MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

5 apr. 2024

Afgelopen maanden hebben meerdere partijen zich aangesloten bij het MuziekAkkoord speciaal onderwijs. Dit akkoord, dat in oktober 2022 werd ondertekend door ruim honderd partijen, heeft als doel is het stimuleren van structureel muziekonderwijs op alle scholen voor speciaal onderwijs in Nederland en het Caribisch Gebied.

Een van de nieuwe partners is de Stichting Elan, een koepelorganisatie van acht scholen voor verschillende vormen van speciaal onderwijs. Kim Schimmel, vakleerkracht muziek bij stichting Elan licht toe: ‘In de klassen zijn veel niveauverschillen, op zowel cognitief als sociaal vlak. Muziek is bij uitstek het middel om te verbinden. De klas wordt echt een klas! Leerlingen leren samenwerken, zichzelf uiten, dingen creëren, maar bovenal plezier maken als groep!’

Ook onderwijscentrum Leijpark en stichting De Sokken van Ilias hebben zich aangesloten bij het Muziekakkoord. Leijpark in Tilburg biedt onderwijs aan kinderen met een fysieke of verstandelijke beperking. De directie ziet dat deze leerlingen extra gevoelig zijn voor muziek en kunnen zich daarmee beter ontwikkelen. Daarom gaat de directie de instrumenten gan het aanpassen aan de doelgroep. Ook wordt het team bijgeschoold.

De Sokken van Ilas is een non-profitorganisatie die kunstbeleving biedt voor kinderen die niet vanzelfsprekend met kunst en cultuur in aanraking komen, omdat ze bijvoorbeeld ASS, ADHD of het Syndroom van Down hebben. De muzikale-theatrale projecten zijn ontwikkeld vanuit de doelgroep.

Wil jij het MuziekAkkoord Speciaal Onderwijs inzien? Klik dan hier!

Nieuwste artikelen

  • Wetenschapsjournalist Mark Mieras over belang kunstonderwijs voor creëren gelijke kansen

    16 mei 2024

  • Teamtraining voor vakintegratie

    14 mei 2024

  • Train-de-trainer cursus richt zich op muziektechnologie

    25 apr. 2024