Good Practices 'Lokale samenwerkingen'

Good Practices 'Lokale samenwerkingen'

Tussen muziekverenigingen, cultuurcentra, basisscholen, de provincie en méér

Méér Muziek in de Klas Lokaal Groningen en Drenthe

Zowel Groningen als Drenthe tekenden een MuziekAkkoord waardoor er steeds meer muziek klinkt op de basisscholen in deze regio's. Stichting Kunst & Cultuur (K&C) helpt alle scholen met vragen en ontwikkelingen op het gebied van muziekeducatie.

Bekijk de 'Handreiking muziekonderwijs voor schoolleiders en ICCers' door Groningen

Instrumentenkar Zwolle

Een inspirerend initiatief van Onderwijsbureau Meppel en Méér Muziek in de Klas Lokaal Zwolle: 'een instrumentenkar om instrumenten naar de basisschoolkinderen te brengen'!

Meer informatie

De MuziekRoute

De MuziekRoute verzorgt muziekonderwijs voor alle leerlingen van de reguliere basisscholen in de Utrechtse wijk Overvecht. Dit doen ze door vakleerkrachten te laten samenwerken met de scholen en zo aan creatieve en muzikale competenties te werken. Zowel binnen als buiten schooltijd.

'Gemotiveerde leerlingen kunnen na schooltijd muziekles volgen op hun instrument en hun kwaliteiten verder ontwikkelen. Tijdens de schoolvakanties kunnen leerlingen samenspelen in de MuziekRoute V Vakantieweek onder leiding van professionele musici. Twee keer per jaar laten de kinderen hun talenten zien tijdens een concert.'

Geef je instrument DOOR! Limburg

Stichting DOOR! (Limburg) en Adams Muziekcentrale zetten zich in om muziekles voor elk kind toegankelijk te maken. Namelijk door instrumentenpakketten DOOR! te geven aan scholen. Hoe?

Bekijk deze samenwerking

CBS De Claercamp, cultuurcentrum De Wâldsang en Brassband Gloria Deï

Op CBS De Claercamp in Gerkesklooster werken de school, cultuurcentrum De Wâldsang en Brassband Gloria Deï samen om muzieklessen te verzorgen. Schooldirecteur Miranda Renkema, muziekdocent Piet van der Heide en projectcoördinator Sybina de Vries vertellen over de samenwerking en het belang van muziek op school.

Bekijk deze samenwerking

Online Méér Muziek in de Klas Inspiratietour voor het Caribisch gebied

Een van de kidsreporters van de campagne '50 dagen muziek', Jada van Dijk, neemt ons mee tijdens een online Inspiratietour voor het Caribisch gebied! In deze video gaat ze met beleidsbepalers en onderwijsprofessionals in gesprek over het belang van muziekonderwijs.

Bekijk de video

MuziekTafel Zwolle

Een MuziekTafel is een groep betrokkenen vanuit verschillende organisaties die samenwerken om stappen te zetten in het realiseren van structureel muziekonderwijs in hun regio. Denk hierbij aan sleutelfiguren vanuit onderwijs en opleidingen, maar ook aan betrokkenen vanuit muziekverenigingen en culturele instellingen. Maar wat is er eigenlijk voor nodig om dit tot stand te brengen? En welke stappen moeten gezet worden om muziekonderwijs écht structureel te verankeren?

Lees verder

De 'Doe Maar Mee Band' door provincie Gelderland en Cultuur Oost

Als muzikaal verjaardagscadeau voor onze erevoorzitter Koningin Máxima in 2021 bood de provincie Gelderland een verbindend project aan voor scholen en muziekverenigingen. Het project heette de 'Doe Maar Mee Band' en werd gelanceerd via het Gelders expertisecentrum Cultuur Oost. Nu vormen Gelderse basisschoolleerlingen, muziekverenigingen en professionele musici jaarlijks de grootste band van Gelderland.

Neem een kijkje achter de schermen

Muziekonderwijs op Vigdis Jonkheer Mensing College op Curaçao

Kidsreporter Jada van Dijk laat ons zien hoe haar basisschool Vigdis Jonkheer Mensing College in Curaçao aan de slag gaat met muziek in de klas!

Bekijk de video

Muziekvereniging Advendo Lochem, basisscholen en TacT Muziek

Samenwerking als oplossing

Advendo Lochem is een samenwerking aangegaan met basisscholen en TacT Muziek door middel van het project Klasse[n]orkest. TacT Muziek zorgt voor de verbinding met professionele docenten die weten hoe ze het project voor de school, de vereniging en met name voor de kinderen tot een succes maken. Wat Petra Fust betreft een perfecte balans: ‘De school haalt deskundigheid in huis en de vereniging is in beeld door het leveren van instrumenten, het organiseren van het slotconcert en het vervolg in een aansluitende leerlijn.’

Lees verder

Lokale gemeenschap aan zet door Stichting Muziek Opmeer

Gemeente Opmeer koos een nieuwe aanpak voor muziekeducatie met de oprichting van de stichting Muziek Opmeer. Hierbij staat de gemeente op afstand en is de lokale gemeenschap aan zet. Hoe pakt deze nieuwe werkwijze uit voor Opmeer? We spreken met Meike Wilms (rechts) en Stéphanie Burgerhout (links), beide muziekaanjagers van stichting Muziek Opmeer.

Lees verder

Music Playground Sessions door Muziekschool Zeeland

In de Music Playground Sessions Ext. wordt de nadruk gelegd op het zelf creëren van muziek zonder voorkennis. De kinderen van Muziekschool Zeeland hebben hun eerste kennismaking met muziek in deze Playground. Alles mag en niks moet. Lekker kliederen met muziek!

Bekijk deze samenwerking

Naschoolse muzieklessen van Hart MuziekLab Haarlem

Hart MuziekLab biedt muzieklessen aan voor basisscholen in Haarlem en omgeving. Op deze manier geven ze leerlingen de kans om een instrument te bespelen en het plezier te ervaren van samen muziek maken.

Bekijk deze samenwerking

Het Sjongfestival in Friesland

"Put your hands up in the air, foar dy en my!”

Met de klas een Fries of meertalig lied maken, dat is wat kinderen doen bij het Sjongfestival. Het festival draait om plezier in muziek en wil scholen inspireren tot (Fries) muziekonderwijs. Foar dy en my!

Bekijk deze samenwerking

Erkenning voor structureel muziekonderwijs in Wijchen en Beuningen

Als eerste gemeenten ontvingen Wijchen en Beuningen de Méér Muziek in de Klas Bokaal: een erkenning voor regio’s die muziekonderwijs structureel hebben verankerd op hun basisscholen. Ze organiseren muziekonderwijs met een samenhangend pakket van binnen- en buitenschoolse lessen. Hoe is dat van de grond gekomen? En welke stappen zijn ondernomen om tot dit resultaat te komen?

Lees het interview met coördinatoren Anne-Marie Dennissen en Anke van Workum
Méér Muziek in de Klas Bokaal voor Beuningen en Wijchen

Liemers Kunstwerk! verzorgt online muzieklessen voor basisscholen vanuit Het Musiater!

Muzieklessen door Leerorkest Stichtse Vecht op Het Mozaïek in Maarssen

Leerorkest Stichtse Vecht verzorgt muzieklessen op Montessorischool Het Mozaïek. Zo werken alle groepen bijvoorbeeld samen aan een zelfgeschreven lied!

Bekijk deze samenwerking
  • Samenwerking met Stichting Campus Nederland

  • Méér Muziek in de Klas Bokaal voor regio Opsterland

  • Stimuleringsactie van start