Theater in de buitenlucht

Theater in de buitenlucht

Uitbreiding samenwerking Yalp met een interactief theaterspel in de buitenlucht

Buiten leren en spelen

Na de MuziekSpeeltuin breidden we onze samenwerking met Yalp uit naar het interactieve Sona speeltoestel. Ditmaal met een theaterspel in de buitenlucht!

Vanuit een initiatief van Méér Muziek in de Klas moedigen we kinderen en leerkrachten aan om tijdens en na school buiten aan de slag te gaan. Dit doen we met muziek door middel van de MuziekSpeeltuin, maar nu ook met theater. Eerder kon je je dus al muzikaal laten verrassen bij het Memo digitale speeltoestel van Yalp. Nu kon je aan de slag met drama bij de Sona speelboog.

Lees op deze pagina meer over de locaties van de Sona's, de beschikbare workshops en het gratis lesmateriaal dat we aanbieden.

Nieuw theaterspel in 3 vormen

De Sona speeltoestellen vind je op verschillende plekken in het land. Naast prikkelende verbeeldingspellen waarin je rondsluipt en wegduikt voor monsters zoals Bosmonster en Maanmonster, is er nu een nieuw theaterspel ontwikkeld waarmee je dramalessen kunt geven. Het spel kent 3 vormen:

Beeldenmuseum

Middeleeuwen

Ruimte

Je vindt het Theaterspel hier.

Aanvullend werken we samen met vakleerkrachten en studenten om lesmateriaal te ontwikkelen, zie hieronder.

Lesmateriaal

Deze bundel bestaat uit lesbrieven aansluitend op de spellen Beeldenmuseum, Middeleeuwen en Ruimte van de Sona. Deze lesbrieven zijn ingedeeld op niveau en zijn door elke klassendocent in te zetten als voorbereiding voor het spelen met de Sona, of om de theaterspel met de Sona in de buitenlucht te faciliteren.

De lesbrief is te gebruiken als dramales op zich en bestaat uit meerdere onderdelen die ook los in te zetten zijn in de klas.

De niveaus zijn enkel een richtlijn, uit elke les kan inspiratie worden geput. Voor het gespecialiseerd onderwijs is er een laagdrempelige les gemaakt, maar naar eigen inzicht kunnen ook andere lessen worden gebruikt.

Lesbrieven theaterspellen:

Voor wie & gratis workshops

De theaterspellen zijn vrij te downloaden en te gebruiken voor iedereen die een Sona speeltoestel tot zijn beschikking heeft. Van buurtregisseur tot leerkracht, van dramadocent tot directeur. Met bovenstaande links kan iedereen uit de voeten.

Wil je graag wat meer uitleg en verdieping? Om iedereen een handje te helpen het nieuwe theaterspel te leren kennen, komen we graag naar jullie toe! We organiseren workshops van ongeveer 45 minuten per groep, voor zowel de kinderen als de leerkracht of coördinator.

Workshops

De workshops vinden plaats in juni of juli en zijn zelf middels de Datumprikker in te boeken. Na je boeking nemen we contact met je op.

Deelname is volledig gratis, dankzij onze partner het VSBfonds.


Het wordt een mooie, gezellige workshop waarin we de Sona weer een nieuwe impuls geven. Lekker meedoen dus!

Neem alvast een kijkje op de pagina van de MuziekSpeeltuin voor een indruk van hoe zo’n workshop er ongeveer aan toegaat.

Inschrijven voor de workshops