De MuziekSpeeltuin

De MuziekSpeeltuin

Een initiatief van Méér Muziek in de Klas

Muziek in de buitenlucht

Buiten leren en spelen: Dat klinkt als een enorm goed plan, maar zeker als je het over muziek hebt! Kom en laat je verrassen in de MuziekSpeeltuin in Crooswijk of andere speeltuinen met een Yalp Memo: een digitaal speeltoestel. Vanuit een initatief van Méér Muziek in de Klas - de MuziekSpeeltuin - moedigen we kinderen en leerkrachten aan om tijdens en na school buiten met muziek aan de slag te gaan.

Lees op deze pagina meer over onze MuziekSpeeltuin en het gratis lesmateriaal dat we aanbieden.

Over de MuziekSpeeltuin

Op donderdag 20 mei 2021 onthulde Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, in de speeltuin van de Rotterdamse wijk Crooswijk een digitaal speeltoestel; de allereerste MuziekSpeeltuin in Rotterdam. Daarbij werden spellen ontwikkeld en werd lesmateriaal gecreëerd door studenten van de vier Rotterdamse hogescholen.

Méér Muziek in de Klas was in 2021 maatschappelijk partner van het Eurovisie Songfestival en heeft dit unieke evenement in Rotterdam aangegrepen om een blijvende, muzikale herinnering te schenken aan de kinderen in de stad. Een duurzaam element waar kinderen nog vele jaren na het festival plezier van hebben, veel van kunnen leren én wat bijdraagt aan onze doelstelling: muziekonderwijs voor álle kinderen.

Vragen? Neem contact op

De Yalp Memo

Deze MuziekSpeeltuin - een initiatief van Méér Muziek in de Klas - heeft een bijzonder toestel staan: de digitale Memo van Yalp. Dit is een interactieve spelzone bestaande uit 7 spelpilaren op een ronde speelvloer. Gesproken opdrachten en visuele prikkels stimuleren de kinderen om mee te spelen op de touchpads. Met de door Yalp ontwikkelde muzikale spellen wordt zowel muzikale ontwikkeling als beweging gestimuleerd.

Naast deze MuziekSpeeltuin in Rotterdam Crooswijk zijn er in Nederland nog zo’n 50 andere Memo’s van Yalp. Via de app, die bij de Memo’s hoort, kunnen verschillende spellen toegevoegd worden, zo ook ons uitgebreide muziekspelpakket.

Bekijk alle Yalp Memo's in Nederland

Nieuw lesmateriaal

Recentelijk hebben we nieuwe MuziekSpeeltuin spellen ontwikkeld naast de bestaande, die ook in de Memo's van Yalp komen! Daarbij werken we samen met vakleerkrachten en studenten om lesmateriaal te ontwikkelen.

Deze bundel bestaat uit lesbrieven aansluitend op de Muziekquiz van de Memo Muziekspeeltuin. Deze lesbrieven zijn ingedeeld op niveau en zijn door elke klassendocent in te zetten als voorbereiding voor het spelen met de Memo, of om de muzikale leermomenten met de Memo in te bedden in de muziekles. De lesbrief is te gebruiken als muziekles op zich en bestaat uit meerdere onderdelen die ook los in te zetten zijn in de klas. Zelfs in 10 minuten kan er al meer ruimte worden gemaakt voor muziek in de klas!

De niveaus zijn enkel een richtlijn, uit elke les kan inspiratie worden geput. Voor het SO is er een extra laagdrempelige les gemaakt, maar naar eigen inzicht kunnen ook andere lessen worden gebruikt.

Veel plezier!

De hele buts spiksplinternieuw lesmateriaal op een rij:

En ons aanvullende lesmateriaal:

> Download hier de lesbrief voor de onderbouw
> Download hier de lesbrief voor de bovenbouw

Workshops

Staat er een Memo bij jullie in de buurt en wil je (beter) weten hoe die gebruikt om in de buitenlucht met muziek te spelen en erover te leren? Stuur een mailtje voor jouw klas, school of buurt om ons te laten weten dat jullie interesse hebben in het volgen van gratis workshops.

De workshops die we aanbieden staan garant voor speel- en leerplezier en zijn een goede introductie voor zowel leerlingen als leerkrachten in de wondere wereld van de Yalp Memo.

Naast dat kinderen zelf kunnen spelen, is het namelijk ook mogelijk om in de buitenlucht een volledige les te geven in een speeltuin met de digitale speeltoestellen. Leerkrachten kunnen de muzikale spellen in het toestel gebruiken in hun muziekles, aangevuld met extra lesmateriaal.

Heb jij een Memo speeltoestel van Yalp in de buurt staan en wil je wel zo'n workshop?! Laat het ons weten.

Interesse? Neem contact op

De MuziekSpeeltuin is mede mogelijk gemaakt door: