Wat kun je doen als leerkracht?

Wat kun je doen als leerkracht?

Laat je inspireren

Laat je inspireren door collega’s! Hoe hebben zij het voor elkaar gekregen om succesvol met muziekonderwijs aan de slag te gaan?

Makkelijk muziekles geven met muziekmethodes

Met (digitale) muziekmethodes kan elke leerkracht gemakkelijk en met plezier muziekles geven in de klas. Meerdere aanbieders van muziekmethodes stellen gratis muzieklessen beschikbaar. Ze bieden energieke videolessen, liedjes en interactieve opdrachten waar leerlingen zelf muziek mee kunnen maken. Probeer verschillende methodes uit en vind een methode die bij jouw school past via de keuzehulp.

Daarnaast kun je gratis digitaal lesmateriaal bekijken onder het kopje 'Zing'es, LOL's en meer'. Dit materiaal wordt aangeboden door het LKCA.

Muzikale energizers, liedjes met gebaren en tips voor kleuters

Een andere manier om makkelijk en gratis aan de slag te gaan met muziek zijn onze muzikale energizers. In samenwerking met Schooltv, Ilse DeLange, Roel van Velzen, Buddy Vedder, Sterre Koning en andere muzikanten maakten we korte muziekvideo's voor de onder- en bovenbouw, mét bijbehorende instructiebrief en gratis muzieklessen van digitale muziekmethodes.

Al druk bezig geweest met de energizers? Dan zijn jij en je klas wellicht al gewend geraakt aan gebaren in combinatie met muziek. Bekijk de 'Liedjes met gebaren' om te ervaren hoe dove en slechthorende kinderen op het speciaal onderwijs muziek kunnen maken door middel van gebaren. Klik hier voor meer initiatieven in het speciaal onderwijs.

Wil je aan de slag met muzikaal spel voor kleuters? Bekijk de praktische video Muzikaal ‘Kabaal’?! en ontdek hoe kleuters van alles leren over ritme, toonhoogte en hoe ze samen muziek kunnen maken.

Uitgelicht

Méér Muziek in Huis-tips

In het begin van de coronacrisis kregen basisschoolleerlingen onderwijs vanuit huis. Daarom hebben we speciaal voor leerkrachten en ouders het platform 'Méér Muziek in Huis' opgezet. Dit is een verzamelpagina voor alle landelijke initiatieven die zijn opgezet rondom muziekonderwijs. Bekijk verschillende gratis oefeningen waarmee je tussen de lessen door even kort aan de slag kunt met muziek. Daarnaast laten we zien hoe je muziek makkelijk met verschillende vakken kan combineren met de energizers. Door samen muziek te maken zorg je voor een leuke activiteit tussen de lessen door, een gezellige sfeer in huis en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de leerlingen!
Ga naar 'Méér Muziek in Huis'

Het Leerkrachtenpanel

Wil je graag meedenken over muziekonderwijs en de behoeften vanuit het primair onderwijs? Meld je dan aan voor ons leerkrachtenpanel!

Omdat Méér Muziek in de Klas haar werkzaamheden graag baseert op de behoeften vanuit het onderwijs, zijn we in 2019 een leerkrachtenpanel gestart. Op deze manier kun jij als leerkracht laten weten wat je nodig hebt op het gebied van muziekonderwijs om (structureel) meer muziek in de klas te kunnen realiseren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een vragenlijst, bestaande uit drie vragen en een of twee kenmerkvragen, in te vullen. De vragenlijst wordt niet vaker dan een keer per maand uitgestuurd.

Lees meer
Het Leerkrachtenpanel - meedenken over muziekonderwijs

Help mee als vakleerkracht muziek en word Vliegende Brigadier

De vakleerkrachten muziek die verbonden zijn aan Méér Muziek in de Klas noemen we de ‘Vliegende Brigadiers’. Zij begeleiden leerkrachten tijdens de voorbereidingen voor het Kerst Muziekgala, maar worden ook ingezet voor andere projecten waar muziekonderwijs meer dan gewenst is. Naast het coachen, enthousiasmeren en geven van muziekonderwijs, hebben de Vliegende Brigadiers een aanvullende signaalfunctie gekregen, waarbij ze Méér Muziek in de Klas op de hoogte stellen als een school bijvoorbeeld oren heeft naar een regionale samenwerking.

Meer informatie
Audities Lang Leve de Muziek Wedstrijd

Podcast: In gesprek met Méér Muziek in de Klas

Wil je meer weten over muziekonderwijs en de inzichten, ideeën en gedachten van betrokkenen? Ga naar onze podcast 'In gesprek met Méér Muziek in de Klas' en luister naar hoe programmamaker, presentatrice en vlogger Saskia Weerstand in gesprek gaat met Michiel Dijkman (Hoofd Corporate Affairs & Communications bij Samsung), directeur Jantien Westerveld, ambassadeur Buddy Vedder, hoogleraar en neuropsycholoog Erik Scherder en vakleerkracht muziek Andre Accord.

Beluister de podcast
Digitaal componeren met Michiel Dijkman en Méér Muziek in de Klas