere samenwerking in de klas en de schoolprestaties van leerlingen verbeteren op diverse vlakken. En daarnaast is muziek maken vooral heel leuk.”


Het convenant vloeit voort uit het project Méér Muziek in de Klas Lokaal Groningen, en het convenant wordt ondertekend door de bovenschoolse onderwijskoepels van Openbaar Onderwijs Groningen, VCOG en KOC, de Pedagogische Academie en het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, VRIJDAG, SKSG en K&C.

Muzikaal programma

In de morgen van 14 november gaan leerkrachten en leerlingen op de basisscholen in de stad Groningen muzikaal aan de slag met het lied ‘Samen’. Dit lied is speciaal voor deze dag gecomponeerd door het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen. 

‘s Middags vindt een feestelijk programma plaats in De Oosterpoort met muzikale acts, een humoristisch optreden van het Noord Nederlands Orkest, een kinderlezing door lector kunsteducatie Evert Bisschop Boele en de ondertekening van het convenant. Als afsluiting zingen alle aanwezigen het lied ‘Samen’.

Voorafgaand aan het muzikale programma gaat Koningin Máxima samen met mensen uit de onderwijspraktijk uit Groningen om tafel. Scholen en cultuuraanbieders laten in korte presentaties zien op welke wijze zij met muziek op school bezig zijn en wat muziekonderwijs kan doen voor kinderen.

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024