Muzikaal ‘Kabaal’?!

Muzikaal ‘Kabaal’?!

2 nov. 2020 — Een praktische video over muzikaal spel bij kleuters

Denk je aan kleuters en muziek, dan stel je je misschien wel kabaal en onsamenhangende klanken voor. Maar juist door muzikaal te experimenteren, ontdekken kleuters van alles over ritme, toonhoogte en hoe ze samen muziek kunnen maken. Hoe herken je dit ‘kabaal’ als muzikale ontwikkeling? En wat kan jij als leerkracht doen om hun muzikale spel te stimuleren? Christiane Nieuwmeijer (promovendus aan de Vrije Universteit van Amsterdam) laat het je zien in de praktische video ‘Muzikaal ‘Kabaal’?!'

De inspiratieplaat

Heb je de video gezien en wil je zelf graag aan de slag met muzikaal spel? Bekijk dan de bijbehorende inspiratieplaat. Hierin vind je tips om zelf een muziekhoek in te richten en muzikaal spel te herkennen en te stimuleren.

Download de inspiratieplaat

Achtergrondinformatie

Christiane Nieuwmeijer is expert op het gebied van het jonge kind. Ze is promovendus aan de Vrije Universteit van Amsterdam en richt haar promotieonderzoek op muziekonderwijs bij kleuters. Eerder onderzoek laat zien dat kleuters zich enorm kunnen ontwikkelen door middel van ‘muzikaal spel’. Door naar muziek te luisteren, zelf muziek te maken en ze te laten bewegen, leren kinderen veel over muziek én hoe ze samen kunnen spelen. Om ze te laten leren van hun muzikale spel, is het belangrijk dat ze hierin wel gemotiveerd en gestimuleerd worden. Maar hoe doe je dat precies?

Christiane ontwikkelde naar aanleiding van haar onderzoek een training over het begeleiden van muzikaal spel. Hoe richt je bijvoorbeeld een muziekhoek in? Hoe geef je vervolgens impulsen aan het muzikaal spel? En wat bied je aan om hun ontwikkeling te stimuleren? In samenwerking met Méér Muziek in de Klas vertaalde ze een deel van haar training naar een video met praktische tips en neemt ze de leerkracht bij de hand.

Muzikaal ‘Kabaal’?! - Een praktische video over muzikaal spel bij kleuters

Tien tips voor muziek met kleuters

Niet alleen in een muziekhoek, maar ook in het klaslokaal kun je muziek stimuleren. Als je met kleuters aan de slag gaat met muziek zijn er een aantal belangrijke dingen om te onthouden. Hiervoor hebben we i.s.m. Frans Haverkort van Eigen-wijs Digitaal en Jeroen Schipper tien tips voor muziek met kleuters opgesteld.

Bekijk de tien tips
Muzikaal ‘Kabaal’?! is een praktische video over muzikaal spel bij kleuters

Méér praktische tips

Ben je op zoek naar liedjes die geschikt zijn om te zingen met groep 1 en 2 of muzieklessen voor groep 1 en 2? Klik dan op een van de onderstaande opties.

Nieuwste artikelen

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024

  • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

    18 mrt. 2024