Dag van het MuziekopleidersAkkoord op woensdag 4 oktober

Dag van het MuziekopleidersAkkoord op woensdag 4 oktober

14 sep. 2023

Waarop we elkaar ontmoeten, successen vieren en ons buigen over de toekomst

Met het MuziekopleidersAkkoord werken we samen met alle pabo’s en conservatoria, het onderwijs en de partners die het akkoord ondersteunen toe naar structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch gebied. Op 4 oktober wordt het driejarig bestaan gevierd in de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle.

> Delegatie vanuit jouw opleiding aanmelden
> Aanmelden als student, docent of als medeondertekenaar van het MuziekopleidersAkkoord

Programma

Lees hieronder over de verschillende programmaonderdelen op 4 oktober.

Good practices: het lerarentekort tegengaan

Voor: onderwijsprofessionals
Onder leiding van Bernard Teunis

Partijen zijn druk bezig met het lerarentekort in verschillende verbanden. De kunstvakdocentopleidingen lijken echter lang niet altijd aan tafel te worden gevraagd. De vraag vanuit scholen en het aanbod komen soms moeizaam samen; in sommige gevallen is er bijna geen aanbod. Of scholen kunnen het niet individueel organiseren. Hoe brengen we deze werelden bij elkaar? En hoe kunnen we daar vanuit het MuziekopleidersAkkoord concreet aan bijdragen?

Tijdens deze sessie komt een aantal goede voorbeelden aan bod. Wat werkt goed, en wat niet? Wat zijn knelpunten en mogelijke oplossingen? En wat zouden we nog méér kunnen doen, waar zitten de innovaties?

Bon Dia Goeiemorgen

Onderdeel van de Studentenbootcamp
door Manon, Karlijn en Noortje

In 2022 reisden 12 pabo- en conservatoriumstudenten en 7 pabo- en conservatoriumdocenten uit heel Nederland af naar het Caribische deel van Nederland. Tijdens deze reis was er uitwisseling met studenten van de lerarenopleidingen van Curaçao (LOFO) en Aruba (IPA), en maakten studenten en docenten kennis met de lerarenopleiding in Sint Maarten. Ook leerden ze over de muzikale tradities van de verschillende eilanden. Onder meer via de tweetalige liedbundel Bon Dia Goeiemorgen, vol Antilliaanse kinderliederen. Tijdens de studiereis gaven de studenten workshops aan Antilliaanse leerkrachten en studenten, met liederen uit deze bundel. Vandaag doen studenten Manon, Karlijn en Noortje dat nog eens dunnetjes over. En ondertussen vertellen zij over hun ervaringen tijdens de reis en wat ze van elkaar hebben geleerd.

Bekijk een korte recap van de studiereis

Get social met Meester Stefan!

Onderdeel van de Studentenbootcamp

Hoe zet je social media in als middel voor muziek in het onderwijs? En welk effect kan dit hebben op de betrokkenheid van de leerlingen? De social media kanalen van creator Meester Stefan staan vol enthousiaste video’s waarin hij als leerkracht voor de klas staat. In deze sessie vertelt hij over zijn ervaringen en geeft hij tips over hoe je kanalen zoals TikTok en Instagram zelf kan inzetten. Mét een inspirerende opdracht als afsluiter!

Neem alvast een kijkje op het TikTok-kanaal van Meester Stefan

1, 2, 3, (speel een) harmonie!

Onderdeel van de Studentenbootcamp
door Mear Mei Muzyk

In deze workshop gaat het over de kracht en het plezier van samen muziek maken. Wat doet het met je als je voor het eerst een goede noot uit een instrument tovert? En hoe kun je elkaar helpen, motiveren en inspireren? Tijdens deze workshop vormen we samen een orkest, want iedereen kan een instrument bespelen!

Meer informatie

Energizer met Kasper van Kooten

Gedurende de pauze verzorgt ambassadeur Kasper van Kooten een energizer geïnspireerd op zijn boek en theatertour: Van Kooten en de Beat. Hij vertelt over zijn liefde voor muziek maken en wat dit van jongs af aan voor zijn fantasie heeft betekend. Als kind wilde hij al drummer worden in een bekende band. Een droom die uitkomt als hij zich bij Acda & De Munnik mag voegen. Maar eenmaal op het grote podium is het toch niet helemaal wat hij zich ervan had voorgesteld. De energizer wordt omlijst met unieke videobeelden, geluidsfragmenten en natuurlijk live muziek!

Dit Dat Dans

Onderdeel van de Studentenbootcamp
door Sally Dansgezelschap Maastricht

Op 4 oktober tekenen we het DansopleidersAkkoord! Dit vieren we onder andere met de workshop Dit Dat Dans, die je meeneemt op ontdekkingsreis en je wereld deelt met anderen. Dankzij een duet van heel dichtbij, actieve dansopdrachten en verdiepende vragen leer je zelf betekenis geven aan hedendaagse dans. Sally Dansgezelschap Maastricht biedt deze workshop aan op scholen voor het basis- en speciaal onderwijs. Op 4 oktober kun je dit zelf ervaren!

Meer over Dit Dat Dans

Fascinatie voor vakintegratie

Voor: professionals & studenten
door Benno Spieker en Johan Sterken

Hoe richt je het onderwijs zo in dat muziek een geïntegreerd onderdeel is van de lesdag? In deze workshop kijken we naar wat integratie nou eigenlijk is en wat het brengt voor de leerkracht, de schoolleider, en natuurlijk het kind. Je formuleert jouw ambitie en aan de hand van korte werkvormen kun je aan het einde van de workshop een eerste stap zetten richting die ambitie. Een praktische workshop met veel uitwisseling. Als kers op de taart worden de 'kennisclips vakintegratie' gelanceerd die gedurende de afgelopen maanden zijn ontwikkeld vanuit het MuziekopleidersAkkoord.

Benno Spieker (ArtEZ Conservatorium Enschede) en Johan Sterken (NHL Stenden University) maken deel uit van het kernteam vakintegratie; een van de thema’s binnen de pijler kennisontwikkeling en -deling van het MuziekopleidersAkkoord.

Er is ook een videoreeks over het onderwerp: de kennisclips vakintegratie. Hoe kunnen kunstvakken een leidende rol spelen in de ontwikkeling van een geïntegreerd curriculum, aan de hand van diverse voorbeelden van integratie? Hoe geef je vakken op samenhangender wijze vorm en stimuleer je betekenisvol leren? Bekijk de kennisclips via onderstaande button.

Bekijk de kennisclips vakintegratie

Samen opleiden, samen sterk

Voor: professionals & studenten

Door Claudia Lammerding (projectleider doorlopende begeleiding startende leraren, tevens werkveldcoördinator POS Den Bosch) en Frans Koevoets (opleidingsmanager Fontys Hogeschool Kind en Educatie).

Pabo’s en basisscholen die in een partnerschap gericht zijn op Samen Opleiden, Professionaliseren en Onderzoeken kunnen hun kennis en ervaring gebruiken om muziek in de klas nóg meer kracht bij te zetten. Hoe versterken we deze samenwerking en zetten we onze ontwikkelkracht in, met als doel de kwaliteit van Samen Opleiden met betrekking tot muziek- (of kunst)onderwijs te waarborgen? Door wederkerig leren verkrijgen we handvatten voor onze eigen praktijk.

De ultieme Caribisch-Nederlandse uitwisseling

Voor: professionals
Onder leiding van Milouska Meulens

De Curaçaose Lerarenopleiding Funderend Onderwijs (LOFO), het Instituto Pedagogico Arubano en de Bachelor of Education van University of Sint Maarten hebben zich ook aangesloten bij het MuziekopleidersAkkoord. Dit leidde tot prachtige acties zoals studiereizen naar de Caribische eilanden met Nederlandse pabo- en conservatoriumstudenten en -docenten en verschillende online workshops muziekonderwijs voor studenten en leerkrachten van de eilanden.

Welke volgende stappen kunnen we zetten in de uitwisseling van kennis en expertise? Hoe kunnen we bijvoorbeeld bijdragen aan de capaciteit op de eilanden, en meer kennis van de Caribische (muzikale) cultuur opdoen voor de Nederlandse opleidingen en schoolklassen? Die uitwisseling staat centraal tijdens deze werksessie die in goede banen wordt geleid door presentatrice Milouska Meulens namens Stichting WeConnect. Vertegenwoordigers van vier Caribische lerarenopleidingen zijn fysiek aanwezig om dit samen met de Nederlandse collega's te verkennen.

Meer over de acties op de Cariben

Zet de toon in het speciaal onderwijs

Onderdeel van de Studentenbootcamp
Door Iris Steiner - Toonzetters

In deze sessie verdiepen we ons in het muziekles geven binnen de verschillende clusters van het speciaal onderwijs. We behandelen theorie, praktijkvoorbeelden en gaan zelf aan de slag met ChordBuddy: een hulpstuk voor op de gitaar waarmee je direct al 4 akkoorden (C – D – G – Em) kunt spelen. Direct toepasselijk dus!

Meer over Toonzetters

Tell your story

Voor: professionals & studenten
door Adanma Okoro en ArendJan Averink - Vocal Statements

Vocal Statements werkt door middel van samen zingen en storytelling met jongeren aan de ontwikkeling van hun eigen stem. Samen met een team van bevlogen muziek- en kunstvakdocenten creëren ze cultuureducatieprojecten op maat voor vmbo- en praktijkonderwijs.

In deze workshop door Adanma Okoro (theaterdocent en theatermaker) en ArendJan Averink (docent muziek, docentopleider en muzikant) ligt de focus op storytelling. Zij nemen je op een actieve manier mee in hun werkmethodes en geven daarbij concrete tools en opdrachten. Door de uitwisseling van persoonlijke verhalen staat het thema verbinding centraal.

Meer over Vocal Statements

DansopleidersAkkoord

Als afsluiting van de middag wordt het DansopleidersAkkoord gelanceerd! Met een bijzonder optreden door ISH Dance Collective. Het lied wordt gespeeld en gezongen door 40 pabo en docent muziek-studenten van Windesheim, NHL Stenden, ArtEZ Zwolle en Hogeschool KPZ.

Meld je aan

Ben je pabo- of conservatoriumstudent óf docent en wil je deze dag graag bijwonen? Noteer 4 oktober vanaf 12:00 uur in je agenda en meld je aan via de onderstaande knop! Je kan als student ook bij je studiebegeleider aangeven dat je erbij wilt zijn om je aan te melden.

Een delegatie vanuit jouw opleiding aanmelden? Klik hier!

Mocht je vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail naar Maike Kroese, secretaris van het MuziekopleidersAkkoord, via mkroese@meermuziekindeklas.nl.

We zien je graag op woensdagmiddag 4 oktober in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle!

Aanmelden

De viering van de Dag van het MuziekopleidersAkkoord wordt op 4 oktober vastgelegd in samenwerking met talentvolle jonge filmmakers van Common Frames. Een organisatie die gelooft dat je sterker staat in deze maatschappij als je weet hoe je media kunt maken, en daarom film- en mediaprojecten ontwikkeld met (jonge) nieuwkomers. Meer weten? Check www.commonframes.nl!

Nieuwste artikelen

  • Train-de-Trainer cursus verspreid kennis over Muzikaal Spel voor Kleuters

    9 jul. 2024

  • Vervolg Art Camp op Noorderpoort College

    8 jul. 2024

  • Chip-reus en muziekschool werken samen aan meer muziekonderwijs in de regio

    5 jul. 2024