Dag van het MuziekopleidersAkkoord op woensdag 4 oktober

Dag van het MuziekopleidersAkkoord op woensdag 4 oktober

Waarop we elkaar ontmoeten, successen vieren en ons buigen over de toekomst

Met het MuziekopleidersAkkoord werken we samen met alle pabo’s en conservatoria, het onderwijs en de partners die het akkoord ondersteunen toe naar structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch gebied. Op 4 oktober vierden we het driejarig bestaan in de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle!

Het was een dag vol inhoudelijke sessies, workshops en momenten om met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren en kennis uit te wisselen. Met als kers op de taart de start van een fantastisch gezamenlijk nieuw hoofdstuk: de lancering van het DansopleidersAkkoord! Met een muzikale omlijsting door ISH Dance Collective en studenten van de pabo's en conservatoria. Een middag om niet te vergeten. Tot volgend jaar!

Programma

Lees hieronder over de verschillende programmaonderdelen op 4 oktober.

Good practices: het lerarentekort tegengaan

Voor: onderwijsprofessionals

Partijen zijn druk bezig met het lerarentekort in verschillende verbanden. De kunstvakdocentopleidingen lijken echter lang niet altijd aan tafel te worden gevraagd. De vraag vanuit scholen en het aanbod komen soms moeizaam samen; in sommige gevallen is er bijna geen aanbod. Of scholen kunnen het niet individueel organiseren. Hoe brengen we deze werelden bij elkaar? En hoe kunnen we daar vanuit het MuziekopleidersAkkoord concreet aan bijdragen?

Tijdens deze sessie kwamen een aantal goede voorbeelden aan bod. Wat werkt goed, en wat niet? Wat zijn knelpunten en mogelijke oplossingen? En wat zouden we nog méér kunnen doen, waar zitten de innovaties?

Bon Dia Goeiemorgen

Onderdeel van de Studentenbootcamp
door Manon, Karlijn en Noortje

In 2022 reisden 12 pabo- en conservatoriumstudenten en 7 pabo- en conservatoriumdocenten uit heel Nederland af naar het Caribische deel van Nederland. Tijdens deze reis was er uitwisseling met studenten van de lerarenopleidingen van Curaçao (LOFO) en Aruba (IPA), en maakten studenten en docenten kennis met de lerarenopleiding in Sint Maarten. Ook leerden ze over de muzikale tradities van de verschillende eilanden. Onder meer via de tweetalige liedbundel Bon Dia Goeiemorgen, vol Antilliaanse kinderliederen. Tijdens de studiereis gaven de studenten workshops aan Antilliaanse leerkrachten en studenten, met liederen uit deze bundel. Op 4 oktober deden studenten Manon, Karlijn en Noortje dat nog eens dunnetjes over. En ondertussen vertelden zij over hun ervaringen tijdens de reis en wat ze van elkaar hebben geleerd.

Bekijk een korte recap van de studiereis

Get social met Meester Stefan!

Onderdeel van de Studentenbootcamp

Hoe zet je social media in als middel voor muziek in het onderwijs? En welk effect kan dit hebben op de betrokkenheid van de leerlingen? De social media kanalen van creator Meester Stefan staan vol enthousiaste video’s waarin hij als leerkracht voor de klas staat. In deze sessie vertelde hij over zijn ervaringen en gaf hij tips over hoe je kanalen zoals TikTok en Instagram zelf kan inzetten. Mét een inspirerende opdracht als afsluiter!

Neem een kijkje op het TikTok-kanaal van Meester Stefan

1, 2, 3, (speel een) harmonie!

Onderdeel van de Studentenbootcamp
door Mear My Muzyk

In deze workshop ging het over de kracht en het plezier van samen muziek maken. Wat doet het met je als je voor het eerst een goede noot uit een instrument tovert? En hoe kun je elkaar helpen, motiveren en inspireren? Tijdens deze workshop vormden we samen een orkest, want iedereen kan een instrument bespelen!

Meer informatie

Dit Dat Dans

Onderdeel van de Studentenbootcamp
door Sally Dansgezelschap Maastricht

Op 4 oktober tekenden we het DansopleidersAkkoord! Dit vierden we onder andere met de workshop Dit Dat Dans, die je meenam op ontdekkingsreis en je jouw wereld liet delen met anderen. Dankzij een duet van heel dichtbij, actieve dansopdrachten en verdiepende vragen leerden deelnemers zelf betekenis geven aan hedendaagse dans. Sally Dansgezelschap Maastricht biedt deze workshop aan op scholen voor het basis- en speciaal onderwijs. Op 4 oktober kun je dit zelf ervaren!

Meer over Dit Dat Dans

Fascinatie voor vakintegratie

Voor: professionals & studenten
door Benno Spieker en Johan Sterken

Hoe richt je het onderwijs zo in dat muziek een geïntegreerd onderdeel is van de lesdag? In deze workshop keken we naar wat integratie nou eigenlijk is en wat het brengt voor de leerkracht, de schoolleider, en natuurlijk het kind. Deelnemers formuleerden hun ambitie en aan de hand van korte werkvormen konden ze aan het einde van de workshop een eerste stap zetten richting die ambitie. Een praktische workshop met veel uitwisseling.

Als kers op de taart werden de 'Kennisclips vakintegratie' gelanceerd die gedurende de afgelopen maanden zijn ontwikkeld vanuit het MuziekopleidersAkkoord.

Benno Spieker (ArtEZ Conservatorium Enschede) en Johan Sterken (NHL Stenden University) maken deel uit van het kernteam vakintegratie; een van de thema’s binnen de pijler kennisontwikkeling en -deling van het MuziekopleidersAkkoord.

Bekijk de Kennisclips vakintegratie

Samen opleiden, samen sterk

Voor: professionals & studenten

Door Claudia Lammerding (projectleider doorlopende begeleiding startende leraren, tevens werkveldcoördinator POS Den Bosch) en Frans Koevoets (opleidingsmanager Fontys Hogeschool Kind en Educatie).

Pabo’s en basisscholen die in een partnerschap gericht zijn op Samen Opleiden, Professionaliseren en Onderzoeken kunnen hun kennis en ervaring gebruiken om muziek in de klas nóg meer kracht bij te zetten. Hoe versterken we deze samenwerking en zetten we onze ontwikkelkracht in, met als doel de kwaliteit van Samen Opleiden met betrekking tot muziek- (of kunst)onderwijs te waarborgen? Door wederkerig leren verkregen we handvatten voor onze eigen praktijk.

De ultieme Caribisch-Nederlandse uitwisseling

Voor: professionals

De Curaçaose Lerarenopleiding Funderend Onderwijs (LOFO), het Instituto Pedagogico Arubano en de Bachelor of Education van University of Sint Maarten hebben zich ook aangesloten bij het MuziekopleidersAkkoord. Dit leidde tot prachtige acties zoals studiereizen naar de Caribische eilanden met Nederlandse pabo- en conservatoriumstudenten en -docenten en verschillende online workshops muziekonderwijs voor studenten en leerkrachten van de eilanden.

Welke volgende stappen kunnen we zetten in de uitwisseling van kennis en expertise? Hoe kunnen we bijvoorbeeld bijdragen aan de capaciteit op de eilanden, en meer kennis van de Caribische (muzikale) cultuur opdoen voor de Nederlandse opleidingen en schoolklassen? Die uitwisseling stond centraal tijdens deze werksessie die in goede banen werd geleid door presentatrice Milouska Meulens namens Stichting WeConnect. Vertegenwoordigers van vier Caribische lerarenopleidingen waren fysiek aanwezig om dit samen met de Nederlandse collega's te verkennen.

Meer over de acties op de Cariben

Zet de toon in het speciaal onderwijs

Onderdeel van de Studentenbootcamp
Door Iris Steiner - Toonzetters

In deze sessie verdiepten we ons in het muziekles geven binnen de verschillende clusters van het speciaal onderwijs. We behandelden theorie, praktijkvoorbeelden en gingen zelf aan de slag met ChordBuddy: een hulpstuk voor op de gitaar waarmee je direct al 4 akkoorden (C – D – G – Em) kunt spelen. Direct toepasselijk dus!

Meer over Toonzetters

Tell your story

Voor: professionals & studenten
door Vocal Statements

Vocal Statements werkt door middel van samen zingen en storytelling met jongeren aan de ontwikkeling van hun eigen stem. Samen met een team van bevlogen muziek- en kunstvakdocenten creëren ze cultuureducatieprojecten op maat voor vmbo- en praktijkonderwijs.

In deze workshop door Adanma Okoro (theaterdocent en theatermaker) en ArendJan Averink (docent muziek, docentopleider en muzikant) lag de focus op storytelling. Zij namen je op een actieve manier mee in hun werkmethodes en gaven daarbij concrete tools en opdrachten. Door de uitwisseling van persoonlijke verhalen stond het thema verbinding centraal.

Meer over Vocal Statements

We zijn benieuwd naar je ervaring

We kijken vooruit en horen graag hoe jullie de viering hebben ervaren. Wil je iets kwijt over de dag of heb je nog tips? Vul het (korte!) formulier in en laat het ons weten. Deel je jouw feedback liever persoonlijk? Dan zijn we uiteraard telefonisch bereikbaar via 020 - 82 04 734.

Naar het formulier

De viering van de Dag van het MuziekopleidersAkkoord werd op 4 oktober vastgelegd in samenwerking met talentvolle jonge filmmakers van Common Frames. Een organisatie die gelooft dat je sterker staat in deze maatschappij als je weet hoe je media kunt maken, en daarom film- en mediaprojecten ontwikkeld met (jonge) nieuwkomers. Meer weten? Check www.commonframes.nl!

Lees verder

  • Het MuziekopleidersAkkoord

  • #Geefmuziekdoor in het basisonderwijs!

  • De studentenredactie van Méér Muziek in de Klas