Kennisbank: wat zijn de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied?

Kennisbank: wat zijn de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied?

Inhoud van deze pagina

Deze pagina is een praktisch naslagwerk dat je, in samenwerking met regionale partners, op weg helpt naar structureel muziekonderwijs op de basisscholen in jouw regio. De onderstaande onderdelen staan vol voorbeelden van succesvolle samenwerkingen, groot en klein, verteld vanuit allerlei perspectieven. Ook vind je hier info over het effect van muziekonderwijs op de ontwikkeling van kinderen, tips voor financiering, werkdocumenten om een samenwerking op te starten en meer.

Of je nu schoolbestuurder of leerkracht bent, betrokken bij een muziekvereniging of serviceclub, of bij een gemeente, provincie, podium, regionaal bedrijf of kunstinstelling werkt: iedereen kan aan de slag. Dus lees gauw verder!

Wetenschappelijke artikelen

Erik Scherder en Mark Mieras vertellen je over het belang van muziekonderwijs. Daarnaast lees je over de criteria om succesvol muziekonderwijs te organiseren én te verankeren en tips voor financiering:

Ontwikkelingen in het veld

In heel Nederland vind je inspirerende voorbeelden voor hoe je kunt samenwerken voor muziekonderwijs. Bekijk het brede palet en kijk welk voorbeeld aansluit bij jouw regio:

Financiering voor muziekonderwijs

De beste manier om muziekonderwijs te financieren is door er duurzaam budget voor vrij te maken in de begroting, en je formatie optimaal samen te stellen om muziekonderwijs echt te borgen in je curriculum. Maar dat heb je niet van de een op de andere dag voor elkaar. Tot die tijd, zijn er verscheidene opties om vast een financiële impuls te geven aan je muziekonderwijs.

Lees meer over de opties voor financiering

Wat is Méér Muziek in de Klas Lokaal?

Het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal zet in op duurzame verankering van muziekonderwijs in de regio. Dit doen we door alle regionale partijen die hiervoor nodig zijn aan elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Betrokken partijen zijn, naast uiteraard het onderwijs, bijvoorbeeld de muziekverenigingen, regionale overheden, bedrijven, serviceclubs, poppodia, pabo’s en conservatoria.

Vragen? Stel ze aan ons!

Wil jij het muziekonderwijs in jouw regio verbeteren of zichtbaar maken? Of heb je een andere vraag over Méér Muziek in de Klas Lokaal? Neem gerust contact op met de accountmanagers:

Verrijk je kennis:

  • Muziekonderwijs in de verschillende regio's van Nederland

  • Stappenplan: hoe kom ik tot een langetermijnsamenwerking?

  • Welke partners kan ik aanhaken?