Wat kun je doen als leerkracht?

Wat kun je doen als leerkracht?

Laat je inspireren

Laat je inspireren door collega’s! Hoe hebben zij het voor elkaar gekregen om succesvol met muziekonderwijs aan de slag te gaan?

Muzikale energizers

Wil je aan de slag met muziekonderwijs? Doe dan één van onze muzikale energizers en geef je klas een energieboost. Voor de bovenbouw maakte Ilse DeLange in samenwerking met Schooltv korte muziekvideo's over verschillende muziekthema's. Daarnaast zijn er muziekvideo's opgenomen met Roel en Buddy, speciaal gericht op de groepen 3 en 4. Als aanvulling op de energizers kun je aan de slag met de bijbehorende lesbrief. Ook stellen verschillende aanbieders van digitale muziekmethoden gratis muzieklessen beschikbaar, aansluitend bij het thema.

Al druk bezig geweest met de energizers? Dan zijn jij en je klas wellicht al gewend geraakt aan gebaren in combinatie met muziek. Bekijk de 'Liedjes met gebaren' om te ervaren hoe dove en slechthorende kinderen op het speciaal onderwijs muziek kunnen maken door middel van gebaren. Klik hier voor meer initiatieven in het speciaal onderwijs.

Materiaal van digitale muziekmethoden en het LKCA

Wil je de volgende stap zetten? Bekijk dan het aanbod aan digitale muziekmethoden en probeer verschillende methoden uit. Zo vind je gemakkelijk een methode die bij jouw school past. Daarnaast kun je gratis digitaal lesmateriaal bekijken onder het kopje 'Zing'es en meer'. Dit materiaal wordt aangeboden door het LKCA.

Uitgelicht

Méér Muziek in Huis-tips

In het begin van de coronacrisis kregen basisschoolleerlingen onderwijs vanuit huis. Daarom hebben we speciaal voor leerkrachten en ouders het platform 'Méér Muziek in Huis' opgezet. Dit is een verzamelpagina voor alle landelijke initiatieven die zijn opgezet rondom muziekonderwijs. Bekijk verschillende gratis oefeningen waarmee je tussen de lessen door even kort aan de slag kunt met muziek. Daarnaast laten we zien hoe je muziek makkelijk met verschillende vakken kan combineren met de energizers. Door samen muziek te maken zorg je voor een leuke activiteit tussen de lessen door, een gezellige sfeer in huis en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de leerlingen!
Ga naar 'Méér Muziek in Huis'

Workshops

Wil jij ook meer muziek in je klas, maar kan je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Kom dan naar één van onze online workshops. Door de huidige coronamaatregelen konden de gratis workshops, die elk jaar in maart, april, mei en juni op pabo’s in het hele land aangeboden worden, dit jaar helaas niet doorgaan. Daarom organiseert Méér Muziek in de Klas samen met Stephanie Kos twee online workshops via Zoom!

Meer informatie & inschrijven
Méér Muziek in de Klas Workshops voor leerkrachten

Lang Leve de Muziek Wedstrijd

De Lang Leve de Muziek Wedstrijd is een spannende, muzikale wedstrijd voor groepen 6 en 7 van de basisschool. Het wordt gepresenteerd door Buddy Vedder. Door deelname brengt een school tot uitdrukking dat zij waarde hecht aan de rol van muziek bij de vorming van kinderen. De klassen kunnen meedoen door een originele muzikale act in te sturen. In de spannende auditieronde voert je klas de muzikale act uit in een theater in eigen regio. Uit alle audities selecteert een deskundige jury de klassen die doorgaan naar het televisieprogramma Lang Leve de Muziek Show op NPO Zapp én samen gaan optreden als de Grootste Schoolband van Nederland tijdens Het Kerst Muziekgala 2020.

Lees meer
Lang Leve de Muziek Wedstrijd Buddy Vedder
Lang Leve de Muziek Wedstrijd Buddy Vedder Roel van Velzen
Lang Leve de Muziek Wedstrijd Buddy Vedder Roel van Velzen
Lang Leve de Muziek Wedstrijd Buddy Vedder Roel van Velzen
Lang Leve de Muziek Wedstrijd Buddy Vedder Roel van Velzen

Het Leerkrachtenpanel

Wil je graag meedenken over muziekonderwijs en de behoeften vanuit het primair onderwijs? Meld je dan aan voor ons leerkrachtenpanel!

Omdat Méér Muziek in de Klas haar werkzaamheden graag baseert op de behoeften vanuit het onderwijs, zijn we in 2019 een leerkrachtenpanel gestart. Op deze manier kun jij als leerkracht laten weten wat je nodig hebt op het gebied van muziekonderwijs om (structureel) meer muziek in de klas te kunnen realiseren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een vragenlijst, bestaande uit drie vragen en een of twee kenmerkvragen, in te vullen. De vragenlijst wordt niet vaker dan een keer per maand uitgestuurd.

Lees meer
Het Leerkrachtenpanel - meedenken over muziekonderwijs

Help mee als vakleerkracht muziek en word Vliegende Brigadier

De vakleerkrachten muziek die verbonden zijn aan Méér Muziek in de Klas noemen we de ‘Vliegende Brigadiers’. Zij begeleiden leerkrachten tijdens de voorbereidingen voor de Lang Leve de Muziek Wedstrijd, maar worden ook ingezet voor andere projecten waar muziekonderwijs meer dan gewenst is. Naast het coachen, enthousiasmeren en geven van muziekonderwijs, hebben de Vliegende Brigadiers een aanvullende signaalfunctie gekregen, waarbij ze Méér Muziek in de Klas op de hoogte stellen als een school bijvoorbeeld oren heeft naar een regionale samenwerking.

Meer informatie
Audities Lang Leve de Muziek Wedstrijd

Podcast: In gesprek met Méér Muziek in de Klas

Wil je meer weten over muziekonderwijs en de inzichten, ideeën en gedachten van betrokkenen? Ga naar onze podcast 'In gesprek met Méér Muziek in de Klas' en luister naar hoe programmamaker, presentatrice en vlogger Saskia Weerstand in gesprek gaat met Michiel Dijkman (Hoofd Corporate Affairs & Communications bij Samsung), directeur Jantien Westerveld, ambassadeur Buddy Vedder, hoogleraar en neuropsycholoog Erik Scherder en vakleerkracht muziek Andre Accord.

Beluister de podcast
Digitaal componeren met Michiel Dijkman en Méér Muziek in de Klas