Twee jaar MuziekopleidersAkkoord!

Twee jaar MuziekopleidersAkkoord!

Woensdag 5 oktober: Dag van het MuziekopleidersAkkoord

Met het MuziekopleidersAkkoord werken we samen met alle pabo’s en conservatoria, het onderwijs en de partners die het akkoord ondersteunen toe naar structureel muziekonderwijs voor alle kinderen op de basisschool in Nederland en het Caribische deel.

Op woensdagmiddag 5 oktober 2022 werd het tweejarig bestaan van het Akkoord gevierd in Amare, huis van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met een uitgebreid programma boordevol inspiratiesessies, workshops en momenten om met elkaar te spreken, van elkaar te leren en kennis uit te wisselen. We keken ook terug op wat pabo’s en conservatoria het afgelopen jaar gezamenlijk hebben bereikt en hoe opleidingen opgedane kennis konden benutten. En vooruit: welke uitdagingen zijn er? Welke thema’s verdienen de komende jaren extra aandacht?

Fotocredit: Set Vexy

Spot jezelf in het fotoalbum op Facebook

Deed jij mee met de loopsessie van beatboxer B-Art, zong en bewoog je mee met de liedjes van Bon Dia, Goeiemorgen van Izaline Calister of ging je aan de slag met de lesbrieven van de Muzikale Verhalen? Alle programmaonderdelen zijn gefotografeerd:

Naar het fotoalbum

Na 5 oktober aan de slag met de Dag van het MuziekopleidersAkkoord

Wil je graag verder met een, of meerdere programmaonderdelen? Of heb je bepaalde onderdelen gemist, maar wil je er toch mee aan de slag?

Bekijk de follow up-pagina

Kijk het middagprogramma terug

We sloten de dag af met een muzikale lezing van Izaline Calister over de muziek van Aruba, Curaçao en Bonaire. In combinatie met een feestelijk optreden leerden de deelnemers meer over deze muzikale cultuur van het Nederlands Koninkrijk.

Over de eenjarige viering in 2021

Op 6 oktober 2021 stonden we vanuit het HKU Utrechts Conservatorium stil bij één jaar MuziekopleidersAkkoord. Op deze dag organiseerden we verschillende online activiteiten voor pabo- en conservatoriumstudenten, professionals binnen de opleidingsinstituten, het onderwijs en partners. Zo was er een studentenblok vol online muziekworkshops, zoals een workshop over beats en samples van De Staat en een muziekworkshop van Jeroen Schipper. Ook voerden we een rondetafelgesprek over de uitkomsten van de samenwerkingsprojecten tussen pabo’s en conservatoria. Erevoorzitter Koningin Máxima was aanwezig bij het gesprek.

Lees meer over de viering in 2021 en kijk het programma terug

Meer weten over de opleidingen 'Docent Muziek' door heel Nederland?

Er zijn in Nederland 10 plekken waar je opgeleid wordt tot Docent Muziek. Deze opleidingen zijn allemaal 'Topopleiding' (HBO keuzegids 2022) en elke locatie heeft zijn eigen manier van werken. Leer de opleidingen kennen via deze pagina en neem een kijkje op de verschillende websites. Je kunt een afspraak maken om een dag mee te lopen, ook als je op zoek bent naar een verkort/op maat traject. Veel plezier met oriënteren!

Good Practice: Marnix Academie Pabo Utrecht

“Voor mij als pabostudent is het vanzelfsprekend dat ik muziek meeneem in mijn vak”

De Marnix Academy in Utrecht heeft misschien wel de grootste vakgroep muziekdocenten van alle pabo’s in Nederland. Met zijn zevenen zetten zij zich met ziel en zaligheid in om pabostudenten muzikaal te empoweren door middel van ukuleleles, koorrepetities en nog veel meer.

Lees verder over deze 'Good Practice' met thema's zoals, het belang van muziek-minded management, financiering vanuit Fonds voor Cultuurparticipatie en versteviging van het muzikaal curriculum binnen het primair onderwijs.

Lees méér

  • Een jaar MuziekopleidersAkkoord!

  • Programma 'Dag van het MuziekopleidersAkkoord' op 5 oktober in Den Haag

  • Workshops ‘Méér Muziek in Mijn Klas’ op Paleis Noordeinde