Schoolleiders

Schoolleiders

Wil je graag muziekonderwijs verankeren op jouw school, maar weet je niet zo goed hoe? Wij helpen je graag op weg met deze praktische tips & trucs!

Wetenschappelijke bevindingen

Waarom is muziekonderwijs belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen? Lees het in de wetenschappelijke bevindingen van Mark Mieras en Erik Scherder. Lees ook het verhaal van ontwikkelingspsycholoog en schrijver Steven Pont, pleitbezorger van sport en cultuur.

Lees de bevindingen

Schoolleiders aan het woord

"Laat je leerkrachten deelnemen aan de muziekles. Zo beleven ze het plezier en ervaren ze de energie. Het is belangrijk om als school op zoek te gaan naar de partners in je wijk, ga samen om de tafel om muziekonderwijs mogelijk te maken."

Als schoolleider ben je niet de enige die al eens is begonnen met het verankeren van muziekonderwijs op school. Zo spraken wij eerder met Aziem Jarmohamed van de Emmausschool in Rotterdam, Mariken Gorissen van basisschool de Monchyschool uit Arnhem, Mandy Wienk, van de Borgmanschool in Groningen en Marjan Tomassen van de Margrietschool uit Woerden. Laat je inspireren door collega's!

“Er wordt dag in, dag uit, hard gewerkt aan taal, lezen en rekenen. Daar moet iets tegenover staan. Voor de Monchyschool is dat muziek.”

>
Schoolleider Mariken Gorissen van basisschool de Monchyschool uit Arnhem.

“Als je als school meer wilt doen aan muziek dan zou ik vooral je team enthousiast maken en volhouden in het zoeken naar mogelijkheden.”

> Mandy Wienk, locatieleidster van de Borgmanschool in Groningen.

Tekst gaat verder onder de video

Financiën

Welke opties zijn er om muziekonderwijs op jouw school een financiële impuls te geven? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Bekijk financiële tips

Start actieseizoen: sponsoracties voor muziek op school

Zijn de snaarinstrumenten aan vervanging toe? Eindelijk de schoolpiano aanschaffen? Een vakleerkracht muziek inhuren of dit jaar het project met de muziekvereniging opzetten? Doe als school mee met een sponsoractie en zamel geld in voor muziek op school!

Meer informatie

Online keuzehulp

Op zoek naar een (nieuwe) muziekmethode voor jouw basisschool? De online keuzehulp helpt je bij het oriënteren! Bekijk verschillende muziekmethodes, zie welke doelgroepen ze aanspreken, wat hun uitgangspunten en muziekstjilen zijn en vergelijk vooral op een makkelijke manier. Filter jouw behoeftes! Zo vind je hopelijk een muziekmethode die bij je past. Is dat bijvoorbeeld 123ZING, BOOM BOOM CLAP of Muziek Talent Express? Ga op ontdekkingstocht langs de methodes!

Ga naar de Keuzehulp Muziekmethodes

Lokaal samenwerken

Samenwerken met een muziekschool, cultuurcentrum of muziekprofessionals kan een cruciale stap zijn naar structureel muziekonderwijs op de basisschool. Ben je op de hoogte van wat er in jouw regio gaande is, of wil je onderzoeken of er iets kan worden opgezet? Zoek elkaar op of leg jouw vragen lokaal neer! Zij geven vaak al te graag advies en ondersteuning bij jullie muziekonderwijs.

Werk lokaal samen

Aan de slag

Willen jouw groepsleerkrachten direct aan de slag met muziek in de klas? Bekijk onze muzikale verhalen en energizers!

Ga aan de slag met energizers en praktische tips