Combineer muziek en taal vanaf woensdag 5 oktober met de nieuwe serie 'Muzikale Verhalen'

Combineer muziek en taal vanaf woensdag 5 oktober met de nieuwe serie 'Muzikale Verhalen'

3 okt. 2022 — Speciaal project in samenwerking met Schooltv

In samenwerking met Schooltv publiceren we vanuit het MuziekopleidersAkkoord de gloednieuwe serie 'Muzikale Verhalen': negen korte luisterverhalen voor de onder-, midden- én bovenbouw van het basisonderwijs. De verhalen zijn geschreven door Janneke Schotveld, Sharid Alles en Pim Lammers en de muziek is gecomponeerd door Jeroen Sleyfer en Izaline Calister.

De eerste drie verhalen zijn op 5 oktober gelanceerd en passen binnen het thema van de Kinderboekenweek: ‘gi-ga-groen’! De rest van de verhalen worden op woensdag 2 en 23 november gelanceerd. Houd onze socialemediakanalen in de gaten voor updates!

De verhalen als praktisch middel voor muziekonderwijs

De verhalen duren vijf tot tien minuten en zijn allemaal voorzien van een eigen lesbrief. Alle verhalen zijn ontwikkeld binnen een thema en verweven met muziek. Naast dat de leerlingen leren luisteren, bieden de verhalen ook de kans emoties te koppelen aan de muzikale verhalen en deze te uiten. Ze maken via de bijbehorende lesbrieven kennis met verschillende muzikale stromingen en instrumenten. De creatieve opdrachten bieden leerlingen de kans om bijvoorbeeld zelf muziek te maken, te zingen en liedjes te schrijven.

Samenwerking met studenten vanuit het MuziekopleidersAkkoord

De verhalen zijn een product van het MuziekopleidersAkkoord: een langetermijnsamenwerking tussen de pabo's en conservatoria. De bijbehorende lesbrieven zijn ontwikkeld door Reina Buisman (muziekdocent aan de Marnix Academie en initiatiefnemer van diverse culturele projecten in Utrecht) en haar taalcollega’s Rutger van Driel en Evelien Burema. Gedurende de tweejarige viering van het MuziekopleidersAkkoord op 5 oktober 2022 in Amare, huis van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, gingen studenten aan de slag met het ontwikkelen van de lesbrieven voor de laatste drie afleveringen, met zowel leerdoelen van muziek, als van taal & lezen.

Voorgestelde artikelen

  • Twee jaar MuziekopleidersAkkoord!

  • Informatie over de Keuzehulp Muziekmethodes

  • Verschillende opleidingen 'Docent Muziek' door het hele land

Nieuwste artikelen

  • Train-de-trainer cursus richt zich op muziektechnologie

    25 apr. 2024

  • Op zoek naar autonomie tijdens kennisdelingsbijeenkomst speciaal onderwijs

    22 apr. 2024

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024