Studentenchallenge 'Bouw een beat met je stageklas'

Studentenchallenge 'Bouw een beat met je stageklas'

14 okt. 2021

Op 6 oktober trapten Tim en Vedran van de band De Staat de studentenchallenge 'Bouw een beat met je stageklas' af tijdens 'Een jaar MuziekopleidersAkkoord'. Met deze challenge dagen we studenten gedurende zes weken uit om in duo’s van pabo- en conservatoriumstudenten toe te werken naar, de naam zegt het al - het maken van een beat met de kinderen van je stageklas.

De challenge is geschikt voor de groepen 4 tot en met 8 en sluit aan bij de workshop die Tim en Vedran gaven op 6 oktober. Kijk de workshop terug én bekijk de prijzen onderaan deze pagina!

Fotocredit: Set Vexy
Upload hier je beat en lesinstructie

Bouw samen met jouw stageklas een vette beat...

...en gebruik deze bij een actueel thema in de klas! Voor het maken van de beat kun je de app Bandlab gebruiken, een andere app mag ook.

Máár het gaat niet alleen om het maken van een beat; we vragen deelnemende studentenduo’s ook een goede lesinstructie te maken. Onderdelen hiervan zijn het inspelen op het thema dat in deze periode leeft in de stageklas/op school, én het aanbrengen van samenhang met een ander vak. Daarbij vragen we je natuurlijk ook om:

  • rekening te houden met klassenmanagement, didactiek, pedagogiek
  • rekening te houden met het niveau van de groep, de belevingswereld van de kinderen, de verhoudingen tussen kinderen, etc.

Het eindproduct is de beat van je klas (audio moet, video mag mits ouders hiervoor toestemming hebben gegeven) en de lesinstructie. Je hebt elkaars expertise dus echt nodig!

Download het format en bekijk een voorbeeld voor je lesinstructie
Muziekworkshop van de Staat Méér Muziek in de Klas

Stap 1: Zoek en vind een buddy

De eerste stap is om een buddy te vinden. Ben je pabostudent, dan ga je op zoek naar een student van de opleiding Docent Muziek, een student Bachelor Muziek die een minor educatie volgt óf een muziekdocent van je (stage)school. En andersom natuurlijk. Pabostudenten mogen ook een pabostudent die de vakspecialisatie muziek volgt vragen als muziekexpert.

Verder goed om te weten: het maakt niet uit waar je buddy woont, met online communicatie maakt afstand niet zoveel uit. Misschien zit er zo iemand in je netwerk (vrienden van vrienden, huisgenoten van vrienden, kinderen van vrienden van je ouders, verzin het maar), of misschien moet je worden gekoppeld. Dat kan via de Facebookgroep Studenten voor meer muziek in de klas of het Instagram-account meermuziekindeklas. Doe een oproep onder een van de posts die gaan over de studentenchallenge met #bouweenbeat. Hier heb je ongeveer een week voor.

Een jaar MuziekopleidersAkkoord Méér Muziek in de Klas

Houd #bouweenbeat in de gaten voor de vervolgstappen

De studentenredactie van Méér Muziek in de Klas deelt de vervolgstappen van de challenge wekelijks via de Instagram-pagina en de groep op Facebook. Daarnaast geven ze wekelijks tips en als je vragen hebt, kun je deze stellen via de Instagram-story op de woensdagen. De uiterlijke inzenddatum voor de challenge wordt vrijdag 3 december.

Laat die vette beats maar horen!

Studentenredactie Méér Muziek in de Klas

De prijzen

Uiteindelijk heb je dan een vette beat gemaakt die ook nog past bij een thema waarmee jij bezig bent. De muziek heeft hier dan echt een ondersteunende rol om de gevoelens of kennis die passen bij dit thema te versterken of te vergroten. Maar een challenge zou geen challenge zijn, als er geen prijzen aan vast zouden zitten:

  • Eerste prijs: een Ableton Live 11 Suite licentie t.w.v. €599,-;
  • Tweede prijs: een jaarabonnement op een muziektijdschrift naar keuze (Musicmaker, Gitarist, Slagwerkkrant en de Bassist);
  • Een workshop van de Muziek-Werkplaats;
  • Het duo dat de twee-na-beste lesinstructie en beat instuurt, krijgt een tof pakket van De Staat met een T-shirt en plaat.

Daarnaast krijgen alle winnaars elk een exemplaar van het decembernummer van Music Maker van uitgeverij Keijser 18 Mediaproducties. De winnaar mag als eerste kiezen uit de vier prijzen, de 2e winnaar daarna, enzovoorts.

Naast deze prijzen krijgen alle deelnemende studenten een gratis training over Ableton Live én alle scholen waar deelnemende studentenduo’s de challenge gaan uitvoeren gratis de Live intro licenties van ‘Ableton for the Classroom’ voor de schoolcomputers en de docenten.

Nieuwste artikelen

  • Speciale vertoning Cruijff-musical voor studenten

    18 apr. 2024

  • MuziekAkkoord speciaal onderwijs breidt uit

    5 apr. 2024

  • Start nationale Sing & Dance UP! campagne

    18 mrt. 2024